Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płacicie za instalacje elektryczną, c.o. oraz wodę

Recommended Posts

Niedługo będę musiał "rozglądac się" za wykonawcami poszczególnych instalacji. Poprzedni remont robiłem kilka lat temu i nie mam do końca rozeznania w obecnych kosztach (orientacyjnych) wykonywania poszczególnych instalacji: elektryka, woda, c.o. z podłogówką, gaz, itd.

Wczoraj zaprzyjaźniony elektryk (ma firme 10 lat i jest sprawdzony) zaproponował mi wykonanie instalacji elektrycznej w całym domu za 3 tys zł (robocizna + materiał: przewody, puszki, złącza itd - gniazda, wyłączniki kupuję sam) - co sądzicie o tej cenie?

Oczywiście instalacja bedzie rozbudowana: mnóstwo gniazdek, wyłączników schodowych i krzyżowych, gniazda TV, SAT, telefoniczne w kilku pokojach itd.

Potrzebuje tez orientacyjnych kosztów na wykonanie instalacji c.o. + podłogówka oraz wodną.

:wink: :wink: :wink:

cena b.dobra chyba ze masz 20 punktów.Ja za 80 punktów zapłaciłem 2900 za robocizne(20 pln za punkt,podłączenie tablicy ......,połączenia wyrównawcze i bednarka 20 m,podłaczenie bramy,oswietlenie ogrodu) sam materiał kosztował ok 2000 pln wiec 3000 za robocizne z materiałem to super cena

Ja również w niedalekiej przyszłości planuję wyk. in stalacji.

Elektryk podał mi cenę za punkt + materiał 42 zł, inny 35zł .

Jestem ciekawa czy to przeciętne ceny czy nie ?

Jakie są ceny za punkt instal wodnej i CO i czy woda ciepła i zimna to jest liczona jako jeden punkt?

Ja również w niedalekiej przyszłości planuję wyk. in stalacji.

Elektryk podał mi cenę za punkt + materiał 42 zł, inny 35zł .

Jestem ciekawa czy to przeciętne ceny czy nie ?

Jakie są ceny za punkt instal wodnej i CO i czy woda ciepła i zimna to jest liczona jako jeden punkt?

Ale co to jest własciwie punkt moze ktoś powie gdzż chyba to sie nieco rózni u wykonawców. Sa tacy co za punkt uwazaja pstryczek i lapke a inni za punk uważaja kazde miejsce gdzie jest łaczenie kabelków, no i badź tu madry.

Jakiej wielkosci jest ten dom pytasz o cene robocizny nie podajac szczegółów.

domek 116 m2 + garaż 24 m2 parterowy z użytkowym poddaszem;

parter: wiatrołap (3,3 m2), pom. gospodarcze (7,4), kotłownia (4,1 m2), kuchnia (8,1 m2), salon (31,5 m2), WC (1,2m2), hol (4,9m2) garaż;

poddasze: łazienka (5,4m2; 7 m2 podłogi), 3 pokoje (od 9 do 14 m2) + pokój nad garażem (7m2; 17 m2 podłogi)

+ oświetlenia tarasu, balkonów, wejść, kable do bramy, itd; kable TV, SAT, telefoniczne, itd - w kilku pomieszczeniach;

kable do instalacji alarmowej - robocizna 200 zł

:wink: