mybox 31.03.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Witam! Jest to mój pierwszy post, więc na wstępie się przywitam! Mieszkam na poddaszu (tak jak w temacie) 55m2. Mam problem z lejącą się wodą z okien dachowych przy niskich temperaturach (w zimie powietrze jest suche). Ogólnie panuje zaduch a w lato nie da się wytrzymać. Wentylację mam grawitacyjną bardzo kiepską. Dwie kratki z czego jedna w łazience. O ile ta w wc coś tam ciągnie (zamontowany wentylator) to ta w sypialni prawie wcale. Jest to zagospodarowane poddasze i jest dość nisko 2,2m. Składa się z sypialni, pracowni z komputerem, pokoju dziennego, pokoju dzieci, łazienki wraz z wc, korytarzu ze schodami w dół i malutka garderoba (ją pomijam służy raczej za "graciarnię"). Są 4 okna. 2 dachowe (sypialnia i pracownia) i dwa standardowe. Kuchnia, łazienka i inne 3 pokoje wraz z teściami są na parterze i tą kondygnację zostawiam w spokoju. Jest nas 4. 2 dorosłe osoby i 2 dzieci (10 lat i 1,5 roku). Te najmłodsze jeszcze śpi z nami w sypialni. Z powodów podanych powyżej i dla poprawy komfortu początkowo zdecydowałem się na instalację wentylacji mechanicznej teraz bardziej skłaniam się do WM z rekuperatorem. Żona lubi ciepełko a ja obawiam się że z anemostatów będzie wiał chłodek i będę zmuszony je zakręcić (przypominam jest nisko 2,2m). Pytanie do was czy na tak mały metraż 55-60m2, 120m3 jest sens i możliwość instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem bądź bez? Jeśli tak to poprosiłbym o pomoc przy wyborze potrzebnych podzespołów. Dołączam rysunek poglądowy: Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! Edytowane 31 Marca 2016 przez mybox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 03.04.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Z racji na mały metraż szukam rekuperatora o jak najmniejszej wydajności. Biorę pod uwagę Lunę 200 w której, jak będzie za głośno i za bardzo wiało planuje wymienić wentylatory z lepszą regulacją obrotów. Nawet zamontować je poza obudową luny. Planuję taki rozkład przewodów: W pokoju pracowni z komputerem planuję tylko jakieś malutki nawiew i wywiew małymi średnicami ze względu na lokalizację i kubaturę (cały pokój pod skosem). Chcę zastosować skrzynki rozdzielcze zamiast trójników by jak najbardziej wyciszyć. Planuję jeszcze dać przed sypialnią jakiś tłumik. W sypialni anemostat jest nad samym łóżkiem. Przewody tak jak króćce Luny 150mm do skrzynek od skrzynek jakieś mniejsze, jakie? Na razie wyrzutnia jest w istniejący komin. Czerpnia jeszcze może się zmienić. Proszę o poradę. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 04.04.2016 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Pomoże ktoś? Oceni? Doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.04.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Kup od razu rekuperator z dobrymi wentylatorami.Wszyscy użytkownicy luny mówią, że jest słyszalna, więc dlaczego zakładasz, że będzie inaczej.Jak zaczniesz dokupywać, kształtki, uszczelniacze, wentylatory, taśmy to z ceną dojdziesz do najtańszych rekuperatorów z wentylatorami ebm.Kinetic lub Requra.Urobisz się po pachy, a będziesz miał rozlatującego się i zamarzającego pająka zamiast centrali. Głównym źródłem hałasu jest centrala.Powietrze samo z siebie nie wytwarza dźwięku, jeśli instalacja jest dobrze przemyślana. Z czego zrobić wentylację polecam przeglądnąć ostatnie 10 str tematu : "Sam robię wentylację" Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 05.04.2016 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiedź. Wiesz może gdzie można by przejrzeć dobrą ofertę w internecie z takimi centralami? Mieszkam na "zadupiu" i w okolicy nie ma nic z takim sprzętem. Ps. Rozważam ulokowanie centrali w garderobie ale z tym jest więcej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.04.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 To raczej nie jest sprzęt, który się sprzedaje na aukcjach internetowych.Szukaj po nazwach central w różnych sklepach internetowych.Dzisiaj kurier przywiezie do domu wszystko.Zapytaj lokalnych wykonawców instalacji, zdarza się, że sprzedają taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 05.04.2016 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Ok. Popytam ale będzie ciężko u nas z takim czymś. Słyszałem że znajomy sobie do nowego domu kupił ale to mu jakaś znana firma robiła (nie pamiętam jaka) to napewno nie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 11.04.2016 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Takie propozycje mam póki co:1. VUT 200 V mini EC - 4000zł2. KINETIC B 446342 Ø125 - 4000zł3. HARMANN REQURA 20 - 4200zł Centrala zainstalowana by była w garderobie. Kanał z czerpni tylko 2m i też w garderobie.Albo Luna i wszystko pod nieogrzewanym dachem (taniej zdecydowanie).Skłaniam się ku temu pierwszemu rozwiązaniu. Który rekuperator wybrać? A może jakiś jeszcze inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts