Gość Konto usunięte_1* 01.04.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 panowie w zeszłym roku sprzedałem mieszkanie przed upływem 5 lat i od razu kupiłem dom o połowę tańszy niż mieszkanie do remontu , mam wszystkie faktury , tylko problem co wpisać w tym pit-39pozycja 20 czyli kwota ze sprzedażypozycja 21koszt zakupionego domu plus koszt wszystkich faktur ? jakoś tego nie jarzę chyba ze strachu o $$$$ cena zakupu domu oraz wydatki poniesione na remont już się wyrównały , więc wpisać kwotę tą samą co sprzedaż i kupno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 01.04.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) W poz. 20 wpisujesz całą kwotę jaką uzyskałeś ze sprzedaży, a w poz 25 przepisujesz tą samą kwotę, jeśli wydatkowałeś całość na cele mieszkaniowe. Chyba że wydałeś mniej to wpisujesz różnice przychodu i wydatku, a od różnicy zapłacisz podatek 19%. W poz. 21 wpisuje się koszty jakie poniosłeś aby uzyskać przychód poz.20 np. koszt ogłoszeń w prasie reklamy itp. Przez 5 lat musisz trzymać faktury i inne dok. w razie kontroli aby udowodnić że wydatkowałeś cały przychód na cele mieszkaniowe. Pamiętaj że nie wlicza się w to ruchomości (czyli wyposażenie wnętrza, meble sprzet agd rtv itp) Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez lukasz1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.04.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) W poz. 20 wpisujesz całą kwotę jaką uzyskałeś ze sprzedaży, a w poz 25 przepisujesz tą samą kwotę, jeśli wydatkowałeś całość na cele mieszkaniowe. Chyba że wydałeś mniej to wpisujesz różnice przychodu i wydatku, a od różnicy zapłacisz podatek 19%. W poz. 21 wpisuje się koszty jakie poniosłeś aby uzyskać przychód poz.20 np. koszt ogłoszeń w prasie reklamy itp. Przez 5 lat musisz trzymać faktury i inne dok. w razie kontroli aby udowodnić że wydatkowałeś cały przychód na cele mieszkaniowe. Pamiętaj że nie wlicza się w to ruchomości (czyli wyposażenie wnętrza, meble sprzet agd rtv itp) dzięki ci bardzo za rozjaśnienie , a co do ruchomości typu jakaś wiertarka czy coś tam , ciekawi mnie czy oni to tak sprawdzają ? bo tych faktur mam chyba z 10 cm grubości a w każdej po 10 pozycji hehe mam jeszcze jedno pytanie z tym związane, bo program obliczający nie pozwala małżeństwom na wspólne rozliczenie , mam przez to rozumieć że każde z osobna składa jak by swoją połowę ? Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.04.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 dzięki ci bardzo za rozjaśnienie , a co do ruchomości typu jakaś wiertarka czy coś tam , ciekawi mnie czy oni to tak sprawdzają ? bo tych faktur mam chyba z 10 cm grubości a w każdej po 10 pozycji hehe mam jeszcze jedno pytanie z tym związane, bo program obliczający nie pozwala małżeństwom na wspólne rozliczenie , mam przez to rozumieć że każde z osobna składa jak by swoją połowę ? Jak ja skladalem o zwrot vat za materialu budowlanegoto sprawdzala kazda pozycje na kazdej fakturze, takze sadze ze do twojego rozliczenia tez musisz podliczyc to co wydales na remont, a nie wiertarki czy snickersy ktore zjjadles przy remoncie a byly na jednej fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.04.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jak ja skladalem o zwrot vat za materialu budowlanegoto sprawdzala kazda pozycje na kazdej fakturze, takze sadze ze do twojego rozliczenia tez musisz podliczyc to co wydales na remont, a nie wiertarki czy snickersy ktore zjjadles przy remoncie a byly na jednej fakturze dobra to już wiemy ok ale , czy ja sam składam za całość czy muszę to z żoną po połowie zrobić i każdy swoje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.04.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 dobra to już wiemy ok ale , czy ja sam składam za całość czy muszę to z żoną po połowie zrobić i każdy swoje ? Najlepiej w skarbowce dopytaj, w tym ci nie pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts