john80 01.04.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Hej, planuję wyciszyć ścianę przy pomocy wełny mineralnej grubości 50 mm. Wyczytałem czego potrzebuję, ale wolę się podzielić swoim planem do oceny, porady mile widziane Budynek jest w stanie deweloperskim, więc profile będą wkręcane do surowych ścian i podłogi (po wylewce i tynkowaniu). 1. Profile UD przykręcam dookoła ścian i podłogi, wcześniej podklejam je taśmą antywibracyjną. 2. Wkładam w profile UD, profile CD z zachowaniem zalecanej przez poradniki odległością. 3. Przy ścianach montuję profile CD, blisko UD, ale bez łączenia ich ze sobą. 4. CD są montowane przy pomocy łączników ES, wkrętami LN 3,5 x 9,5, które też są podklejone taśmą (łączniki ES). 5. Wkładam wełnę mineralną o wysokiej gęstości w profile CD. 6. Przykręcam tylko do CD płyty karton gips, o masie około 7 kg na metr. 7. Szpachluję wszystkie dziury i luki, a później nakładam na łączenia taśmę z włókna szklanego i ponownie szpachluję. Teraz pytania: 1. Czy taka kolejność działań jest ok? 2. Czy wyciszenie coś da? Wiem, że dźwięki są różne i o różnym pochodzeniu i częstotliwości. Sąsiad mi nie przeszkadza, w zasadzie dopiero się wprowadzam, ale skoro mieszkanie jest w surowym stanie, to wolę to zrobić, zawsze za X lat może wprowadzić się tam ktoś głośny... 3. Czy taki karton gips maluje się podkładem i farbą? Musi to być jakaś specjalna farba/podkład? NAJWAŻNIEJSZE Zakładając, że wełna będzie miała 50 mm, profil UD 60 mm, to profil CD też powinien być 60 czy w innym rozmiarze? Z góry dzięki za pomoc! Miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
john80 03.04.2016 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie wiem czy napisałem w niewłaściwym dziale, czy serio nikt nie jest w stanie mi pomóc? Jeżeli to zły dział, to proszę aby moderator przeniósł do właściwego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.04.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Lepsze wyciszenie uzyskasz dając na ścianę styropian a na niego k/g. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.04.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Nie wiem czy napisałem w niewłaściwym dziale, czy serio nikt nie jest w stanie mi pomóc? Jeżeli to zły dział, to proszę aby moderator przeniósł do właściwego i tylko sąsiad będzie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts