Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań dotyczących budowy ścianki.

Recommended Posts

Hej,

planuję wyciszyć ścianę przy pomocy wełny mineralnej grubości 50 mm. Wyczytałem czego potrzebuję, ale wolę się podzielić swoim planem do oceny, porady mile widziane :)

Budynek jest w stanie deweloperskim, więc profile będą wkręcane do surowych ścian i podłogi (po wylewce i tynkowaniu).

1. Profile UD przykręcam dookoła ścian i podłogi, wcześniej podklejam je taśmą antywibracyjną.

2. Wkładam w profile UD, profile CD z zachowaniem zalecanej przez poradniki odległością.

3. Przy ścianach montuję profile CD, blisko UD, ale bez łączenia ich ze sobą.

4. CD są montowane przy pomocy łączników ES, wkrętami LN 3,5 x 9,5, które też są podklejone taśmą (łączniki ES).

5. Wkładam wełnę mineralną o wysokiej gęstości w profile CD.

6. Przykręcam tylko do CD płyty karton gips, o masie około 7 kg na metr.

7. Szpachluję wszystkie dziury i luki, a później nakładam na łączenia taśmę z włókna szklanego i ponownie szpachluję.

Teraz pytania:

1. Czy taka kolejność działań jest ok?

2. Czy wyciszenie coś da? Wiem, że dźwięki są różne i o różnym pochodzeniu i częstotliwości. Sąsiad mi nie przeszkadza, w zasadzie dopiero się wprowadzam, ale skoro mieszkanie jest w surowym stanie, to wolę to zrobić, zawsze za X lat może wprowadzić się tam ktoś głośny...

3. Czy taki karton gips maluje się podkładem i farbą? Musi to być jakaś specjalna farba/podkład?

NAJWAŻNIEJSZE :rolleyes: Zakładając, że wełna będzie miała 50 mm, profil UD 60 mm, to profil CD też powinien być 60 czy w innym rozmiarze?

Z góry dzięki za pomoc!

Miłego dnia!