goclik 01.04.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam,W łazience obniżam sufit za pomocą płyt gk. Chciałem ocieplić go wełną mineralną i folią paroizolacyjną. Pytanie jak to ma się do halogenów łazienkowych led z ikea (oprawa HÄGGUM + żarówka LEDARE). Nie jest to zwykła żarówka led, tylko jakiś ichniejszy wymysł. Niestety nie piszę do ilu stopi się to nagrzewa.W instrukcji jest napisane, że oprawy muszą mieć 50 mm wolnej przestrzeni na około. Czy jeżeli wytnę wełnę i zostawię tyle luzu, to czy muszę dawać jakieś dodatkowe zabezpieczenie p/poz? W internecie przeczytałem, że ludzie robią jakieś "puszki" z blach a nawet dają ceramiczne doniczki. Czy wystarczy jeżeli wełnę na około oprawy wyłożę jakąś grubą folią np. kilkukrotnie złożoną folią do pieczenia? Dodam, że wełna będzie jedynie na około oprawy, od góry jej nie będzie.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.04.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 To nue dokładaj wełny idealnie do oprawy, zostaw kilka centymetrów wolnego, przecież te 20 cm2 bez wełny różnicy ci nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goclik 01.04.2016 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 No właśnie taki miałem plan. Pytanie tylko brzmi czy mam tą wełnę jeszcze jakoś dodatkowo zabezpieczyć? Druga sprawa to kable - chciałem je przymocować do sufitu, a więc będą nad wełną. Dać je w jakiś peszel elektryczny czy nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 03.04.2016 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Wełna mineralna się nie zapali - spróbuj włożyć kawałek w ogień. Odleglość od izolacji producenci lamp LED podają głównie ze względu na możliwe uszkodzenie lampy z powodu przegrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.04.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Peszle nie są drogie daj je i sen spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 03.04.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Witam, W łazience obniżam sufit za pomocą płyt gk. Chciałem ocieplić go wełną mineralną i folią paroizolacyjną. Pytanie jak to ma się do halogenów łazienkowych led z ikea (oprawa HÄGGUM + żarówka LEDARE). Nie jest to zwykła żarówka led, tylko jakiś ichniejszy wymysł. Niestety nie piszę do ilu stopi się to nagrzewa. W instrukcji jest napisane, że oprawy muszą mieć 50 mm wolnej przestrzeni na około. Czy jeżeli wytnę wełnę i zostawię tyle luzu, to czy muszę dawać jakieś dodatkowe zabezpieczenie p/poz? W internecie przeczytałem, że ludzie robią jakieś "puszki" z blach a nawet dają ceramiczne doniczki. Czy wystarczy jeżeli wełnę na około oprawy wyłożę jakąś grubą folią np. kilkukrotnie złożoną folią do pieczenia? Dodam, że wełna będzie jedynie na około oprawy, od góry jej nie będzie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.[/QUOTe] to, co chcesz zrobic nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goclik 03.04.2016 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Dlaczego nie ma sensu? Nad łazienką mam nie ocieplony strych i chciałem chociaż trochę zatrzymać ciepło w łazience. Wełnę mam o grubości 100 mm - nie jest to dużo, ale skoro obniżam sufit to czemu jej nie dać? Łazienka duża nie jest więc koszta też nie są jakieś ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts