camelouge 02.04.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam szanownych forumowiczów, Pomógłby ktoś w doborze kotła i zasobnika?Każda pomoc mile widziana:) Zastanawiam się nad wyborem między 2 opcjami. 1.Kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą Junkers Compact ZSB-24 DE + zasobnik Biawar Quatro 100 L + regulator CW 1002. Kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą Buderus LogaMax Plus GB-072 - 14 v2 + zasobnik Buderus S100 + regulator RC 300FA Sprzedawca namawia mnie na 2 opcję ze względu na lepszą klasę kotła i sparowanie firmowe z zasobnikiem, oraz dodatkowe akcesoria montażowe jak rama montażowa i płyta przyłączeniowa, które ponoć osobno kosztują 800 zł. Czy w ogóle regulator pogodowy jest potrzebny,czy nie sprawdziłby się np pokojowy? Dodam ,że w domu jest sama podłogówka bez grzejników. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7318 02.04.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, jestem nowy w temacie ale wydaje mi sie, ze pogodowka w Twoim przypadku to najlepsza opcja. Bazujac glownie na tym co udalo mi sie wyczytac "doktoryzujac sie" w temacie opowiem dlaczego: 1) pogodowka jest bardziej ekonomiczna (chodzi o to, zeby kondensat pracowal mozliwie dlugo ale niska moca a nie ON/OFF z termostatu pokojowego) 2) wylewki z podgrzewaniem podlogowym maja duza bezwladnosc - wobec tego jak sterownik w pokoju uzna, ze jest za zimno i odpali kociol to zanim to cieplo przejdzie przez podloge to bedziesz jeszcze czul dalej wychladzanie pomieszczenia. Pozniej zeby to nadrobic kociol bedzie pracowal dluzej a sterownik wylaczy go tez z opoznieniem co moze powodowac, ze znow przegrzeje podloge (niekoniecznie w sensie niebezpieczenstwa bo to zalezy od innych rzeczy ale w sensie twojego odczucia). Efekt moze byc taki, ze bedziesz mial caly czas falowanie temperatury od "za zimno" do "za cieplo" 3) uruchomienie sterowania pogodowego to zadna magia O kotle sie nie wpowiem bo choc zdecydowalem sie na Buderusa i bardzo mi sie on podoba to dopiero co go odpalilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camelouge 02.04.2016 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 dzięki za info:) Ile zapłaciłeś za swój komplet? Między czasie doszła u mnie 3 opcja. 3. JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-3C / 3,3 - 14,2kW + zasobnik Biawar Quatro 100 L Dodam,że 1 opcję mogę mieć za 5.500, 2 opcję za 6.200, a 3 opcję za 5.200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7318 02.04.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Sam zestaw za 6,5K (kociol + zasobnik 120 + sterownik RC300 + osprzet) za to cala kotlownia wyszla mnie 10K (dodatkowe zmiany przy przylaczach, pompa cyrkulacji, naczynie wzbiorcze, komin, regulator cisnienia i robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.04.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Zasobnik Qatro jest bardzo dobry polecam wersję wiszącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camelouge 02.04.2016 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Dzięki fachman.Ale nie wiem jaki piec z tych 3 wybrać do tego i jaki regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.04.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja stosuję ACV Compakt.To tani prosty w konserwacji kocioł. W kotle kondensacyjnym ważne jest łatwe czyszczenie wymiennika , W przeciwnym razie szybko traci parametry .Junkersa i to taniego nie polecam.Ale znam gorsze od Junkersa Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.04.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Dzięki fachman.Ale nie wiem jaki piec z tych 3 wybrać do tego i jaki regulator. Zapomnij o pokojowym, ja mialem i strasznie bylo czuc roznice miedzy temp zalaczenia a wylaczenia, i to przy grzejnikach gdzie dosyc szybko reaflgowaly, przy podlogowce pol dnia bedziesz marzl zanim sie nagrzeje. To raz a dwa ze przy stalej temp lepiej sie odczuwa komfort, przy pokojowym zalaczal sie przy 22,2 a wylaczal 22,6 i przy 22,2 autentycznie bylo czuc zimno, przy stalej mam 21,8 i jest ok. Takze bierz tylko pogodowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.04.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzięki fachman.Ale nie wiem jaki piec z tych 3 wybrać do tego i jaki regulator. A rozważałeś kotły firmy Viessmann? Posiadamy bardzo rozbudową ofertę kotłów kondensacyjnych, również tych wiszących. Dajemy 10-letnią gwarancje na wymiennik. Posiadamy liczne referencje, serwis 24/h. Jeśli miałbys ochotę zapytać, przeanalizować jakiś wybrany model - zapraszam do odwiedzenia strony z rodziną kotłów Vitodens! Przykład TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.04.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A rozważałeś kotły firmy Viessmann? Do k... nędzy! Widzisz gdzieś żeby napisał coś o rozważaniu kotłów tej firmy? Może coś w idei FORUM DYSKUSYJNEGO nie jest dla ciebie jasne, konsultancie, zatem napiszę wprost. Profil płatny upoważnia do pisania jako sprzedawca, a nie notorycznego SPAMOWANIA reklamami każdego możliwego wątku! To jest forum, tu się prowadzi dyskusje. To nie jest twój prywatny słup ogłoszeniowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jn13 20.04.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja stosuję ACV Compakt. To tani prosty w konserwacji kocioł. W kotle kondensacyjnym ważne jest łatwe czyszczenie wymiennika , W przeciwnym razie szybko traci parametry . Junkersa i to taniego nie polecam.Ale znam gorsze od Junkersa Mógłbyś podać dokładnie model tego ACV. Biorę pod uwagę piecyk tej firmy tylko te tańsze mają zbyt dużą moc minimalną. powierzchnia ogrzewania ok120 m same grzejniki stara instalacja z grubymi rurami a budynek ocieplony tylko w miarę. Jak byś porównał ten ACV z Buderusem gb 072. Biorę też pod uwagę vitriksa termeta gold . Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez jn13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 10.05.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Witam szanownych forumowiczów, Pomógłby ktoś w doborze kotła i zasobnika?Każda pomoc mile widziana:) Zastanawiam się nad wyborem między 2 opcjami. 1.Kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą Junkers Compact ZSB-24 DE + zasobnik Biawar Quatro 100 L + regulator CW 100 2. Kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą Buderus LogaMax Plus GB-072 - 14 v2 + zasobnik Buderus S100 + regulator RC 300FA Sprzedawca namawia mnie na 2 opcję ze względu na lepszą klasę kotła i sparowanie firmowe z zasobnikiem, oraz dodatkowe akcesoria montażowe jak rama montażowa i płyta przyłączeniowa, które ponoć osobno kosztują 800 zł. Czy w ogóle regulator pogodowy jest potrzebny,czy nie sprawdziłby się np pokojowy? Dodam ,że w domu jest sama podłogówka bez grzejników. Z góry dzięki za pomoc Witam Przed wyborem rozwiązania w pierwszej kolejności należy, korzystając z pomocy projektanta, wyliczyć zapotrzebowanie budynku, tak aby dobrać urządzenie odpowiedniej mocy. Bardzo często dobierając kocioł bez stosownych obliczeń kupujemy urządzenia zbyt dużej mocy, równocześnie przewymiarowując instalację. Działania takie powodują, iż przepłacamy za wykonaną instalacje, a sprawność całego układu może być niższa od prawidłowo dobranego urządzenia na podstawie dokonanych obliczeń. Opisane urządzenia marki Junkers mogą prawidłowo wpasować się w charakterystykę energetyczną budynku ( niestety nie widzę żadnych danych dotyczących budynku). Zarówno pierwsze jak i drugie rozwiązanie może pracować z mocą minimalną na poziomie 3 kW. W przypadku poz. 3 warto dodać regulator pogodowy. Może być to regulator CW100, choć bardziej polecam regulator CW400 umożliwiający również pełne programowanie c.w.u. Rozważyłbym również zastosowanie większego zasobnika np. 120 l. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts