starsky86 02.04.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, Niedługo stanę się właścicielem działki (darowizna) która niestety nie posiada drogi dojazdowej z korzystnej strony. Z tej strony z której bym chciał jest droga użytkowana przez nas przez wiele lat ale jak się ostatnio dowiedziałem nie mamy do niej praw, żadnych, Bylem w gminie i Pani powiedziała ze ma ona 10 współwłaścicieli (w zasadzie ludzi którzy te działki wokół niej dawno sprzedali lub się pozamieniali). I teraz by mieć dojazd do działki na budowę Pani doradziła bym odkupił od jednej z nich prawa do tej drogi czyli 1/10 własności. I tu moje pytanie. Czy to rozwiązuje już sprawę, gdyż słyszałem opinie że muszę każdemu z 10 właścicieli coś odpalić... Ktoś inny mówi żebym załatwił sobie służebność i tak nawiasem mówiąc nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 02.04.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, Niedługo stanę się właścicielem działki (darowizna) która niestety nie posiada drogi dojazdowej z korzystnej strony. Z tej strony z której bym chciał jest droga użytkowana przez nas przez wiele lat ale jak się ostatnio dowiedziałem nie mamy do niej praw, żadnych, Bylem w gminie i Pani powiedziała ze ma ona 10 współwłaścicieli (w zasadzie ludzi którzy te działki wokół niej dawno sprzedali lub się pozamieniali). I teraz by mieć dojazd do działki na budowę Pani doradziła bym odkupił od jednej z nich prawa do tej drogi czyli 1/10 własności. I tu moje pytanie. Czy to rozwiązuje już sprawę, gdyż słyszałem opinie że muszę każdemu z 10 właścicieli coś odpalić... Ktoś inny mówi żebym załatwił sobie służebność i tak nawiasem mówiąc nie wiem co robić... sam miałem trochę podobną sytuację - wszystko zależy od ich udziałów w drodze albo jeśli droga jest podzielona na 10 działek to wtedy o ich kształty.Tego nie opisałeś - może byś wkleił mapkę drogi z podziałem na działki itd.... Ja generalnie załatwiłem sobie służebność ale to zależy tez od ludzi... możesz się też dowiedzieć w gminie czy gmina nie będzie wykupywać aby zrobić drogę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starsky86 02.04.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nie mam w posiadaniu mapki tej drogi. W gminie to kompetencji brak, pytam kobietki czy jest dojazd a ona ze tak bo droga gminna. Po mojej prośbie o ponowne sprawdzenie dogrzebała się kobietka do informacji ze droga jednak nie w posiadaniu gminy ale 10 włascicieli... no masakra... Jak ją zapytałem co najlepiej zrobić to mi doradziła wykup udziału... Gmina tak sie stara o ten wykup już kilkanaście lat z moich informacji to się prędko nie wybuduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 02.04.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nie mam w posiadaniu mapki tej drogi. W gminie to kompetencji brak, pytam kobietki czy jest dojazd a ona ze tak bo droga gminna. Po mojej prośbie o ponowne sprawdzenie dogrzebała się kobietka do informacji ze droga jednak nie w posiadaniu gminy ale 10 włascicieli... no masakra... Jak ją zapytałem co najlepiej zrobić to mi doradziła wykup udziału... Gmina tak sie stara o ten wykup już kilkanaście lat z moich informacji to się prędko nie wybuduje... możesz wejśc na geoportal, wyszukać i sobie zrobić zrzut ekranu działek, albo może gmina ma e-mapę i tam będziesz miał też rozrysowane działki z ich numerami i wtedy będziesz wiedział jak działki leża i jaka jest prawda. Najdokładniejsze (najważniejsze) są dane z rejestru gruntów w starostwie ale tam wyrysu Ci nie dadzą jak nie jesteś właścicielem a gminie widać nie zależy albo cena zaporowa.....pozostaje Ci wykup albo służebność. A może z jakiejś innej strony mógłbyś się tylko dogadać z jednym właścicielem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starsky86 02.04.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Wiem, byłem na geoportalu. Mam numer działki dojazdowej ale papierów zadnych od niej nie mam. Musze sprubować dogadać się z jednym z nich... Ale jak mi zaspiewa sporo to się bede zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 03.04.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 jeśli masz dojazd niedogodny ale masz z innej strony to sąd nie przyzna służebności :/ ja mam sytuację odwrotną - chciałbym zlikwidować drogę służebną, do której ma prawa jakieś 8 osób, a korzysta kilkadziesiąt, z 1-2 nie jestem się w stanie dogadać, pozostaje droga sądowa - pozwanie wszyskich ośmiu - ale nie wiem czy warto tak na wprowadziny to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts