Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór komina

Recommended Posts

Witam "szpeców" :)

Od przyszłego tyg wchodzą murarze i kazali mi kupić kominy 2 systemowe do postawienia. Problem u mnie polega na tym że nie wiem jak rozwiązać koncepcje ogrzewania. Tzn. w projekcie mam gaz i do tego komin Schiedla Rondo Plus oraz kominek z płaszczem wodnym z takim samym kominem. Okazało się że gaz to może będę miał ale za 3 lata albo Bóg wie kiedy jak w końcu pociągną do mnie nitkę :/ I jestem w kropce, bo co kupię piec na ekogroszek a za 3 lata zmienie na gazowy? Wtedy komin będzie zły Od razu zaznaczam nie chcę pompy ciepła....Kombinuje tak wstawić jeden komin do gazu drugi do kominka i na te 3 lata dopóki nie mam gazu ogrzać dom z kominka. Z kolei słyszałem też że te kominy systemowe się nie nadają do gazu i lepiej zrobić murowany a później rrę z kwasu wstawić.Od razu zaznaczam nie chcę pompy ciepła. Ogólnie jestem zielony w tych tematach więc bardzo proszę bardziej rozeznanych o pomoc.

Do gazowego kotła kondensacyjnego nie jest potrzebny komin systemowy.

Starczy dodatkowy szacht w który w przyszłości wstawisz sam przewód spalinowy.

Komin do kotła na paliwo stałe /ekogroszek/ będziesz mógł wykorzystać w przyszłości jako komin do kotła gazowego na podobnej zasadzie jak szacht. Trzeba go będzie tylko dokładnie wyczyścić.

Te mądrala będę ogrzewał czym mi się podoba. Nie mam gazu a mieszkać jakoś muszę tak? Wracając do tematu - kominy systemowe uniwersalne. Życie mnie nauczyło że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W tych uniwersalnych systemach jest rura z jakiegoś tworzywa które do gazu nie bardzo się nadaje (pęka). Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?

Życie mnie nauczyło że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W tych uniwersalnych systemach jest rura z jakiegoś tworzywa które do gazu nie bardzo się nadaje (pęka).

Nic nie pęka.

Komin do kotła kondensacyjnego to rura w rurze, gdzie część zewnętrzną rury spełnia szacht lub komin do kotła na paliwo stałe. Nim doprowadzasz powietrze konieczne do procesu spalania. W tą część zewnętrzną wprowadzasz przewód spalinowy kotła kondensacyjnego. Przewód spalinowy może być wykonany z kwasówki lub modyfikowanego polipropylenu /w zależności od wybranego rozwiązania/. Tak więc komin systemowy, po rezygnacji z kotła na paliwo stałe, nie jest narażony na wysokie temperatury lub działanie kwasów z powstających resztek kondensatu - jest ścianką części doprowadzającą powietrze do kotła..

Z tego co pamiętam kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania.

W związku z tym chyba musisz i tak wybrać alternatywę dla ogrzewania gazem.

Albo może zamierzasz mieszkać bez odbioru budynku i czekać na pociągnięcie tej nitki?

Może do tego czasu zainstaluj na działce zbiornik z gazem i zrób kominy docelowo jak ma być?

Może do tego czasu zainstaluj na działce zbiornik z gazem i zrób kominy docelowo jak ma być?

To też jest rozwiązanie,jeśli podłączenie gazu jest w dłuższej perspektywie - ponad 5 lat.

Można też podpiąć baterią butli z propanem 33/35 kg i 2 - 3 zimy pociągnąć. Przy obecnych cenach propanu nie powinno być znacznie drożej niż gazem ziemnym.

Ten wariant nie wymaga projektów, pozwoleń, zgłoszeń i jest praktycznie bezinwestycyjny. Kaucja za butle, a po podłączeniu gazu ziemnego wymiana palnika lub regulacja kotła.

Oczywiście kominek nie może być jedynym źródłem. Chyba postawię jeden komin dedykowany do gazu (do kotłowni) i drugi do kominka. Nie chcę się babrać później z czyszczeniem komina albo wstawianiem rur. Właśnie jak to jest z odbiorami później bo w projekcie mi KB wpisał jakiś piec olejowy co od poczatku mi nie pasowało ale mówił że będzie ok :/

Do kotła kondensacyjnego nie jest potrzebny komin systemowy.

Jeżeli starostwo nie zezwoli na kominek jako jedyne źródło to nie obierze budowy do czasu podłączenia gazu ziemnego.

Rozwiązania przejściowe umożliwiające odbiór masz powyżej.

Ostatecznie decyduje inwestor i posiadane środki finansowe.

Prawo mówi o kominku. Faktycznie kominek jako jedyne źródło ciepła - to idiotyzm. Ty masz mieć "urządzenie grzewcze na paliwo stałe" (płaszcz wodny), które do kominka jest tylko podobne i przez to podobieństwo nazywane kominkiem. Takie "ustrojstwo" podłączone do systemu CO, stanowić może jedyne źródło ciepła. Nie pisz na fakturze kominek.

Kominy zrób systemowe, ale bez "bebechów" (wełna , rury ceramiczne). Kup same pustaki i wymuruj z nich za radą Grengaza same szachty.... O pękaniu rur ceramicznych słyszałeś dobrze, tylko nie dotyczy to gazu, a kominka. Do obu paliw włożysz potem rury stalowe. Mój typ to stal 1.4404.

Całość zagadnienia powinieneś obgadać z kumatymi budowlańcami PRZED, a nie PO fakcie....