Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont poniemieckiego domu - wymiana konstrukcji dachu

Tofik482

Recommended Posts

Witam,

Mam okazję za nabyć poniemiecki dom w okolicy, która mnie interesuje.

Dom ma wymiary 14x10 m, dach dwuspadowy kryty przedwojenną dachówką łączoną zaprawą i wysokość ściany szczytowej strychu w kalenicy ok 4 m. Stropy są murowane, ale cała konstrukcja dachu zeżarta przez korniki - wszystkie elementy wręcz sypią się po dotknięciu.

Budynek jest w stanie do generalnego remontu i, o ile jestem w stanie oszacować koszty instalacji, czy wykonania praktycznie od nowa wnętrza, to nie mam pomysłu ile może kosztować wymiana konstrukcji dachu.

Oczywiście musiałby nad tym pochylić się jakiś projektant, ale chciałbym zdemontować cały dach, wylać wieńce żeby dodatkowo ustabilizować mury (są solidne, bez żadnych pęknięć) i na tym wykonać od nowa konstrukcję i pokrycie z dachówki.

Zastanawiam się też, czy można na nowo wykorzystać starą dachówkę - na moje niefachowe oko jest w dobrym stanie, a jeszcze miałbym spory zapas z pom. gospodarczego, które jest do rozbiórki - nadałoby to dodatkowego klimatu wyremontowanemu domowi.

Proszę o podanie - oczywiście mniej więcej - jaki mógłby być koszt takiej pracy.