d24 03.04.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Kupiłem działkę, gdzie na jednym z narożników jest skrzyżowanie drogi powiatowej z drogą gminną. Chciałbym ogrodzić działkę na wysokość ok. 1,70mb. Niestety od strony drogi powiatowej zarząd dróg wystawił mi negatywną opinię i poinformował że winna być zapewniona widoczność tym samym mogą wyrazić zgodę na budowę ogrodzenia nie wyższego niż 1mb. Biorąc pod uwagę, że przy drodze jest intensywna komunikacja drogowa (kręci się tu dużo tirów i pojazdów ciężarowych) rozwiązanie budowy płotka na 1mb wysokości mija się z celem. Czy są po mojej stronie jakieś przesłanki i argumenty, których mogę użyć w ramach odpowiedzi na pismo? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 03.04.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 To jak kupowałeś to nie było tej drogi?? Jeździsz samochodem, co myślisz o takich skrzyżowaniach co nic nie widać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 03.04.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Rozumiem co masz na myśli i szanuję takie zdanie, ale spróbuj i mnie zrozumieć. 5m od domu jest droga powiatowa, którą rozjeżdżają ciężarówki cały dzień. Dom trzęsie się w posadach i dlatego chciałem się odgrodzić. Z tejże drogi jest zjazd w drogę gruntową o dość małym znaczeniu komunikacyjnym. Ponadto muszę oddzielić ze swojej działki pas na zjazd w ową drogę. A gdzie tu prawo własności? Ale pomińmy to i skupmy się na tym czy prawo przewiduje wyjątek od reguły? Wydaje mi się, że są inne środki ostrożności np. postawienie znaku stop, lustra etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.04.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Poczytaj sobie o "trójkącie widoczności" - to jest interesujące Cię hasło . Np tu: http://www.bwir.org/trojkat-widocznosci-znakow-pionowych/ Ciebie z powyższego linku dotyczą w szczególności ostatnie dwa akapity. Zobacz jakie są kolosalne różnice między wlotem ze znakiem A7 (ustąp pierwszeństwa) i B20 (stop). Niemniej jednak, żeby zmienić znak to trzeba opracować i zatwierdzić projekt docelowej organizacji ruchu - tak czy owak bez inicjatywy ze strony zarządcy drogi nic ze znakami nie zrobisz. Ale do rzeczy: weź mapkę geodezyjną (1:500) i dbając dokładnie o zachowanie skali rozrysuj sobie trójkąt widoczności dla swojego przypadku. 1. Jeżeli planowane przez Ciebie ogrodzenie nie wchodzi w trójkąt widoczności to idź pogadać - najlepiej z osobą podpisaną na negatywnej opinii - bez pretensji!!! zapytaj jak opisać wniosek, żeby dostać pozytywną opinię (zasugeruj, że możesz np. dołączyć rozrysowany trójkąt widoczności). 2. Jeżeli wchodzi to możesz rozważyć cofnięcie ogrodzenia i ustawienie go np. po krawędzi trójkąta widoczności - "stracisz" kawałek terenu, ale się odgrodzisz od hałasu i kurzu. Przed złożeniem ponownego wniosku (z cofniętym ogrodzeniem) też najlepiej wcześniej pogadać, żeby urzędnik znał sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 04.04.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 No może trochę za ostro to napisałem Najlepsze wyjście to ten pomysł kolegi wyżej, taki trójkąt, i to próbować załatwić. Innego wyjścia nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 04.04.2016 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Wojtku dałeś mi do myślenia. Niestety dokonałem dziś pomiarów i musiałbym wydzielić z działki zbyt duży klin, aby spełnić warunki. Ale co innego, gdyby owa droga gruntowa została zaliczona do "strefy zamieszkania". Wtedy z przytoczonego artykułu wynika, że nie obowiązują tam te przepisy. Teraz kwestia czy owa droga spełnia warunki jakie winna spełniać "strefa zamieszkania" hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts