grpi81 03.04.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Potrzebuje pomocy w kwesti ocieplenia garażu z bala.Nie wiem jak sie do tego zabrac poprawnie.Materiały jakie mam to folia wiatroizolacyjna Fakro zielona,wełna(płyty) Isover o grubosci 5cm(taka sobie chce zastosowac do garażu) i folia paroizolacyjna srebrna. Sa to materialy pozostałe z budowy mojego domu w tej samej technologii,czyli domu z bala.Nie pamietam jak był izolowany dom....a w zasadzie mnie przy tym nie było. Garaz jak i dom jest w tej samej tehcnologii i bale sa prostokatne(25cm x 16cm) ukladane na obce pióro.Garaż jest nie ocieplony i czeka na swoja kolej.Zamierzam to zrobic sam...ale pytanie jak i czy 5cm izolacji plus te wszystkie folie cos zmieni??.....chodzi mi o temperature wewnatrz garazu w zimie. W zimie jest okolo 8 stopni roznicy pomiedzy temp w garazu a zewnetrzna.Chciałbym uzyskac temperature w miare konfortowa do prac majsterkowych w okresie zimowym.Czy te 16 cm grubosci bala z tymi foliami i wełną 5cm wystarczy??Czy to cos zmieni z temp w garażu w zimie?? Tak wogóle chce ocieplic sciany i sufit na którym ida bale(stropy) i podbitka.Mam tez pomieszczenie nad garazem ze skosami ,ale tam juz nie chce niczego ocieplać, bo to ma byc składzik na wszystko i nic. Ściany po ociepleniu beda pokryte deska o grubosci ok.2cm.Taka jak widac za zdjeciu na suficie,klasyczna podbitka(to tak dla informacji) Mam tez pytanie o rzecz która mnie bardzo martwi ostatnio....a mianowicie dziwne zasinienia(moze pleśń) na balach garazowych w srodku na ścianach.Czy to powstało z wilgoci??...Czy mam to jakos usuwac przed ociepleniem?...i co to jest? Prosze o a jakies konkretne dorady drodzy koledzy z fachem w ręku:) Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez grpi81 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209914-ocieplenie-gara%C5%BCu-z-bala/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mDanik 22.04.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 grpi81, mogę Ci doradzić m.in. w kwestii wełny. 5 cm wełny nawet przy bardzo dobrej lambdzie to niewiele. Jeśli możesz (masz miejsce) to zainwestuje w większą grubość np. 20 cm. Oczywiście nie jakaś byle jaka marketowa wełna tylko specjalizującej sie firmy o korzystnej lambdzie. Zwróć też uwagę na mostki termiczne. Jeśli sie zdecydujesz na większą grubość wełny, zamiast mineralnej, weź kamienną. Ja ocieplałem u siebie kawał poddasza. Dokładałem 25 cm wełny kamiennej na takich wieszakach kupione w eArmet. Zrobiłem spory reserch w tej sprawie; poprzez kontakt z hurtowni, rozmawiałem z gościem z Paroca na poznań. Dał mi wiele cennych i co ważne obiektywnych info. Jak chcesz, dam co kontakt. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209914-ocieplenie-gara%C5%BCu-z-bala/#findComment-7089804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts