imrahil 02.09.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Pisał - pomiędzy styropianem a scianą... rozmawiacie o styropianie na ścianie zewnętrznej czy wewnętrznej? izolujemy zwykle od strony zimnej. mówimy o ścianie wewnętrznej, ale to nie ma znaczenia, bo ściana w miejscu styku ze styropianem ma temperaturę praktycznie taką jak temperatura ogrzewanego pomieszczenia, może 1-3 stopnie mniej (zależy z czego wymurowana). jeśli tam się komuś woda wykrapla, to znaczy że nie ma w domu w ogóle wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 29.09.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Ale wracając do pierwszego pytania... izolować styropianem od gruntu jeśłi garaż nieogrzewany czy nie ? Mało takich porad na fachowych portalach, a dwa artykuły które czytałem wskazywały że nie należy izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.09.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Jeśli garaż nie ogrzewany, to nie izolować, nie ma potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.09.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Ale wracając do pierwszego pytania... izolować styropianem od gruntu jeśłi garaż nieogrzewany czy nie ? Mało takich porad na fachowych portalach, a dwa artykuły które czytałem wskazywały że nie należy izolować. Mam garaż w bryle budynku, zostało mi styropianu po podłogówce i dałem go między chudziakiem a posadzką. Grubość 5 cm, EPS 100. Czy potrzebnie to nie wiem ale na pewno nie zaszkodzi. Garaż nie ogrzewany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 30.09.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) No to odciąłeś się od naturalnego grzejnika jakim jest podłoże w nieogrzewanym garażu, który mógłby podtrzymywać temp powyżej zera przy ostrych mrozach. I nie chodzi o to, że podłoże będzie nie wiadomo jak nam ogrzewało garaż. Jeśli na zewnątrz będzie -20, a podłoże ma ok 8 stopni na plusie to oczywistym jest, że temperatura dzięki temu w garażu będzie podtrzymywana blisko zera. Zresztą potwierdza to doświadczenie wielu użytkowników, którzy od kilku sezonów relacjonują jakie mają temp. zimą w garażu (jest taki wątek na FM). Edytowane 30 Września 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.09.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) No to odciąłeś się od naturalnego grzejnika jakim jest podłoże w nieogrzewanym garażu, który mógłby podtrzymywać temp powyżej zera przy ostrych mrozach. I nie chodzi o to, że podłoże będzie nie wiadomo jak nam ogrzewało garaż. Jeśli na zewnątrz będzie -20, a podłoże ma ok 8 stopni na plusie to oczywistym jest, że temperatura dzięki temu w garażu będzie podtrzymywana blisko zera. Zresztą potwierdza to doświadczenie wielu użytkowników, którzy od kilku sezonów relacjonują jakie mają temp. zimą w garażu (jest taki wątek na FM). Może i tak ale szkoda mi było wywalić dobrej klasy styropian. Ale za to może przyhamuję trochę ewentualną wilgoć z tego cholernego gliniastego podłoża (mimo dania folii pod styropian). Lecz nie sądzę aby mróz wlazł do garażu. Mam najcieplejszą bramę na rynku, styropian 16 cm na ścianach zewnętrznych. Edytowane 30 Września 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 02.10.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 ocieplenie ściany pomiędzy garażem a domem taką samą grubością? Tylko po co? Przecież tam nie będzie tak skrajnej temperatury jak na zewnątrz no chyba, że drzwi nie zamykacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 09.10.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 To jak tak dla uściślenia zapytam:Jeżeli chodzi o ścianę pomiędzy domem, a garażem to ocieplamy styropianem max 5-Podłogi przy nieogrzewanym garażu nie izolujemy styropianem?A co najlepiej dać na sufit i jakiej grubości? Nad garażem będzie sypialnia.Czy pozostałe wewnętrzne ściany garażu ocieplamy? Jak tak to jaką grubością. Cała elewacja z zewnątrz będzie ocieplona styropianem min. 15cmI przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy dobrym pomysłem będzie wykonanie małych okien w garażu? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 09.10.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 A po co robić zimny garaż? Wystarczy wstawić tam jeden grzejnik, który w mrozy będzie utrzymywał plusową temperaturę i wtedy wystarczy 5cm. ocieplenia na ścianach i suficie.Ja tak mam, a temperatura w garażu w zeszłym roku nigdy nie spadła poniżej +10*C. Co prawda garaż jednostanowiskowy w bryle domu, ale walić 10cm. styropianu, to nie dość, że zmniejsza się powierzchnia całkowita garażu, to jeden metrowy kaloryfer kosztuje pewnie ok. 50zł. na rok, i nie powoduje jakichś tam punktów skraplania rosy, a i przyjemniej jest wejść do ciepłego garażu z wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 09.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 czy dobrym pomysłem będzie wykonanie małych okien w garażu? KONIECZNIE! Inaczej będziesz miał ciemną norę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 09.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Nie ma żadnej recepty na to, wszystko zależy do inwestora, jak będzie użytkował przyległy garaż i ogólnie co chce osiągnąć. Jeden chce odciąć garaż zupełnie od mieszkania, bo ma rozum i chce uniknąć mostków i strat ciepła, a innemu to obojętne. Przecież jak na chałupie teraz byś miał 5cm styro to będzie się chałupa wychładzała znacznie, podczas gdy przy izolacji ok 25cm i to grafitu jeszcze nie ma potrzeby grzania. W nieogrzewanym garażu nie będziesz miał więcej jak 5oC, to się zastanów czy to dużo czy mało. Ale co kto lubi, "róbta co chceta"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 09.10.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Przecież jak na chałupie teraz byś miał 5cm styro to będzie się chałupa wychładzała znacznie, podczas gdy przy izolacji ok 25cm i to grafitu jeszcze nie ma potrzeby grzania. W nieogrzewanym garażu nie będziesz miał więcej jak 5oC, to się zastanów czy to dużo czy mało. Ale co kto lubi, "róbta co chceta"... To też właśnie piszę, że mam kaloryfer i nigdy nie miałem 5*C I się dziwię, dlaczego niektórzy robią zimny garaż. I tego nie rozumiem. Edytowane 9 Października 2016 przez portaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 09.10.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Dzięki za odpowiedziMacie rację, że lepiej wstawić jeden kaloryfer do garażu zwłaszcza, że za ścianą będzie kotłownia do której będę chodził przez garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 11.10.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Kaloryfer kaloryferem - to jedyne logiczne rozwiązanie - no i pamiętaj o dwóch okienkach w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 11.10.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Tak jak mówisz, chcę wstawić dwa małe okna na ścianie no i kaloryfer.Możecie jasno odpowiedzieć na pytanie ile dać styro na ścianach i na suficie w przypadku, gdy:W garażu będzie kaloryfer, dwa małe okna i za ścianą będzie kotłownia.Czy 5cm wystarczy na wszystkich ścianach? Bardzo proszę o konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 11.10.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie na wszystkich ścianach, bo ściany, która jest ocieplona już od zewnątrz, nie ocieplasz.Ja mam 5cm. i więcej nie ma sensu, skoro masz ciepły garaż. Dasz 10cm. tez się nic nie stanie, ale i nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 13.10.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 No ok, czyli ścian, które są ocieplone od zewnątrz to od środka nie ocieplam. Na ścianę przylegającą do domu daję nie więcej jak 5cm styropianu. Na podłogę nie daje styropianu, żeby nie odcinać się od naturalnego ciepła. A co z sufitem? Też 5cm wystarczy? Nad garażem będzie sypialnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.10.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Na suficie daj 10cm wełny, a nad stropem styropian , tyle ile Ci wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 13.10.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 W sumie dobry pomysł, wełna ogrzeje ale i wygłuszy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts