akm97 04.04.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam. Nie udało mi się dokończyć ocieplenia w zeszłym roku z powodu ochłodzenia pogody na przełomie roku. Na zimowanie miałem pokryte wszystkie klejem na siatce, niezagruntowane. Klej na jednej ze ścian popękał już w zeszłym roku. Są to delikatne zarysowania biegnące pionowo w górę od ściany fundamentu, do ok. 1,5 m. Z powodu nadejścia wiosny lada dzień ma się rozpocząć kontynuacja prac, a więc ostateczne doszlifowanie ścian (dwie z nich nie są ostatecznie wyrównane), gruntowanie o położenie tynku silikonowego. Po dokładniejszych oględzinach, że pęknięcia pojawiły się jeszcze na dwóch ścianach. Myślę, że jest to powiązane z nasłonecznieniem, bo ściana północna nie ma żadnych pęknięć, a im ściana bardziej narażona na słońce tym bardziej spękana (zarysowana). Dwie z nich i tak miały być jeszcze równane, więc skończy się to ponownym nałożeniem siatki z klejem. Problem w tym, że na jednej ze ścian już przygotowanych pod tynk też się pojawiły dwa pojedyncze zarysowania. Dzisiaj wieczorem lub jutro mam rozmawiać z wykonawcą na temat zaradzenia temu problemowi. Proszę jednak o Wasze opinie, co można zrobić, aby zminimalizować ryzyko późniejszego popękania tynku.Czy niezbędne jest osiatkowanie całej także tej ściany, zrobić to na powierzchni pęknięć po ew. przeszlifowaniu powierzchni, ew. nacinać pęknięcia i wypełniać klejem?P.S. Użyty klej do Termoorganika TO-KU z włóknami. Zarysowania poza projekcją na słońce mogą też być skutkiem zbyt grubej warstwy kleju nałożonego na siatkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209925-jak-doprowadzi%C4%87-do-porz%C4%85dku-klej-z-siatk%C4%85-przed-po%C5%82o%C5%BCeniem-struktury/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 10.04.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 WitamCiężko jednoznacznie doradzić, jeśli nie widać skutków zaistniałej sytuacji - pomocne byłyby zdjęcia.Przyjmując, że, jak Pan pisze, są to delikatne zarysowania to najprawdopodobniej przyczyną ich powstania jest zbyt gruba warstwa kleju, w którym zatopiona jest siatka, narażona na szybkie wysychanie.Przed położeniem tynków dla bezpieczeństwa warto byłoby raz jeszcze wykonać warstwę zbrojną (klej uniwersalny TO-KU + siatka) z zachowaniem zasad poprawnego montażu (m.in. pasy siatki powinny zachodzić na siebie około 10 cm, wzmocnienia z siatki klejonej pod kątem 45 stopni w rogach otworów itp.).Przed położeniem kolejnej warstwy nie należy rozcinać i wypełniać powstałych pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/209925-jak-doprowadzi%C4%87-do-porz%C4%85dku-klej-z-siatk%C4%85-przed-po%C5%82o%C5%BCeniem-struktury/#findComment-7081008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts