Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak doprowadzić do porządku klej z siatką przed położeniem struktury?

akm97

Recommended Posts

Witam. Nie udało mi się dokończyć ocieplenia w zeszłym roku z powodu ochłodzenia pogody na przełomie roku. Na zimowanie miałem pokryte wszystkie klejem na siatce, niezagruntowane. Klej na jednej ze ścian popękał już w zeszłym roku. Są to delikatne zarysowania biegnące pionowo w górę od ściany fundamentu, do ok. 1,5 m. Z powodu nadejścia wiosny lada dzień ma się rozpocząć kontynuacja prac, a więc ostateczne doszlifowanie ścian (dwie z nich nie są ostatecznie wyrównane), gruntowanie o położenie tynku silikonowego. Po dokładniejszych oględzinach, że pęknięcia pojawiły się jeszcze na dwóch ścianach. Myślę, że jest to powiązane z nasłonecznieniem, bo ściana północna nie ma żadnych pęknięć, a im ściana bardziej narażona na słońce tym bardziej spękana (zarysowana). Dwie z nich i tak miały być jeszcze równane, więc skończy się to ponownym nałożeniem siatki z klejem. Problem w tym, że na jednej ze ścian już przygotowanych pod tynk też się pojawiły dwa pojedyncze zarysowania. Dzisiaj wieczorem lub jutro mam rozmawiać z wykonawcą na temat zaradzenia temu problemowi. Proszę jednak o Wasze opinie, co można zrobić, aby zminimalizować ryzyko późniejszego popękania tynku.

Czy niezbędne jest osiatkowanie całej także tej ściany, zrobić to na powierzchni pęknięć po ew. przeszlifowaniu powierzchni, ew. nacinać pęknięcia i wypełniać klejem?

P.S. Użyty klej do Termoorganika TO-KU z włóknami. Zarysowania poza projekcją na słońce mogą też być skutkiem zbyt grubej warstwy kleju nałożonego na siatkę

Witam

Ciężko jednoznacznie doradzić, jeśli nie widać skutków zaistniałej sytuacji - pomocne byłyby zdjęcia.

Przyjmując, że, jak Pan pisze, są to delikatne zarysowania to najprawdopodobniej przyczyną ich powstania jest zbyt gruba warstwa kleju, w którym zatopiona jest siatka, narażona na szybkie wysychanie.

Przed położeniem tynków dla bezpieczeństwa warto byłoby raz jeszcze wykonać warstwę zbrojną (klej uniwersalny TO-KU + siatka) z zachowaniem zasad poprawnego montażu (m.in. pasy siatki powinny zachodzić na siebie około 10 cm, wzmocnienia z siatki klejonej pod kątem 45 stopni w rogach otworów itp.).

Przed położeniem kolejnej warstwy nie należy rozcinać i wypełniać powstałych pęknięć.