pawpiwo 04.04.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Mam kominek Franek z firmy Kratki który przy mocy nominalnej 12KW uzyskuje temperaturę spalin 215 stopni (wg. zapisu w instrukcji). Firma Jotul przy wkładach o podobnych parametrach podaje temperaturę spalin 270-290 stopni. Na wkładzie chciałbym zamontować krążki żeliwne z Kratek które rzekomo przechwytują do 30 % ciepła - czyli do komina teoretycznie powinny dostać się spaliny o temperaturze 150 stopni. Kominek chciałbym podłączyć do sterownika z sondą spalin i go wysterować do odpowiednich parametrów. Poproszę doświadczonych forumowiczów o pomoc -w doborze (na początek ) właściwej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Co piszą w swoich papierzyskach Kratki i Jotule, to teoria, choć sporo w tym prawdopodobieństw, jeśli skupimy się na określeniu "moc nominalna" . Napisz więcej o jaką "właściwą" temperaturę Ci chodzi. Spalania? Czy emisji do komina? No i dlaczego...W tego typu rozwiązaniach, trudno pogodzić właściwą temperaturę spalania, z właściwą temperaturą ewakuowanych kominem gazów. No chyba, że Forest załatwi problem swoim zwyczajem privem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 04.04.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Co piszą w swoich papierzyskach Kratki i Jotule, to teoria, choć sporo w tym prawdopodobieństw, jeśli skupimy się na określeniu "moc nominalna" . Napisz więcej o jaką "właściwą" temperaturę Ci chodzi. Spalania? Czy emisji do komina? No i dlaczego...W tego typu rozwiązaniach, trudno pogodzić właściwą temperaturę spalania, z właściwą temperaturą ewakuowanych kominem gazów. No chyba, że Forest załatwi problem swoim zwyczajem privem... W zasadzie chodzi mi o temperaturę spalin na wyjściu z kominka/przed kominem. Pytam ponieważ instalując sterownik - jak pisałem - po przejściu przez krążki - temperatura przy mocy nominalnej będzie miała 150 stopni. Czyli idąc dalej (rozmumowanie moje czyli laika), jeżeli kominek będzie grzał z mniejszą mocą to temperatura spalin za krazkami będzie niższa i może dojść do zjawiska kondensacji w kominie. Chciałbym odpowiednio podnieść temperaturę spalin za pomocą sterownika żeby : nie było kondensacji, spalanie było bezpieczne dla tego wkładu i ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 05.04.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 jesli wiec chcesz uzytkowac wklad na normalnych mocach, pamietajac jeszcze o utracie temperatury na rurze, krazki sobie prawdopodobnie odpusc. jaki dom, jaki salon, jakie zrodlo podstawowe ciepla, czy planujesz dgp ? zglos sie do najblizszego salonu i sprobuj tam rozwiac swoje watpliwosci. W zasadzie chodzi mi o temperaturę spalin na wyjściu z kominka/przed kominem. Pytam ponieważ instalując sterownik - jak pisałem - po przejściu przez krążki - temperatura przy mocy nominalnej będzie miała 150 stopni. Czyli idąc dalej (rozmumowanie moje czyli laika), jeżeli kominek będzie grzał z mniejszą mocą to temperatura spalin za krazkami będzie niższa i może dojść do zjawiska kondensacji w kominie. Chciałbym odpowiednio podnieść temperaturę spalin za pomocą sterownika żeby : nie było kondensacji, spalanie było bezpieczne dla tego wkładu i ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.04.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Radzę zamontować czujnik temperatury nad krążkami przed wlotem do komina i odpowiednio ustawić parametry pracy sterownika. Proste ?Pamiętaj o prawidłowym policzeniu straty kominowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts