Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura spalin

pawpiwo

Recommended Posts

Mam kominek Franek z firmy Kratki który przy mocy nominalnej 12KW uzyskuje temperaturę spalin 215 stopni (wg. zapisu w instrukcji). Firma Jotul przy wkładach o podobnych parametrach podaje temperaturę spalin 270-290 stopni. Na wkładzie chciałbym zamontować krążki żeliwne z Kratek które rzekomo przechwytują do 30 % ciepła - czyli do komina teoretycznie powinny dostać się spaliny o temperaturze 150 stopni.

Kominek chciałbym podłączyć do sterownika z sondą spalin i go wysterować do odpowiednich parametrów.

Poproszę doświadczonych forumowiczów o pomoc -w doborze (na początek ) właściwej temperatury.

Co piszą w swoich papierzyskach Kratki i Jotule, to teoria, choć sporo w tym prawdopodobieństw, jeśli skupimy się na określeniu "moc nominalna" . Napisz więcej o jaką "właściwą" temperaturę Ci chodzi. Spalania? Czy emisji do komina? No i dlaczego...W tego typu rozwiązaniach, trudno pogodzić właściwą temperaturę spalania, z właściwą temperaturą ewakuowanych kominem gazów.

No chyba, że Forest załatwi problem swoim zwyczajem privem...;)

Co piszą w swoich papierzyskach Kratki i Jotule, to teoria, choć sporo w tym prawdopodobieństw, jeśli skupimy się na określeniu "moc nominalna" . Napisz więcej o jaką "właściwą" temperaturę Ci chodzi. Spalania? Czy emisji do komina? No i dlaczego...W tego typu rozwiązaniach, trudno pogodzić właściwą temperaturę spalania, z właściwą temperaturą ewakuowanych kominem gazów.

No chyba, że Forest załatwi problem swoim zwyczajem privem...;)

W zasadzie chodzi mi o temperaturę spalin na wyjściu z kominka/przed kominem.

Pytam ponieważ instalując sterownik - jak pisałem - po przejściu przez krążki - temperatura przy mocy nominalnej będzie miała 150 stopni. Czyli idąc dalej (rozmumowanie moje czyli laika), jeżeli kominek będzie grzał z mniejszą mocą to temperatura spalin za krazkami będzie niższa i może dojść do zjawiska kondensacji w kominie.

Chciałbym odpowiednio podnieść temperaturę spalin za pomocą sterownika żeby :

nie było kondensacji,

spalanie było bezpieczne dla tego wkładu i ekonomiczne

jesli wiec chcesz uzytkowac wklad na normalnych mocach, pamietajac jeszcze o utracie temperatury na rurze, krazki sobie prawdopodobnie odpusc.

jaki dom, jaki salon, jakie zrodlo podstawowe ciepla, czy planujesz dgp ? zglos sie do najblizszego salonu i sprobuj tam rozwiac swoje watpliwosci.

W zasadzie chodzi mi o temperaturę spalin na wyjściu z kominka/przed kominem.

Pytam ponieważ instalując sterownik - jak pisałem - po przejściu przez krążki - temperatura przy mocy nominalnej będzie miała 150 stopni. Czyli idąc dalej (rozmumowanie moje czyli laika), jeżeli kominek będzie grzał z mniejszą mocą to temperatura spalin za krazkami będzie niższa i może dojść do zjawiska kondensacji w kominie.

Chciałbym odpowiednio podnieść temperaturę spalin za pomocą sterownika żeby :

nie było kondensacji,

spalanie było bezpieczne dla tego wkładu i ekonomiczne