Adaxis 04.04.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam! W mojej okolicy coraz częściej robi na poddaszu użytkowym się skosy i strop żelbetonowe. Potem krokwie, łaty i dachówka... W projekcie mam ściankę kolankową na H=125mm oraz skos i strop z wypełnieniem z wełny mineralnej i regipsu, a dowiaduję się właśnie, że regips pęka, że należy dawać 2 płyty itd. Podobnie z dachówką i blachodachówką -każdy zachwala co innego. Ponoć dach ceramiczny trzeba czyścić, a blachodachówka znowu krótko żyje -jakie są Wasze doświadczenia? Żelbeton i blachodachówka, czy inne kombinacje? Zaznaczam, że chciałbym żeby było to rozwiązanie wystarczająco solidne (optymalne!) i niekoniecznie najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Krokwie powinny się znaleźć minimum 10 cm nad betonem. Izolacje cieplną najlepiej wykonać styropianem. Dach najlepiej pokryć dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.04.2016 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Andrzej Wilhelmi - dzięki za odpowiedź! Mam rozumieć, że zrobić strop poddasza użytkowego zgodnie z projektem, czyli lekki ? W projekcie na skosy i strop poddasza mam wełnę 30 cm i brak deskowania. Czy kotwienie wieńcowe co 2m wystarczy dla takiego lekkiego dachu z dachówką w miejscu na górce, gdzie gdzie często wieje? No i sądzisz/sądzicie o ew. 2 płytach regipsowych dla wykończenia skosów i sufitu na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.04.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja Ci odpowiedziałem jak powinno być gdybyś cały sufit nad poddaszem wykonał z betonu. Inaczej należy robić zgodnie z projektem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts