Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o poradę - mój znajomy buduje dom i niestety ma kłopot, bowiem mimo posiadania wentylacji grawitacyjnej /kuchnia, salon - jest tam kominek, łazienka/ po przeprowadzeniu robót tzw. mokrych i wykonaniu ocieplenia stropu drewnianego wełną mineralną + paroizolacja zauważył, że wewnątrz domu pojawiła mu się wilgoć, której do tej pory nie było. Jak mu pomóc? Czy to zła wentylacja jest przyczyną - tak podejrzewamy? Zaznaczam, że dom właściwie się "wykańcza" więc rozbiórka ścian raczej nikogo nie ucieszy. Czekam na rady od doświadczonych w walce.
https://forum.murator.pl/topic/20994-wentylacja-lub-jej-brak/

wentylacja grawitacyjna latem dziala jak dziala czyli: latem prawie nie dziala

hehehehe idiotyczna odpowiedz ;)

ale realnie: roznica temperatur miedzy wnetrzem a otoczeniem jest niwielka wiec i ciag kominowy bedzie slaby lub wcale

kanaly sprawdzic mozesz bardzo latwo - jesli nie ma zainstalowanych kratek wloz kilka stron zmietej jakiejkolwiek gazety w otwor i ja zapal - jesli poleci do gory z charakterystycznymi odglosami dzwiekowymi (takie jakby huczenie czy jak to nazwac) - znaczy nie masz sie czego obawiac, jesli zas stac bedzie w miejscu i slabo sie palic oznaczac to bedzie ze gdzies jest zdlawienie przekroju bardzo duze lub wrecz kanal jest zapchany

Zawsze, podkresle ZAWSZE, po robotach mokrych - tynki, posadzki wylewki i czort wie co jeszcze, jest wilgoc w NADMIARZE i tylko wietrzenie, WIETRZENIE I PRZECIAGI moze ja dosc szybko usunac (zwlaszcza ze temperatury temu teraz sprzyjaja) Teraz zapewne okna pozamykane lub tylko rozszczelnione i leje sie po nich woda

https://forum.murator.pl/topic/20994-wentylacja-lub-jej-brak/#findComment-366427