Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kupował ktoś ostatnio szukam do 500 zł, użytek przydomowo/ogrodowy. Wymagania 2 akumulatory, fajnie jakby końcówki były magnetyczne, reszta nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.

Patrz na akumulator żeby był litowo jonowy reszta to kwestie marginalne, przy takim akumulatorze i domowy użytkowaniu nawet nie potrzebujesz drugiego na wymianę.

wszystko zależy do czego bedzie używana, najciężej ma przy wkrecaniu dlugich wkretow w drewno. Do takich prac tylko 18V i 50Nm. Jak jakies krotkie wkrety powiedzmy max 7cm, wiercenie malych otworow to jakas 12V wystarczy. Jak kolega wyzej pisze bateria litowa. To że można ja doladowywac w dowolnym momencie to jeden jej plus, ale chyba najważniejszy ze pelne ladowanie trwa okolo 45 min a po 25-30 minutach ladowania okolo 80 % naladowana i można pracować. Przy ciezejszej pracy nieocenione bo baterie wowczas "leca". I z doswiadczenia powiem że kupuje sie małą bo co ja tam bede nia robil, do wiekszych prac mam wiertarke. Otóż bedziesz nia wszystko robil, bo zawsze bedzie poreczniejsza niz ciagniecie przedłużacza i wiertarki do jakiejs bardzo krotkiej, szybkiej robotki. Edytowane przez photos

Gość Konto usunięte_1*
ja nauczony już , więcej nie kupię drogiego sprzętu do celów typowo domowych , miałem dwie wkrętarki jedna za 500 stów 24v druga coś około 300 zł 18v fajnie działa ale ile ? , przecież te akumulatory to tragedia ten w 24 v padł po 2 latach a nowy kosztuje tyle ile cała wiertarko ta druga nie wiele więcej pochodziła i teraz leżą obie bez akusiów a pracuję kupioną w lerua-merlę za 60 zł , jak ktoś ma firmę to ok sprzęt musi być dobry i zarobić na siebie ale do prac typowo domowych po co ?

miałem wiele wkrętarek, kiedyś były tylko standardowe akumulatory od kiedy mam mała litowo jonową nie ma znaczenia czy to 14v czy 18v obecnie mam zwykłą z lidla 10,8v i krence nią nierdzewne śruby do drewna egzotycznego jak nie ustawie na sprzęgle to zrywa bity jak by były z plasteliny na jednym godzinnym ładowaniu wkręcam 120-130śrób samogwintujacych z nierdzewki dla porównania standardową wkretarką wkręce 20-30 szt i przestaje dociagać bo drewno jest bardzo twarde.

ja nauczony już , więcej nie kupię drogiego sprzętu do celów typowo domowych , miałem dwie wkrętarki jedna za 500 stów 24v druga coś około 300 zł 18v fajnie działa ale ile ? , przecież te akumulatory to tragedia ten w 24 v padł po 2 latach a nowy kosztuje tyle ile cała wiertarko ta druga nie wiele więcej pochodziła i teraz leżą obie bez akusiów a pracuję kupioną w lerua-merlę za 60 zł , jak ktoś ma firmę to ok sprzęt musi być dobry i zarobić na siebie ale do prac typowo domowych po co ?

Jezeli bateria padla w dwa lata to znaczy ze byly niesprawne albo zle je uzytkowales. Dzisiejsze bateria daja znac ze sa slabe, przez rozlaczanie sie prz spadku mocy podczas pracy, nie wolno wiecej uzywac tylko natychmiast ja naladowac. No ale jak jestem na drabinie i zostalo kilka wkretow to dokrece i tak sie wlasnie psuje baterie. Sam tak robie mimo iż wiem jak to sie konczy.

Edit. Oczywiscie baterie mozna zajezdzic znacznie szybciej bo posiadaja funkcje pamieci ilości ladowan, jak jest uzytkowana intensywnie i kilka razy dziennie ladowana jest to bardzo prawdopodobne.

Edytowane przez photos