Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m/nf40..

Alpha82

Recommended Posts

Witam..

Przymiemrzam sie do ropzoczecia budowy na najblizsza jesien.. Domek jak w opisie 160m z poddaszem, d.dwuspadowy. Projekt w systemie nf40. Chociaz pozwolilismy sobie na pewne zmiany sobiew tym systemie.

Poludniowa poska, dzialka 9a piaszczysta, granica 2-3 strefy przemarzania.

Mam kilka pytan dot.gruntu oraz fundamentu. .

Poza dobra drenacja jakie wlasciwosci cieplne posiadaja grunty piaszczyste?

Jesli chodzi o fundament chcemy wkopac sie do 120 cm.

Fundament chcemy cieplic z zewnatrz oraz od wewnatrz od ław ( od 120 cm ).

Zakladajac ze grunt ponizej 1m zwykle juz posiada temp.dodatnia ( podczas mrozow) pozbylibysmy sie mostkow cieplnych (30-40% energi grzewczej )ktorymi zwykle sa fundamenty i podloga..

Cieplic chcemy hydromaxem + folia kubelkowa.

Jaka grubosc styro dobieraliscie do swoich fdmt'ow, czy zabezpieczenie folia wystarczy?

Dzieki pozdr.

• 3 weeks później...
Witam..

Przymiemrzam sie do ropzoczecia budowy na najblizsza jesien.. Domek jak w opisie 160m z poddaszem, d.dwuspadowy. Projekt w systemie nf40. Chociaz pozwolilismy sobie na pewne zmiany sobiew tym systemie.

Poludniowa poska, dzialka 9a piaszczysta, granica 2-3 strefy przemarzania.

Mam kilka pytan dot.gruntu oraz fundamentu. .

Poza dobra drenacja jakie wlasciwosci cieplne posiadaja grunty piaszczyste?

Jesli chodzi o fundament chcemy wkopac sie do 120 cm.

Fundament chcemy cieplic z zewnatrz oraz od wewnatrz od ław ( od 120 cm ).

Zakladajac ze grunt ponizej 1m zwykle juz posiada temp.dodatnia ( podczas mrozow) pozbylibysmy sie mostkow cieplnych (30-40% energi grzewczej )ktorymi zwykle sa fundamenty i podloga..

Cieplic chcemy hydromaxem + folia kubelkowa.

Jaka grubosc styro dobieraliscie do swoich fdmt'ow, czy zabezpieczenie folia wystarczy?

Dzieki pozdr.

Ja dałem 10 cm styropianu na ocieplenie fundamentów, ale tylko od zewnątrz. Dodatkowo dałem 15 cm styropianu pod posadzkę.