Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zdemontować grzejnik łazienkowy na czas położenia płytek ?

Martino Z33

Recommended Posts

Witam odebrałem mieszkanie od dewelopera z założonymi już grzejnikami.

Mam pytanie dotyczące demontażu grzejnika łazienkowego szczebelkowego na czas położenia płytek.

Czy można go odkręcić razem z zaworami tak żeby wyciąć w płytkach otwór o jak najmniejszej średnicy(rurka). Czy lepiej tego nie ruszać żeby nic nie przestawić i odkręcić go tylko ze śrubunków ale wtedy w płytce będzie większy nieestetyczny otwór (muszę ją przełożyć przez zawór)?

Niestety muszę to wykonać sam gdyż nie stać mnie na fachowca od hydrauliki.

Proszę o jakąś poradę doświadczonych która mnie choć trochę naprowadzi jak to wykonać żeby to estetycznie wyglądało.

Grzejnik łazienkowy z głowicą termostatyczną z prawej dolnej strony, z lewej dolnej zawór zakręcany na imbus.

Dzięki za odpowiedź.Odkręcę całe zawory. Kolega który wykończył już mieszkanie obok mówi że wystarczy zakręcić zawór główny od wody i po odkręceniu grzejnika spuścić całą wodę a później nakręcić korki/zaślepki i puścić wodę z powrotem.Na początku nie chciałem mu zaufać bo myslałem że wode spuszcza się przez przystosowany do tego odpływ ale czas mnie goni więc muszę zrobć tak jak mi mówił. To chyba nie ma znaczenia w którym punkcie ją spuszczę?Czy jest jakaś zależność np od rodzaju instalacji.Tak naprawdę to ciężko uzyskać poradę od dewelopera.Najlepiej to wezwać fachowca i to jeszcze poleconego przez niego