radoslavus 05.04.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam! Do sprzedania mam kocioł żeliwny /wymiennik żeliwny z firmy DAKON/ z podajnikiem tłokowym z firmy SPAW-MET z Czańca. Kocioł zakupiony był we wrześniu 2010 r. i wówczas został podłączony do instalacji CO. Faktycznie pracował dopiero od połowy sezonu 2011/2012 więc ma za sobą 4 sezony grzewcze. Kocioł jest w pełni sprawny, nic nie cieknie i nic nie rdzewieje, zasobnik i podajnik wykonany jest z bardzo grubej blachy. Kocioł ma sprawność 84 %. Kocioł został przeze mnie usprawniony względem wersji fabrycznej: •dołożony został kontrakton [podawanie dawki węgla może być jako krotność n (n- obrót kontraktonu) lub sekundowe] •wymieniony został wentylator •dołożony został czujnik STB •wymieniony został sterownik z firmowego RK-30 na sterownik COBRA z funkcją ADC /automatyczne dawkowanie – zwiększa lub zmniejsza dawkę węgla o nawet 33 %/ i sterowaniem PID •dołożony został moduł GSM „SPIDER” do sterownika COBRA – daje możliwość zdalnej zmiany temperatury, wyłączenia kotła, sprawdzenia stanu kotła przez SMS. Dodaję kartę SIM z sieci PLAY naładowaną kwotą około 25-30 zł, •palenisko automatyczne wyłożone zostało szamotem /zwiększa temperaturę spalania i zapobiega wytrącaniu się sadzy powoduje to praktycznie bezdymne spalanie/ •podstawa kotła [wokół palnika] wyłożona została szamotem – zapobiega to nadmiernemu nagrzewaniu tej podstawy oraz samego zasobnika /temp. zasobnika na miale węglowym to około 26 stopni, na ekogroszku około 35/. •dokupiony został elektroniczny miarkownik ciągu z firmy Bolecki, którego jednak nie zamontowałem /miarkownik jest jak nowy, jeszcze na gwarancji/ •dodatkowo dołożę 2 wentylator (łazienkowy) który u mnie podłączony był do ściemniacza dając efekt tzw. tła /jak w sterowniku SPP firmy Bolecki/ - w momencie kiedy dmuchawa przestaje dmuchać mały wentylatorek o mocy 14 W osłabiony ściemniaczem który zwalnia jego obroty dmucha delikatnie cały czas co zmniejsza efekt kopcenia paleniska. Kocioł ten świetnie nadaje się do automatycznego spalania ekogroszku, ekomiału /miał wymieszany z ekogroszkiem/, antracytu /spalanie bezdymne – prawie jak ogrzewanie gazowe/, miału /ale o odpowiedniej frakcji – najlepiej tzw. odsiewka ale niezbyt spiekająca się/, mieszanki miału z pelletami czy tez mieszanki miału ze zrębką. W automatycznym palenisku paliłem także mieszanką koksu /frakcja 20-40 mm/ z antracytem a także orzechem II /węgiel jednak potrafił się przyblokować, kocioł wymagał by niedużej przeróbki którą można tanio wykonać we własnym zakresie by spalać orzech II – należy skrócić ramię przesuwające szufladę/. Ponadto w kotle tym można spalać w sposób tradycyjny (zasypowy) węgiel orzech I i II, groszek, kostkę, drewno oraz koks. Zaletą palenia w sposób tradycyjny jest możliwość palenia „od góry” (kocioł posiada otwór w górnych drzwiach na powietrze wtórne) na wspominanym miarkowniku. Do komory zasypowej wchodzą około 2 wiadra węgla orzech II. Rozpalenie od góry 1,5 wiadra rosyjskiego węgla orzech II + trochę drewna na rozpałkę pozwala na około12 godzin stałopalności przy temp zewn. około 0 stopni C. Kocioł wyposażony jest w szyber w czopuchu, który zmniejsza ciąg kominowy. Do sprzedaży za kwotę 5950zł jest kocioł z podajnikiem i okładzinami szamotowymi wraz z drugim wentylatorem i ściemniaczem, elektronicznym miarkownikiem, sterownikiem Cobra, modułem GSM, akcesoriami do pieca w postaci popychacza metalowego i łopatki oraz 9 jutowych worków koksu o frakcji 20-40 mm, 18 worków jutowych lub nylonowych miału węglowego a także 8 worków miału z antracytu. Przybliżona waga worka 25 kg, co daje łącznie około 800 kg opału. Kocioł sprzedaję ponieważ jest mocno przewymiarowany jak na mój dom. Istnieje także możliwość kupienia samego zasobnika z mechanizmem podajnika (z kontraktonem) z paleniskiem i wentylatorem wraz ze sterownikiem Cobra oraz modułem GSM za kwotę 1.800 zł lub samego kotła z podajnikiem bez węgla i elektroniki (sterownik Cobra+Moduł GSM) za kwotę 5.000 zł Ogłoszenie będzie aktualne do maja 2016. Elektronika wraz z dmuchawą WPA06 ma 3 sezony /zakup we wrześniu 2013/ reszta pracuje od połowy sezonu 2011/2012. Dane ze strony producenta: Moc kotła (kW) 26 Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń 200 Powierzchnia grzewcza w m2 2,1 Długość z zasobnikiem 115 Długość bez zasobnika 50 Szerokość 60+18 Wysokość 140 Pojemność zasobnika 170 Max dopuszczalne ciśnienie 0,2 Wymiar czopucha 150 Wymagany ciąg komina 25 Pa Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udostępnić więcej zdjęć. Polecam! W razie pytań prosze pisać [email protected] lub dzwonic 514798679. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez radoslavus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslavus 09.04.2016 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, jest też możliwość kupienia samego podajnika z zasobnikiem, silnikiem i palnikiem bez elektroniki (sterownik i moduł GSM) i wentylatora za 1,200 zł jeśli do tego ktoś chce wentylator to 1300 zł. Osobom zdecydowanym na zakup mogę dostarczyć do odbioru sam podajnik z palnikiem z silnikiem/bez silnika lub z elektroniką/bez elektroniki i Z KOSZEM do Katowic, Chorzowa lub Świętochłowic. Mogę też przesłać ten zestaw (podajnik, palnik, elektronika, zasobnik ale bez kotła) za pomocą kuriera poczty polskiej wg ich cennika, w takim przypadku proszę o kontakt telefoniczny 514798679. Z dodatkowych informacji to dmuchawa w tym kotle to WPA 120 a nie wpa 06. Cięgno szuflady ma 1 cm grubości. Szuflada jest łożyskowana z blachy 6 mm. Podajnik jest na regulowanej nodze. Zasobnik ma 3 mm grubości. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez radoslavus dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslavus 06.05.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam kocioł nie jest juz na sprzedaż, do sprzedania pozostaje używany zasobnik na ekogroszek o pojemności 120 -140 kg /producent podaje 170 dm3/ z grubej blachy (2,5-3 mm) wraz z podajnikiem tłokowym, w którym spalane mogą być:-ekogroszek,-ekomiał (mieszanka ekogroszku z miałem)-koks (20-40mm)-antracyt-groszek węglowy-mieszanka pelletu z miałem lub ekogroszkiem (40/60%).Podajnik wyposażony jest w silnik Besel i motoreduktor Ewmar-ness. Według dokumentacji z kotła moment obrotowy wynosi 70 Nm, prędkość obrotowa 18 obrotów/minute. Całość wyposażona dodatkowo w kontrakton, do tego dorzucam palnik o wymiarach około 20x20 cm i grubości co najmniej 1 cm z dużą ilością otworów na powietrze. Cięgno szuflady ma 1 cm grubości. Szuflada jest łożyskowana z blachy 6 mm. Podajnik jest na regulowanej nodze. Odbiór osobisty w Łazach (woj. śląskie). Podajnik, zasobnik, palnik oraz silnik pochodzą z kotła z 2010 r. pracującego od połowy sezonu 2011/2012. Sam podajnik z palnikiem jest za 500 zł lub dodatkowo z silnikiem za 850. Całość z koszem jest za 1, 200 zł. Osobom zdecydowanym na zakup mogę dostarczyć do odbioru podajnik z palnikiem i koszem do Katowic lub okolic. Mogę też przesłać ten zestaw (podajnik, palnik, zasobnik, motoreduktor) za pomocą kuriera poczty polskiej przy płatności z góry cena za komplet wynosi wówczas wraz z przesyłką 1, 200 zł ! Dla odbierających osobiście lub w Katowicach upust cenowy, Polecam !!! W razie pytań proszę dzwonić 514-798-679. Podajnik jest już obecnie rozebrany na części pierwsze dla zainteresowanych mogę dosłać więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts