kowaltom99 05.04.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam Wszystkich Mamy zamiar rozpocząć budowę w tym roku na jesieni - do stanu surowy otwarty - a jak się uda to zamknięty.Dane działki:Działka już kupiona 30mx40m, (30m od ulicy), wjazd od północymedia - woda na działce, prąd w ulicy, gaz ziemny - maj 2017, kanalizacja -brak Wymogi wg MPZP - dom wolnostojący, dach dwuspadowy, kąt dachu 35-45', główna kalenica równoległa do drogi, max wys kalenicy 10m, linia zabudowy - 6m.Rodzina 2+1 (syn 13 lat)Nasz budżet to ok 350 tys pod klucz (wykończenie we własnym zakresie + Pan Złota Rączka)Wstępnie wybraliśmy projekt IDEAL 2G - lustrzane odbicie, żeby garaż był od wschoduhttp://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/ideal-2g#.VwPCVqSLSHs Zmiany chcemy wprowadzić kosmetyczne:- dodamy ściankę działową pomiędzy salonem i kuchnią- składzik pod schodami- połączenie u góry 2 pokoi (11+12), żeby syn miał duuży pokój- wydzielenie garderoby w sypialni na piętrze (10) zamiast szafy przesuwnej- dodatkowe okno na strychu (nad garażem 14) - tam chcemy umieścić pralkę i zrobić suszarnię- ogrzewanie - kocioł gazowy, dół podłogówka u góry kaloryfery.- oczyszczalnia biologiczna Czy mógłby ktoś spojrzeć życzliwym okiem na ten projekt i doradzić co jeszcze można zmienić, aby poprawić funkcjonalność.A może ktoś znalazł lepszy projekt w podobnym stylu?Dziękuję za wszelkie porady. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.04.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 O funkcjonalnosci sie nie wypowiem, ale moge powiedziec, ze 350tys to troche skromny budzet na ten dom.200m po podlogach ze strychem (ktory chcecie rowniez wykonczyc pod suszarnie) liczac po 2500 to sie robi 500tys. Nastepna sprawa to poczytaj troche o podlogowce, nie ma sensu robic kaloryferow na pietrze tylko podlogowka po calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaltom99 08.04.2016 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 O funkcjonalnosci sie nie wypowiem, ale moge powiedziec, ze 350tys to troche skromny budzet na ten dom. 200m po podlogach ze strychem (ktory chcecie rowniez wykonczyc pod suszarnie) liczac po 2500 to sie robi 500tys. Nastepna sprawa to poczytaj troche o podlogowce, nie ma sensu robic kaloryferow na pietrze tylko podlogowka po calosci. Podłogówka po całości - czytałem już o tym - jest to do rozważenia. Będę rozmawiał z wykonawcą jak to wygląda cenowo. Co do kosztów - mam wstępną ofertę od firmy budowlanej (która buduje osiedla domków w mojej okolicy) - 268 000 PLN brutto stan deweloperski. W cenie geodeta, adaptacja projektu, SSZ, instalacja wodna, ogrzewanie (bez kotła), elektryka, kominek, oczyszczalnia ekologiczna, dachówka ceramiczna Do tego kocioł ok 10 000 i zostaje 70 000 na wykończenie (podłogi, biały montaż, kuchnia) + na pewno wyjdzie coś w trakcie. Sporo rzeczy wykonam sam. Strych nie będzie pomieszczeniem mieszkalnym - marmurowej podłogi mi tam nie trzeba. Wiem, że koszta mogą wzrosnąć, ale za 500 tys w mojej okolicy (pod Toruniem) to budują już naprawdę porządne domy, a nie takie "stodółki" jak mój projekt. Mój dom nie musi być "wypasiony" w marmury, odkurzacze centralne, elektryczne rolety i wypasioną kuchnie ze studia za 30 000. Kieruję się zasadami (wg kolejności) - funkcjonalność, cena, wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.04.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 zamień kuchnię z salonem - żeby salon był od południa lub zrób lustrzane odbicie, żeby był od strony pn.-zach. a nie pn.-wsch. jak obecnie, bo będziesz miał strasznie ciemno :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaltom99 11.04.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 zamień kuchnię z salonem - żeby salon był od południa lub zrób lustrzane odbicie, żeby był od strony pn.-zach. a nie pn.-wsch. jak obecnie, bo będziesz miał strasznie ciemno :/ Ale dokładnie taki jest plan (jak opisałem w 1 poście) - lustrzane odbicie. Drogę mamy od północy, więc wejście będzie od północy, salon będzie od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.04.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Wg Mnie:- jak w kuchni będziesz miał normalne okno, to nie powiesisz nad Nim szafek, mało miejsca będzie- przy takim budżecie wywaliłbym garaż.To jednak 33 m + poddasze. - ogólnie garaż taki sam jak cześć dzienna, wg Mnie zła proporcja. 34 m na kuchnie, salon i jadalnie to bardzo mało miejsca, ściana na TV też zbyt mała- sprawdzałeś jaka jest wysokość domu w miejscu prysznica na poddaszu- jakie są wymiary stołu i kanapy na rzutach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaltom99 13.04.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Wg Mnie: - jak w kuchni będziesz miał normalne okno, to nie powiesisz nad Nim szafek, mało miejsca będzie - przy takim budżecie wywaliłbym garaż.To jednak 33 m + poddasze. - ogólnie garaż taki sam jak cześć dzienna, wg Mnie zła proporcja. 34 m na kuchnie, salon i jadalnie to bardzo mało miejsca, ściana na TV też zbyt mała - sprawdzałeś jaka jest wysokość domu w miejscu prysznica na poddaszu - jakie są wymiary stołu i kanapy na rzutach? Dzięki za zwrócenie uwagi na te szczegóły - szafki w kuchni - ma ich być jak najmniej (a wiszących najlepiej wcale). Jest spiżarka i tam będzie musiało się wszystko zmieścić. - z garażu nie zrezygnuję (to będzie moje królestwo) - najwyżej trochę zwiększę budżet, lub przyoszczędzę na wykończeniu - 34m2 salon + kuchnia + jadalnia - musi wystarczyć. Obecnie mieszkamy w bloku - całe mieszkanie 48m2. Dla mnie salon ze stołem, gdzie można normalnie zjeść posiłek to już jest wypas . Co do TV - też uważam że ścianka 2m to trochę mało. Myślałem o przedłużeniu tej ścianki o około 30cm (zmniejszy się wejście do salonu z 1,8m do 1,5m). 2,3m ściany wystarczy na moją obecną szafkę pod TV i kolumny od KD po bokach i jeszcze subwoofer się zmieści. - wysokość poddasza 2,2m, ale już potencjalny wykonawca doradził, żeby podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki. Zwiększy się przestrzeń pod skosami. Nie chce montować kabin prysznicowych - tylko ścianka + odpływ w podłodze. - stół i krzesła - dla mnie wystarczy standard (stół z możliwością rozłożenia + 6 krzeseł). W przypadku zjazdów rodzinnych można stół przesunąć na środek salonu i go rozłożyć. Obecnie jest nas 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 13.04.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 ok, ale jak dodasz dwa pustaki to wyjdzie zupełnie inny dom - przemyśl to. Ludzie podnoszą ścianki kolankowe i wychodzą wtedy potworki, zaburzona jest symetria itp/ 2 pustaki to 50 cm. Na etapie adaptacji to już nie jest kosmetyczna sprawa. Wydłuż ściankę na TV i pomyśle nad schodami. Może wydłuż na parterze bieg o dwa schody (masz miejsce) to wtedy schody będą bardziej wygodnie i zamisat 6 zabiegowych będą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaltom99 13.04.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) ok, ale jak dodasz dwa pustaki to wyjdzie zupełnie inny dom - przemyśl to. Ludzie podnoszą ścianki kolankowe i wychodzą wtedy potworki, zaburzona jest symetria itp/ 2 pustaki to 50 cm. Na etapie adaptacji to już nie jest kosmetyczna sprawa. Wydłuż ściankę na TV i pomyśle nad schodami. Może wydłuż na parterze bieg o dwa schody (masz miejsce) to wtedy schody będą bardziej wygodnie i zamisat 6 zabiegowych będą 4 Co do ścianki kolankowej - zrobię rys w Autocad i zobaczę jak się zmienią proporcje dla 1 i dla 2 pustaków. Może 50cm to trochę przesada. Dostałem rysunki demo z wymiarami, ale nie mogę załączyć pdf-ów. (a jpg serwer zmniejsza) Dodałem link do dropbox - pliki pdf w lepszej jakości https://www.dropbox.com/sh/rv273mpsgm537sp/AABt6M4Ln0OzFKOITZI7ecrJa?dl=0 Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez kowaltom99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts