Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z domu do domku -parterowy na jesień

Recommended Posts

• Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety tak to z mediami jest, jakieś chore terminy.

Ale dlaczego chcesz czekać z budową na gaz? Jeszcze wiele etapów, w których gaz potrzebny nie będzie :)

E, nie całkiem czekać; będziemy ciągnąć to co się da, ale mam świadomość, że w pewnym miejscu będzie stop. Na koniec września mamy umówionych elektryków, a w pierwszym tygodniu października będą okna i drzwi z bramą. Wtedy chyba należałoby zrobić ocieplenie,ale nikt nie wie jaka będzie pogoda. Chyba jeszcze nie pisałam, że okna będą z Oknoplusa kolor "montana" na zewnątrz (w środku białe), a brama i drzwi białe od Hermana.

Montana to to samo co Winchester, tylko innej firmy; występuje jeszcze podobno pod nazwą Nebraska. Sprawdziłam - okna mam właśnie Montana, a drzwi i bramę Winchester - to samo.

Ewa, ja też jeszcze nie mam gazu, a więc jestem dowodem na to, że mozna zbudować prawie cały dom bez mediów (prądu zresztą również wciąż nie mam...)

U nas firma, która robiła bramę, od razu sobie zastrzegła, że przed montażem muszą być zrobione tynki wewnętrzne. A co do montażu drzwi docelowych to warto się wstrzymać. My założyliśmy na jakis czas takie "tymczasowe" (z odzysku), żeby się nie zniszczyły - głównie przy okazji robienia tynków i wylewek.

.

Ewa, ja też jeszcze nie mam gazu, a więc jestem dowodem na to, że mozna zbudować prawie cały dom bez mediów (prądu zresztą również wciąż nie mam...)

.

Ale Ty Ewcia, robiłaś to latem, a u mnie zanim dojdzie do wylewek, to będzie już późna jesień i w związku z tym inna temperatura. Moja firma od bramy też życzyła sobie tynku, ale tylko na ścianie z bramą, więc mam tak;DSC_0337.jpg

Edytowane przez brasica

'Nie radzila bym ci robic tynki na zime chyba ze jeszcze teraz jesienia ale na pewno nie w grudniu wiem przerabialam to porazka :(

to same dobre wiesci :)

Dzięki za dobrą radę - takich nigdy za wiele. Myślę, że tynki będziemy robić gdzieś w okolicach połowy października; wprawdzie to jeszcze nie zima, ale ze schnięciem pewnie nie będzie już tak fajnie. No, chyba, że będzie bardzo zimno, to wtedy zrezygnuję.

Witaj brasica, macie tempo szybsze niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Tynki na koniec października, a kiedy zaczęliście budowę? W lipcu? Podziwiam.

Ja myślałam, że u nas szybko idzie, a zaczęliśmy w kwietniu. :)

W każdym razie nie ocieplajcie domu przed zakończeniem mokrych prac i wyschnięciem tynków i wylewek, bo zrobicie sobie w domu termos. Tynki muszą oddać tony wilgoci, a najszybciej im pójdzie przez gołe ściany. Jak jesień będzie łaskawa, to ocieplić można i z końcem listopada. :)

Powodzenia :)

Pięknie Wam wszystkim idzie.

Jeśli mogę coś poradzić w sprawie dosuszania – można kupić tanie nagrzewnice elektryczne, albo podłączane do butli gazowej. Te gazowe są moim zdaniem wydajniejsze i tańsze w użyciu.

Używaliśmy takiego czegoś, bo zimą tynkowaliśmy na gwalt kotłownię.

Nasza podobna do tej po środku https://www.bricoman.pl/kampanie/09-2016/czas-na-ogrzewanie?gclid=CjwKEAjwgo6_BRC32q6_5s2R-R8SJAB7hTG-W3buEyDl7UYgWvdsycteXkbZ4sVdiHAisNznuIvNERoCDfbw_wcB#box3

Jula ma też olejowe http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/

Edytowane przez pestka56

Dzięki Pestko za podpowiedź, bo już zastanawiałam się nad jakąś prymitywną kozą, ale taka nagrzewnica jest na pewno lepsza. Tym bardziej, że gdzieś jeszcze posiadam butle gazowe (właśnie wczoraj zastanawiałam się jak się ich pozbyć; stoją sobie od czasu, kiedy kuchnie wymieniłam z gazowej na płytę ceramiczną). Tak naprawdę to jeszcze nie wiem, czy będziemy robić te tynki - wszystko zależy od pogody, jeżeli będzie bardzo zimno, to zostawimy do wiosny.