Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z domu do domku -parterowy na jesień

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 480
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jak tam dzieje się coś ??

Wprawdzie z lekkim opóźnieniem ,ale odpowiadam: no coś tam się dzieje. Kursujemy wte i wewte te 180 km, wiec czas leci szybko. Roboty idą już nieco wolnej niż na początku, ale idą. Trochę mamy opóźnienia z powodu ekipy tynkarskiej, wciąż na nią czekamy, ale ma być właśnie "ta." W związku z tym postanowiliśmy ocieplić dom i ocieplanie jest już na ukończeniu. Więc w środku można będzie ogrzewać (zakupiłam ogrzewacze gazowe na butlę). Wrzucam zdjęcia, ale stan prac jest już bardziej zaawansowany. DSC_0881.jpg DSC_0893.jpg Właśnie dostałam wiadomość,że tynkarze zwieźli swoje "klamoty" i zaczynają w poniedziałek.

Edytowane przez brasica

Dodam jeszcze, że mam już gaz, w życiu się nie spodziewałam, że będzie tak szybko. Panowie przyjechali ekipą czterech bez zapowiedzi, musieliśmy na cito zamontować szafkę, bo oznajmili, że jeżeli nie dziś to dopiero w marcu. Teraz czekam jeszcze na prąd, linia idzie ziemią około pół metra od granicy działki, więc wydaje się proste. Edytowane przez brasica

Gratuluję postępów z ociepleniem domek wygląda super już :D

no i gratulacje gazu :)

z prądem może nie będzie problemu ale też mają swoje zakichane zasady :p

No właśnie , w umowie mają najpierw 6 miesięcy na zrobienie dokumentacji i zebranie uzgodnień, a potem jeszcze 3 miesiące od uprawomocnienia się wszystkich decyzji administracyjnych. Ale pewnie tak samo miało PGNIG, więc może będzie szybciej. Ocieplenie domu już prawie zrobione- zostały tylko parapety, no i tynk , ale to, jak wielu innych, zostawiamy na później. Teraz jest już za zimno na kładzenie tynku, a poza tym będzie więcej czasu na pomyślenie o kolorach elewacji. Może rozpiszę na to konkurs w rodzinie?:lol2: A może tu ktoś ma fajny pomysł?:confused:

No właśnie , w umowie mają najpierw 6 miesięcy na zrobienie dokumentacji i zebranie uzgodnień, a potem jeszcze 3 miesiące od uprawomocnienia się wszystkich decyzji administracyjnych. Ale pewnie tak samo miało PGNIG, więc może będzie szybciej. Ocieplenie domu już prawie zrobione- zostały tylko parapety, no i tynk , ale to, jak wielu innych, zostawiamy na później. Teraz jest już za zimno na kładzenie tynku, a poza tym będzie więcej czasu na pomyślenie o kolorach elewacji. Może rozpiszę na to konkurs w rodzinie?:lol2: A może tu ktoś ma fajny pomysł?:confused:

Tak oni mają takie swoje bezpieczne terminy ale zazwyczaj dzieje się to szybciej :) i tego ci życzę :)

My tynk też zostawiliśmy sobie na wiosne mam całą zime na wymyślenie kolorku :)

Właśnie wróciłam z mojej budowy, ocieplenie zewnętrzne zostało ukończone, parapety założone. Zostanie nam na wiosnę tylko tynk ozdobny. Wewnątrz panowie "zarzucili" tynk, jutro mają rozpocząć konkretne tynkowanie. Jutro też przyjeżdża ekipa do zrobienia opaski odwadniającej wokół domu, oraz odprowadzenie z rynien. Czyli- dzieje się.

A co tam u Ciebie Mother, robisz coś jeszcze zimą, czy czekasz na wiosnę? U nas lepiej działałoby się, gdyby był prąd; na razie lecimy na kablu od córki. Dobrze, że mają w garażu gniazdko od siły, bo maszyny do tynkowania na siłę idą. Ja do tej pory nie poganiałam, nawet zależało mi, żeby to wolniej szło, ale od tej pory się zmienia, bo chyba sprzedałam dom. Edytowane przez brasica

Sprzedałaś dom?? I tak nam piszesz o tym nieśmiało? :jawdrop: Ty jak zwykle skromna jesteś :hug: Gratulacje!!! Trzeba się cieszyć! :D

Jutro zamawiam okna, zobaczymy jaki termin montażu będzie. Jeśli zima okaże się łaskawa, to do zrobienia są ściany szczytowe. Potem po zamknięciu wszystkich otworów okienno-drzwiowych można myśleć o instalacjach. Tak więc skazani jesteśmy na pogodę ;)

. Tak więc skazani jesteśmy na pogodę ;)

No to życzę Ci tej pogody w nowym 2016 roku (i w Nowym Roku też). Pamiętam Twoją dyskusję o oknach- summa summarum będą ze szprosami? A jeśli o dom chodzi, to na razie wzięłam zadatek - termin "rozwiązania" ustaliliśmy na koniec maja. Teraz muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem -tzn. muszę wystąpić do szefa mojej ANR o zgodę na sprzedaż "nierolnikowi", ale najpierw muszę udowodnić, że długo szukałam kupca rolnika. Trzeba przedstawić wycinki z gazet, gdzie się ogłaszałam, udowodnić ogłaszanie w internecie, a przede wszystkim w rolniczych gazetach.

No to życzę Ci tej pogody w nowym 2016 roku (i w Nowym Roku też). Pamiętam Twoją dyskusję o oknach- summa summarum będą ze szprosami? A jeśli o dom chodzi, to na razie wzięłam zadatek - termin "rozwiązania" ustaliliśmy na koniec maja. Teraz muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem -tzn. muszę wystąpić do szefa mojej ANR o zgodę na sprzedaż "nierolnikowi", ale najpierw muszę udowodnić, że długo szukałam kupca rolnika. Trzeba przedstawić wycinki z gazet, gdzie się ogłaszałam, udowodnić ogłaszanie w internecie, a przede wszystkim w rolniczych gazetach.

Dziękuję :)

Okna docelowo będą ze szprosami, z tym że teraz zamawiamy bez szprosów a szprosy zostaną doklejone później ;) W ten sposób wychodzą znacznie taniej.

Masakra, aż tyle ceregieli jest ze sprzedażą? Współczuję Ci, ale trzymam kciuki, żeby wszystko udało się szybko i bezproblemowo załatwić :hug:

Ja również trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło ;)

pochwal się jak tam panowie robią to odwodnienie bo mój osobisty fachowiec nie wie jak się do tego zabrać :p:P

Tak w szczegółach to Ci nie powiem, bo aktualnie jestem na starych "śmieciach", oglądam tylko ich pracę w kamerce. Wiem, że wokół domu zrobiona jest opaska z rury drenażowej(z dziurkami) obsypana drobnymi kamykami w otulinie z geowłókniny. Zupełnie osobno idzie rura pełna odprowadzająca wodę z rynien. Oba obiegi idą w jednym rowku z lekkim spadkiem, a na końcu jest studnia chłonna wypełniona również kamykami. Już widzę, że to działa, bo przedtem po deszczu wokół domu było jezioro, a po założeniu rur jest kompletnie sucho, choć w tamtym tygodniu nieźle lało. A, i jeszcze: rowek wokół domu jest na wysokości ławy fundamentowej .

Edytowane przez brasica

Cieszę się, że z domem do przodu! :) Chociaz zaskoczyła mnie ta procedura...u nas chyba jest inaczej - czy to możliwe? - jakoś mi się wydaje, że chyba notariusz występuje do ANR przy umowie przedwstępnej (wtedy koniecznie notarialnej)...ale nie jestem pewna, bo mnie to w końcu ominęło.

Cieszę się, że z domem do przodu! :) Chociaz zaskoczyła mnie ta procedura...u nas chyba jest inaczej - czy to możliwe? - jakoś mi się wydaje, że chyba notariusz występuje do ANR przy umowie przedwstępnej (wtedy koniecznie notarialnej)...ale nie jestem pewna, bo mnie to w końcu ominęło.

Wszystkiego się dowiem w przyszły tygodniu,bo wybieram się do agencji z wnioskiem o zgodę. Ale taką właśnie drogę doradził mi notariusz , mówił przy tym, że jeszcze nie miał przypadku, żeby agencja odmówiła. Na razie zbieram dowody na to, że ogłaszałam sprzedaż w prasie i internecie. Wyszukuję w różny sposób, bo do głowy mi nie przyszło, żeby trzymać stare gazety.