Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Thessla Green AirPack 400v + stero-nik AirS czy Rekuperator Komfovent Dom

Recommended Posts

Witam, zaproponowano nam systemy wentylacji mech. z rekuperacją dwóch firm w tej samej cenie - tj. rekuperator Thessla Green AirPack 400v + stero-nik AirS lub rekuperator Komfovent Domekt R400v.

Ponieważ moja wiedza na ten temat jest b. uboga, poproszę o ewentualne uwagi i informacje.

Dom o powierzchni całkowitej ok. 200m2, użytkowej 152, trzy osoby.

Który reku wybrać, kierując się jakością sprzętu, sprawnością całego systemu ale celując raczej w średnią półkę cenową ( nie potrzebuję super - hiper centralek ani paneli dotykowych, wystarczy w miarę prosty i wydajny system)?

Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Polecam ThesslaGreen, bardzo dobry polski producent. Montuję te jednostki. Świetne rozwiązania. Sterownik spokojnie może być AirS, tylko trzeba pamiętać żeby poprosić instalatora o ustawienie tygodniówki pod Ciebie, bo z AirS nie ma możliwości zmiany tych ustawień. Ewentualnie odrobinę droższa opcja ze sterownikiem Air+ w obudowie załatwia sprawę.

Ja mam ThesslaGreen 300 ze sterownikiem Air ++, powierzchnia 100m2. Reku pracuje najczęściej na 20-30 % i jest ok (cichutko, wydajnie i dobre wyniki pomiarów) . Polecam tą maszynkę. Sterownik się przydaje. Ja bym z niego nie rezygnował, chociaż z tego co wiem, to producent planował zrobienie sterowania przez WiFi. Jeśli już to zrobili to żaden dodatkowy sterownik nie będzie Ci potrzebny. Przydaje się również włącznik w łazience, do uruchamiania czasowej funkcji wietrzenie (wiadomo do czego). Pamiętaj, aby założyć w odpowiednim miejscu przepustnice z siłownikiem, aby uniemożliwić powstanie cofki podczas całkowitego wyłączenia reku.

• 1 month później...

W moim frapolowym dreamie też mam różnicę ok 5 st. Jedna i druga centrala nie mają 100% baypasu. Zwróć uwagę na tą temp na dole 26 st - z tego co wiem to temp. otoczenia, trochę wysoka.

Różnicę jak u Ciebie czyli 3,5 st bym w moim frapolu bardzo chcił mieć. I mam jedno ciekawe zdjęcie od znajomego - thessla wprowadziła regulację strumieni - tak jak wcześniej pisałem jesienią wymieniam mojego 4-letniego dreama na airpacka 400. Mam nadzieje że do listopada jeszcze wprowadzą trochę nowości ;) w tym bypass 100%

Witam

Posaiadam Airpack 400 z GWC oraz Grundbox

w zimie wszystko bylo ok ale obecnie na trybie lato nie jestem zadowolony z "chlodzenia" centrala mimo otwarcia Bypassy ogrzewa powietrze o 4stopnie, czy ktos ma jakis pomysl na poprawe wynikow

[ATTACH=CONFIG]357165[/ATTACH]

panelairpack (1024x768).jpg

26 to teperatura kondensatu wewnatrz urzadzenia.

moja centrala zamontowana jest w garazu- najchlodniejszym miejscu w budynku 19stopni.

Z nowosciami to prawda rozmawialem z przedstawicielem Thessli no i juz nad tym pracuja (100% bypass) ale przeciez nie bede wymienial centrali bo maja cos nowego, zastanawiam sie nad budowa Bypassu zewnetrznego tylko chcialbym zeby to wspolpracowalo z Airpac wiec poszukuje informacji.

Edytowane przez seamann

26 to teperatura kondensatu wewnatrz urzadzenia.

Oj chyba sie mylisz.

Czujnik ten umieszczony jest w tej zabudowie z elektroniką, na górze centrali. Te 26 stopni to efekt nagrzewania się płyty głównej.

Założenie producenta było takie aby ten czujnik wskazywał temperaturę otoczenia, jednak nagrzewająca się płyta główna i cała umieszczona tam elektronika wypacza o kilka stopni ten pomiar. Z moich obserwacji zawyża o ok 5 stopni od temp. otoczenia centrali.

Edytowane przez manix76

Rozmawialem z producentem i wyjasnil mi: czujnik sluzy do sterowania automatyka antyzamrozeniowa kondensatu i sluzy do uruchamiania grzalki syfonu gdy temperatura spada. wiec mozliwe ze znajduje sie w gornej czesci obudowy i powinien kontrolowac tep zewnetrzna ale w takim razie u mnie przeklamuje strasznie, poniewaz w garazu panuje tep okolo 20st.

Kolejna sprawa to Thessla juz pracuje nad udoskonaleniem pracy Bypassui i w najblizszych tygodniach bedzie uaktualnienie softwearu wiec dam znac jak tylko wgraja nowy, zobaczymy co sie zmieni

• 3 months później...
  • 1 year później...

Cześć

Zaproponowano mi dokładnie takie same rekuperatory jak w tym temacie. Czy ktoś może coś jeszcze napisać. Jak to jest z tym odzyskiem wilgoci z powietrza w Komfovencie ? Air Pack wygląda też ok ale byłem u kilku znajomych w domach i czasami wydawało mi się za sucho.

No i czy taka centrala z wymiennikiem obrotowym jest dużo głośniejsza ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.