loop 29.07.2004 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Wczoraj był u mnie na budowie gość z gazowni na wstępnych oględzinach (będę się włączał) - pytałem go o zetkę i powiedział że w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania nie musi być zetki. Wystarcza przewód powietrzno-spalinowy + wentylacja. Oto co zrobię: daruję sobię zetkę i jak kotłownia będzie uruchomiona i będę widział że trzeba dać nawiew to sobie hilti porzyczę i zetkę osadzę. To i tak tylko dziura do zrobienia - reszta idzie na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.07.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 najwazniejsze jest wlasnie to :"...+wentylacja". musi byc ona sprawna i gdzies na tej samej kondygnacji cio kociol musisz miec nawiew inaczej nici z wywiewu . Zetka moze zastapic naki nawiew jesli wentylacja grawitacyjna (nawiew) nie dziala zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 wiecie co wydaje mi się że wchodzicie na to forum żeby "bić pianę" albo nie rozumiecie co się do was pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 29.07.2004 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 wiecie co wydaje mi się że wchodzicie na to forum żeby "bić pianę" albo nie rozumiecie co się do was pisze ??? Twój post to właśnie typowe bicie piany. Ja mówię co powiedział mi gość posiądający uprawnienia projektowe do instalacji gazowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 i powiedz mi co powiedział innego niż ja napisałem, ty sądzisz że jedna osoba ma uprawnienia, a czym jest zetka jeżeli nie nawiewem stosowanym wtedy jeżeli kotłownia jest umiejscowiona poniżej poziomu terenu i logicznym jest że otwór nawiewny nie może być usytuowany na wysokości do 30 cm nad poziomem podłogi bo wypadłby w scianach fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 29.07.2004 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 1950:Moja kotłownia jeśli będzie miała kocioł z zamkniętą komorą spalania nie potrzebuje nawiewu, a jest poniżej poziomu terenu. Taką ustną opinie dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 powyżej w którymś poście cytowałem obowiązujace normy i warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytowanie. jeżeli ten kto interpretował tak przepisy to jego sprawa każdy jest dorosły i wie co robi. spytaj się skoro tak ci powiedział to czy to da Ci to na piśmie, jeżeli jest osobą z uprawnieniami może wystawić opinię techniczną odnośnie wentylacji kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.07.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 1950: Moja kotłownia jeśli będzie miała kocioł z zamkniętą komorą spalania nie potrzebuje nawiewu, a jest poniżej poziomu terenu. Taką ustną opinie dostałem. nawiew (albo lepiej: wentylacja grawitacyjna) musi byc zawsze. dla kotla z otwarta komora spalania nawiew musi spelniac dodatkowe warunki (przekroj). i - jak pisze 1950 - mozna poczytac o tym w postach wyzej i w paragrafach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 nawiew musi być do każdego kotła obojętnie czy to będzie kocioł na paliwa stałe czy kocioł olejowy czy też gazowy i to niezależnie od rodzaju konstrukcji po prostu takie są przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 29.07.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Może i ja dodam coś od siebie.Jak do tej pory tylko w jednym przypadku gdzie był zamontowany kocioł z zamkniętą komorą spalania potrzeba była wykonania kanału nawiewnego z zewnątrz.W pozostałych kotłach z ZKS nie ma kanału nawiewnego bo nie było takiej potrzeby. Obojętnie gdzie był zamontowany kocioł - na parterze, piętrze czy też w piwnicy.Protokoły kominiarskie zlecam firmie prywatnej (ciągłe ten sam kominiarz) natomiast projekty gazowe wykonuje dla mnie gość z gazowni.Potem wszystko idzie do zatwierdzenia do urzędu miasta i jak dotąd nie było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 "rencyska opadają", JA PISZĘ JAK POWINNO BYĆ A NIE JAK JEST wystarczy poczytać materiały źródłowe które były cytowane, niestety indolencja i nieuctwo urzędników jest powalająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 29.07.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Firma, która będzie montowała mój kocioł (gazowy Vaillant; otwarta komora spalania; 26 kW) zaleca zetkę fi 125 mm. Takš też zrobię. Pzdr maxtor Zbyt mały przekrój !!! Powinno być minimum 200 cm2 czylii np. kanał 14/14cm może być. W przypadku kotłowni z kotłem kondensacyjnym może być doprowadzenie powietrza rurą np. fi 100 oczywiście nie dla potrzeb kotła ale dla potrzeb wentylacji wywiewnej, zalecane. Kominiarz. Masz rację. Zrobię przekrój 200 cm2 pzdr maxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 26.01.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 e zetka jest konieczna najłatwiej zrobić ją z dwóch kolan 90 i rury jedne kolano nad poziomem gruntu a drugie do 30 cm nad poziomem wylewki w piwnicy, rurę przymocować uchwytami do ściany i po sprawie Witam. Odświeżam temat. Jak najestetyczniej , najbezpieczniej zrobić zetkę? U mnie kocioł na paliwo stałe. Według instrukcji kotła otwór nawiewny powinien być usytuowany nie wyżej niż 105 cm nad poziomem podłogi. Z tego co w innym wątku pisał Zbigniew Rudnicki wynika ,ze najlepiej jesli otwór nawiewny w kotłowni jest wyżej niż jego odpowiednik na dworze ( wtedy zimne powietrze samoczynnie nie wpada do kotłowni ). CZyli tak kombinuję ,żeby 30cm nad ziemią dac otwór po stronie zewnętrznej , a metr nad podłogą po stronie wewnetrznej muru. Tylko teraz problem co zrobić z częścią pionową ? Poprowadzić wewnątrz pomieszczenia -czy tez ukryć go po stronie zewnętrznej w styropianie? Jak zabezpieczyć sam otwór aby do pomieszczenia nie wchodziły myszy ,ptaki tudzież osy itp.? Moze ktoś ma gotowe rozwiązania i się podzieli? Jakieś fotki? Będę wdzięczna.albo linki na forum z czego to wykonac? Rura PCV fi110 ma trochę za mały przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.01.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 z czego to wykonac? Rura PCV fi110 ma trochę za mały przekrój. U mnie jest Mega Duct : http://www.domus.com.pl/page.php?idkat=610 tam ( czyli na domus.com) kupiony - kominiarz odebrał bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.01.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Super.Dzięki za info . Jakbyś jeszcze mógł napisac jak poprowadziłeś odcinek pionowy Zetki - po stronie zewnętrznej muru -( w styropianie) czy tez od wewnatrz kotłowni? A jak w zasadzie jest lepiej - nie dla estetyki tylko dla wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.01.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wywalasz na mur i obkładasz styropianem ( ewentualnie lekko wkuwasz ) ja mam 15 cm styro i wystaje tylko kratka nawiewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.01.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Kurczę- jak żeś taki miły to napisz jeszcze która kratka jest wyżej - ta wewnętrzna czy zewnętrzna? CZy bardzo wieje ta Zetką? Przeglądam i czytam cały czas forum i zaczynam się zastanawiać czy nie puścić tej rury pod ziemią ( coś jak GWC) - mam w kotłowni kawałek podłogi nie wylany - czeka na wiercenia dla pompy ciepła - kiedyś w przyszłości - to jak znalazł -można by jeszcze i ten kanał przekopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 na zewnątrz ma być wyżej , wewnątrz nie wyżej niż 15cm od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.01.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 na zewnątrz ma być wyżej , wewnątrz nie wyżej niż 15cm od podłogi To czemu w instrukcji do pieca pisze ,ze nie wyżej niż 105 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To czemu w instrukcji do pieca pisze ,ze nie wyżej niż 105 cm? nie wiem - może miało być 105mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts