Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naprawić rysy w wylewce z miksokreta? PILNE

big_lebowski

Recommended Posts

Witam

proszę o poradę jak dokonać naprawy rys w wylewce z miksokreta. pęknięcia pojawiły się w jednym z pomieszczeń, POd wylewką ocieplenie oraz strop nad niższą kondygnacją. w wylewce zatopione rurki PEX ogrzewania podłogoweg.

Wykonawca chce naciąć bruzdy i zakleić elastycznym klejem do płytek. Na moją uwagę iż należy to zrobić zywicą, odpowiada iż zywica nie jest elastyczna i że klej jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Proszę o opinię doświadczonych forumowiczów. Zwracam uwagę na rurki pex

pozdrawiam,

Big

rysa.jpg

Witam

proszę o poradę jak dokonać naprawy rys w wylewce z miksokreta. pęknięcia pojawiły się w jednym z pomieszczeń, POd wylewką ocieplenie oraz strop nad niższą kondygnacją. w wylewce zatopione rurki PEX ogrzewania podłogoweg.

Wykonawca chce naciąć bruzdy i zakleić elastycznym klejem do płytek. Na moją uwagę iż należy to zrobić zywicą, odpowiada iż zywica nie jest elastyczna i że klej jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

pozdrawiam,

Big

[ATTACH=CONFIG]352202[/ATTACH]

u ciebie jest to pękniecie na całym przekroju posadzki.

Należy wykonać nacięcie wzdłuż pęknięcia na głębokość około 1,5cm i w poprzek co 30cm . W poprzeczne nacięcia włożyć klamry np., wkręty do regipsów 3mmx50mm. Przygotować żywicę wymieszaną z suchym piaskiem (suszyć suszarką do włosów) dobrze wymieszać i zaszpachlować wszystkie klamry w raz z nacieceim wzdłuż pęknięcia. Zywica może być epoksydowa lub poliestrowa obie oczywiście w płynie.

• 2 weeks później...

Pęknięcia wylewek to niestety bardzo częsta usterka po wylaniu jastrychu. Dlatego takie prace należy powierzać sprawdzonej ekipie. Zachęcam do zapoznania się z ofertą naszej firmy http://solidnaekipa-lafarge.pl/. Oferujemy najlepszej jakości produkt wraz z wykonaniem, na które dajemy gwarancje.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

Witam

pozdrawiam,

Big

[ATTACH=CONFIG]352202[/ATTACH]

tak jak piszą wyżej nacina się wsadza klamry i zalewa się żywicą niczym innym - elastycznym klejem niech zaklei sobie szpary w głowie bo rozum mu ucieka ...

• 11 months później...
A po co to naprawiać jak nad tym np bedzie panel? Pytam bo mam w jednej wypisalni jedno takie pęknęcie na srodku pokoju od ściany do ściany. Czy to w czymś bedzie przeszkadzać? Panele przeciez nie są klejone do jastrychu, jak sobie wylewka bedzie pracowac pod spodem to chyba niczemu to nie grozi ? Dyletacji na srodku nie było to długość pokoju to mniej niż 5m. Chyba że jest to groźne dla rurek pex w wylewce?

1.Jeżeli chodzi o ogrzewanie to moim zdaniem istnieje ryzyko uszkodzenia rur.

2. panelom to nie zaszkodzi ale odłamki uszkodzonej posadzki mogą się przemieszczać a to może sprawiać problemy

3. W obecnej sytuacji będzie o wiele łatwiej pozbyć się problemu niż w momencie kiedy będą tam stać meble

polecam specjalne klemy i epoksyd nie są to ceny z kosmosu

a co do kleju to przyłączam się do kolegi z propozycją szpachlowania dziur w głowie;)

http://www.mapei.com/PL-PL/Specjalistyczne-produkty-linii-budowlanej/Naprawy-rys-i-pekniec-poprzez-iniekcje-scalajace-lub-uszczelniajace

A szczeliny z klamrami i pogrubioną rysę wypełnić żywicą dwuskładnikową? Co 10cm klamra starczy? i te kilkaście mm wgłąb wylewki jest w stanie utrzymać potem wylewke przed kolejnym pęknięciem ? JAk szeroko zrobić nacięcia i pogrubić rysę? tarcza 2mm wystarczy? Znalazłęm taką żywicę http://allegro.pl/zywica-do-pekniec-rys-uszkodzen-betonu-580gram-i6716320587.html

U mnie peknięcie jest nieregularne, rysa nie idzie po linii tylko taka eska więc ciezko będzie naciąc ja wzdłuż.

Edytowane przez dwiecegly

Tą żywicą to kleić przy włączonej podłogówce? Moja ma teraz 30stopni.

Nie baliście się nacinać wylewkę na kilka cm? W instrukcji tej żywicy napisano "wypełnić szczelinę do 2/3 grubości wylewki" Aż takim ryzykantem to nie jestem. 3cm to chyba max na jaki się odważe... przecież rurki mogły sie podnieść w czasie robienia wylewek...