shago 03.09.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 toomas wyjdzie ci jeszcze drożej jak zrobisz ruszt i płytęnjataniej wydaje sie BK na klej lub silikat, i tynk cienkowartwowy, taki 5 mm najwięcej, bo inaczej to cena tynku przewyższa cenę ściany. i wtedy nie dziwne że wykonczeniowka kosztuje tyle co surowy otwarty.tynk cienki 5mm kosztowałby mnie 2400 według moich wyliczeńto jednak dużo taniejnie wiem tylko czy czegos nie pomijam i dlatego wrzucilem ten problem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.09.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 nie wszędzie trzeba ruszt. Na ściany się przykleja a na sufit ruszt. Pozatym i tak chyba ścianki działowe będą z płyt na ruszcie. Pozatym ruszt też nie jest drogi. Ale jeszcze będę wsystko przeliczał i zobaczę co wybiorę. Na razie mam takie plany a na czym się skończy to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.09.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 A ja wam radzę tynk wapienno cementowy. Nie liczyłem metrów ile zrobiłem ale to dom średniej wielkości, Koszty ;póltorej palety wapna 15 worków cementu (25kg.)duży samochód piachu.pomocnik 400zł.dwa miesiące roboty (po pracy) może trochę niedokładnie podałem ale chcę wam powiedzieć, że tynk wapennocement. wychodzi bardzo super jeżeli ostatnią warstwę zaciera się pacą filcową (tzw filcowanie) i piach musi być do tej warstwy przesiewany.Wątek jest o czym innym więc się nie rozpisuje ale gdybyście mieli pytania to b proszę. dodam, (trochę się chwaląc) ale to robiłem pierwszy raz w życiu i efektów się nie wstydzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.09.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 wakmen wiesz ile będa kosztowały cie te tynki gipsowe? ... ten tynk mial byc 1,5 cm. U mnie tynki będą grybości około 0,5 cm więc i cena będzie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 06.09.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 wakmen ale ile cie bedzie to kosztowało? liczyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.09.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 wakmen ale ile cie bedzie to kosztowało? liczyles? Na razie dla mnie to jest mało istotne gdyż przede mną jest jeszcze tyle wydatków, że cho cho. Tym bardziej ceny materiałów się zmieniają a robocizna odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 06.09.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 wlasnie dlatego ze wydatków dużo to liczylem ile kosztuje ściana rowna z tynkiem 5 mm a ile ściana tez rowna z tynkiem 1,5 cm, nie jest sztuką zapłacić za bloczki 1000 zł mniej jak za tynki przyjdzie zapłacić 8 tys. więcej stąd moje pytanie. nie wiem poprostu czy dobrze licze i dlatego tak dociekam. ty budujesz w silikacie stąd moje pytanie bo rowniez w tym zamierzam budowac lub w BK na klej.więc jesli ktos juz zaplacil to niech sie podzieli informacją. za co i ile i na jaki metraz starczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.09.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 No dobra to podam tak:Sama robocizna tynków tradycyjnych wynosi minimum 10 PLN. Do tego trzeba doliczyć materiał co też nie mało kosztuje. Jeszcze jedno aby tynki cementowo wapienne były idealnie równe i trwałe należy je jeszcze wycekolować, więce koszt ich wzrasta. Przy ścianie idealnie równej gdzie bloczki silikatowe mają dokładność do 1mm można wykonać tynki gipsowe grubości 3-5 mm. Ja już wybrałem opcję 5 mm a przykładowa cena wyjściowa wykonania 1m2 wraz z materiałem tynku gipsowego "na mokro" wynosi 23zł. netto co oznacza, że może być mniej (albo i więcej).(np.: http://www.or-bud.com.pl)Niestety tynki to nie jest rolka papy na izolacje poziome a raczej większy wydatek ale zawsze można wybrać lepsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.09.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 ... Np Atlas KB-Tynk do BK Zużycie 30 kg na 1,8-2,0 m2 ściany przy tynku gr 8 mm koszt 31,20 netto czyli 600/1,8=333,33 kg=11 worków = 343,2 netto = 418 brutto Do tego robocizna. Zakładając dodatkowo, że na BK powinno być ko 1.5 cm tynku to cena praktycznie x2. Więc za materiał wyjdzie Ci ok 850 zł brutto. Skąd wyszło Ci te 10 tys to nie wiem... Chyba się coś pokiełbasiło z tymi obliczeniami.: Zużycie 30 kg na 2,0 m2 ściany przy tynku gr 8 mm koszt 31,20 netto - czyli koszt 2m2 przy tynku gr 8 mm wynosi 31,20 netto. Teraz ten wynik pomnożyć razy 300 (bo 600m2) - wychodzi 9360 netto (brutto 11419,20) przy gr 8 mm. Do tego doliczyć robociznę 10 PLN i mamy 17419,20 (6000 zł + 11419,20 przy gr 8 mm przy 8 mm. Troszkę dużo jak na orginalne tynki atlasa. Za gipsowe z materiałem i robocizną przy tej samej powierzchni wychodzi 15000 a gdzie grubsze tynki cem- wapienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 07.09.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 zgadza się..pomyliłem się i przepraszam..Dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts