Tomek_ka 07.04.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, jest pomysł na taki piecyk a komin i miejsce montażu jak strzałka- wygląda tak: Własnie dziś neistety wylewają mi podłogi i jeszcze mogą przenieść dolot powietrza, tylko w które miejsce ? Ten akurat piec ma możłiwość podłączenia powietrza od dołu (nie ten efekt) lub od tyłu (czyli tak jak wypada wentylacja komina) Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Niech popłaczą dolot do kanału wentylacyjnego. Powyżej podłączenia powietrza do piecyka, kanał wentylacyjny zaślepić . Druga opcja, bez dolotu pod posadzką - czerpać z kanału wentylacyjnego (z góry). To drugie rozwiązanie wyeliminuje wentylację grawitacyjną, więc warto uzgodnić najpierw z kominiarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 07.04.2016 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Niech popłaczą dolot do kanału wentylacyjnego. Powyżej podłączenia powietrza do piecyka, kanał wentylacyjny zaślepić . Druga opcja, bez dolotu pod posadzką - czerpać z kanału wentylacyjnego (z góry). To drugie rozwiązanie wyeliminuje wentylację grawitacyjną, więc warto uzgodnić najpierw z kominiarzem. No własnie cały czas się rozchodzi, że projektant jeszcze raz liczy wentyalcję i czekam na info, bo coś chłop namieszał. Niestety to developerka :/ no i nie mogę wstrzymywać prac - sam układ pomieszczenia jest na tyle dla mnie skomplikowany, że sam nie wiem gdzie chcę mieć kominek/piec.. dzięki za info, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 07.04.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 No własnie cały czas się rozchodzi, że projektant jeszcze raz liczy wentyalcję i czekam na info, bo coś chłop namieszał. Niestety to developerka :/ no i nie mogę wstrzymywać prac - sam układ pomieszczenia jest na tyle dla mnie skomplikowany, że sam nie wiem gdzie chcę mieć kominek/piec.. dzięki za info,[ATTACH=CONFIG]352217[/ATTACH] jedyna opcja jest tam gdzie ją narysowałeś, rozwiązania podał PB, zapytaj tylko jaką temperaturę wywala w komin ten piecyk, bo mam wrażenie, że będzie spora. ceramika nie toleruje bardzo wysokich temperatur. z drugiej strony taka ozdoba jak ten piec, z natury rzeczy chyba nie będzie używana jako żródło ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 07.04.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 jedyna opcja jest tam gdzie ją narysowałeś, rozwiązania podał PB, zapytaj tylko jaką temperaturę wywala w komin ten piecyk, bo mam wrażenie, że będzie spora. ceramika nie toleruje bardzo wysokich temperatur. z drugiej strony taka ozdoba jak ten piec, z natury rzeczy chyba nie będzie używana jako żródło ciepła ? Witam, wg karty producenta: Scan 66 Technical data Unit CO Emission at 13% O2 0,029 % CO Emission at 13% O2 367 mg/Nm3 Dust @ 13% O2 27 mg/Nm3 Nox @ 13% O2 85 mg/Nm3 Efficiency 78 % Nominel output 5 kW Chimney temperature EN 13240 302 °C Amount of smoke 5,0 g/sek Sub-pressure EN 13240 12 Pa Recommended sub-pressure in connecting piece 16 - 18 Pa Required combustion air supply 10,2 m3/h Fuel Wood Fuel consumption 1,72 kg/h Amount of fuel 1,3 kg Raczej funkcja ozdobna, ale jeszcze się zastanawiam, może wrócimy do kominka.... drogo jednak wychodzi ten piecyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 07.04.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Niech popłaczą dolot do kanału wentylacyjnego. Powyżej podłączenia powietrza do piecyka, kanał wentylacyjny zaślepić . Druga opcja, bez dolotu pod posadzką - czerpać z kanału wentylacyjnego (z góry). To drugie rozwiązanie wyeliminuje wentylację grawitacyjną, więc warto uzgodnić najpierw z kominiarzem. Rozmawiałem jeszcze z gościem od kominków, stwierdził że nie wolno czerpać powietrza z wentylacji... póki co chyba wrzucę kanał czerpni jak najbliżej z komina i dalej będę myślał co tu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.04.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam. Rozmawiałem jeszcze z gościem od kominków, stwierdził że nie wolno czerpać powietrza z wentylacji... Zmień czym prędzej "gościa od kominków" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Faktycznie "gość"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.04.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 [quote=Tomek_ka;711904 lub od tyłu (czyli tak jak wypada wentylacja komina)Co Wy na to? Tylko że to nie jest "wentylacja komina" lecz Twojego domu... Jak jest rozwiązana cała wentylacja tej kondygnacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 08.04.2016 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Tylko że to nie jest "wentylacja komina" lecz Twojego domu... Jak jest rozwiązana cała wentylacja tej kondygnacji ? No właśnie tutaj pies pogrzebany, czekam na odpowiedź kierownika budowy. Ten gość słaby czy nie, ale podał jeszcze pomysł, żeby poniżej wlotu spalin wykuć wentylację i w ten sposób zyska się ten "kawałek podłogi" - kosztem wyczystki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam. Wentylację można zrobić gdziekolwiek i w jakikolwiek sposób ... chociażby na ścianie, przy oknie, za firaną ... Albo w tym samym kanale wentylacyjnym pustaka komnowego - bo masz go szeroki (kanał wentylacyjny) na cały pustak i można swobodnie wprowadzić tam drugą, wewnętrzną rurę plastikową by służyła doprowadzeniu powietrza do piecyka. Można doprowadzić prawidłowo powietrza do spalania w Twoim piecyku na kilka różnych sposobów (Piotr teżo tym pisze), tylko trzeba wykazać się przy tym rozumem, którego Twój "gość od kominka" nie użył do tej pory. A Darek choć rozumu używa, to niepotrzebnie Ci miesza w głowie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 08.04.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Wentylację można zrobić gdziekolwiek i w jakikolwiek sposób ... chociażby na ścianie, przy oknie, za firaną ... Albo w tym samym kanale wentylacyjnym pustaka komnowego - bo masz go szeroki (kanał wentylacyjny) na cały pustak i można swobodnie wprowadzić tam drugą, wewnętrzną rurę plastikową by służyła doprowadzeniu powietrza do piecyka. Można doprowadzić prawidłowo powietrza do spalania w Twoim piecyku na kilka różnych sposobów (Piotr teżo tym pisze), tylko trzeba wykazać się przy tym rozumem, którego Twój "gość od kominka" nie użył do tej pory. A Darek choć rozumu używa, to niepotrzebnie Ci miesza w głowie ... Pozdrawiam. Dzięki za info, nie wiem czy mam pecha czy coś innego się mnie czepiło, ale do kogokolwiek się udam czy to w kwestii podłóg, okien czy... kominka - wersji tyle co ludzi, a ceny czasami takie, że wsiąść później do auta nie mogę, taki ból głowy No ale zrobiłem tak: Ponieważ jak pisałem wcześniej rurę z powietrzem mam w podłodze, poleciłem aby doprowadzili ją jak najbliżej komina (dziś leją podłogi), wg "mojego stanu niewiedzy" stamtąd będzie lepiej ewentualnie puścić ją pod wkład kominka, lub kozę no i właśnie: wysłałem zapytanie do wykonawcy jaki jest komin i wkład. Ponieważ internet podaje wiele rozwiązań widzę, że istotnie jest to, czy mój komin "polubi się" z kozą (np tą co powyżej i tymi 305stopniami...) A powiedźcie mi, są jakieś rozwiazania skromnych w swych rozmiarach kominków? Salon nie jest duży i dlatego wstępnie uparłem się na piec stojący/wiszący.. ps. Dostałem info, że komin system Brata dia.18cm Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Tomek_ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.04.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 305 stopni to dla takiego komina pikuś .Kombinowanie dolotu z góry poprzez kanał wentylacyjny obok komina to słaby pomysł .Jakiś czas temu widziałem takie rozwiązanie gdzie powietrze szło "pod sufitem i w dół " co także w pewnym momencie zaczynało być kłopotliwe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts