Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caparol a Alpina Caparol Group - co za różnica?

Recommended Posts

Alpina - linia dla merketów

Caparol - linia dla hurtowni dystrybucji

Produkty sa rozne - nie ma przelozenia 1:1 w pruduktach alpina na produkty Caparol

To jezeli chodzi o produkty.

No chyba ze pytasz o wzornik np. Alpina Color vs CaparolColor bo tam pewne kolory sie powtarzaja a sa inaczej zrecepturowane. Jezeli chodzi o sam wzornik - bez znaczenia to dla Ciebie.

Nie ma przełożenia produktowego 1:1. Market nie kupi tego co ma hurtownia i odwrotnie. Nie porównywalem nigdy alpiny do Caparol. Bo jak. I raczej nikt nie ma porownania. Wyobrażasz sobie 2 ściany robić w Alpina a 2 w Caparol na jednym budynku?

Caparol w pl to 20 lat tak na prawdę. Alpina też. Dlaczego Caparol jest znany a Alpina nie?

Teraz Caparol silikonowy amphisilan FP jest samo sprzedawalny. Malpa by to mogła robić, klient chce amphisilan FP i szuka tylko gdzie taniej ;) a to takie proste nie jest jak się wydaje.

Alpina nie jest marką Caparola już tak jakby. Kiedyś rzeczywiście było małe logo słonia, ale obecnie już go chyba nie ma. Fakt produkuje ją Caparol Group, ale jest to produkt na markety. Hurtownia może kupić Alpine, ale market nie może kupić caparola. W ten sposób to działa :)

Rozumiem zasady dystrybucji co prawda nadal nie wiem jaka jest różnica w samym produkcie dla zwykłego Kowalskiego ale sam fakt,że coś jest wersją marketową już mi wystarczy :) w piątek w Castoramie jeszcze widziałam wiaderka alpiny ze słonikiem caparola dlatego mie to zmyliło. Co ciekawe nasz lokalny dystrybutor Caparola ma tańszego silikonowego amphisilana o całe 14zł na wiaderku niż w castoramie silikonowgą alpine, w tej sytuacji wybór jest prosty.

Kolor ,dla obu marek dokładnie taki sam i w obu przypadkach silikon i wiadro po 25kg.lokalny dystrybutor za oryginalnego caparola chce 175zl brutto, a za alpine w castoramie wołają 189zł. Jedyne co to alpina ma podkład tańszy i to sporo-tez w kolorze i z piaskiem kwarcowym jak caparol ale nie wiem czy jest sens kombinować i dawać podkład alpiny pod caparola, przy koszcie całej inwestycji to i tak niewielka różnica.