Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ddugi

Recommended Posts

Witam;

Stanąłem przed problemem przedłużenia instalacji CO. Problem w tym, że w obecnej instalacji zbiornik wyrównawczy jest dość nisko, natomiast jego podwyższenie nastręcza sporo kłopotów. Moje pytanie zatem - czy zrobienie tego za pomocą wymiennika ciepła płytowego(W.P.) będę w stanie to rozwiązać i czy będzie to działało(poprzez wprowadzenie 2-go obiegu z własnym zbiornikiem wyrównawczym(Z.W.1))? Pytam bo nigdzie nie znalazłem stricte takiego zastosowania tych wymienników.

piec.jpg

Jeśli to by zadziałało to jest ktoś w stanie powiedzieć jak dobrać moc takiego wymiennika do kaloryfera na poddaszu?(1:1?)

dziękuje i pozdrawiam

Witam;

Stanąłem przed problemem przedłużenia instalacji CO. Problem w tym, że w obecnej instalacji zbiornik wyrównawczy jest dość nisko, natomiast jego podwyższenie nastręcza sporo kłopotów. Moje pytanie zatem - czy zrobienie tego za pomocą wymiennika ciepła płytowego(W.P.) będę w stanie to rozwiązać i czy będzie to działało(poprzez wprowadzenie 2-go obiegu z własnym zbiornikiem wyrównawczym(Z.W.1))? Pytam bo nigdzie nie znalazłem stricte takiego zastosowania tych wymienników.

[ATTACH=CONFIG]352241[/ATTACH]

Jeśli to by zadziałało to jest ktoś w stanie powiedzieć jak dobrać moc takiego wymiennika do kaloryfera na poddaszu?(1:1?)

dziękuje i pozdrawiam

Mozesz tez naczynie wyrownacze przeniesc do kotłowni a instalacje całą za pomocą wymienika zamknąc i wtedy dołozysz grzejnik bez problemu

Nie znalazłeś bo standardowo tak się nie robi. W twoim schemacie źle jest podłączony wymiennik

http://www.ferro.pl/zestaw-wymiennikowo-pompowy-do-instalacji-ogrzewczych-mieszanych.html

i brakuje pompy która by pchała wodę do grzejników na poddasze. Lepiej zrobić to w cywilizowany sposób. Kocioł zostawić w układzie otwartym a grzejniki w układzie zamkniętym. Tu w miarę czytelny schemat tylko u Ciebie bez kotła gazowego.

http://obrazki.elektroda.net/34_1228681568.jpg

Nie ma możliwości dobrania się do rury "zasilającej" zbiornik? Wtedy tylko wstawiłbyś na końcu odpowietrznik i gotowe. Bez kombinacji z drugim obiegiem, pompą itd... Zastosowanie wymiennika w tym układzie oczywiście zadziała tylko raczej będziesz pierwszym, który stosuje wymiennik żeby dopiąć otwarty układ CO do... otwartego układu CO :)

@gersik

No właśnie zdążyłem się zorientować, że się tak standardowo nie robi(co wg. mnie nie znaczy, że nie można). Co do pompy - od wymiennika szło by odrazu pionowo w górę więc myślę, że grawitacyjnie by dało radę. Chce jak najmniej ingerować w obecną instalację CO.

Co dokładnie masz na myśli mówiąc o źle podłączonym wymienniku?

@maxb

Dostanie się do Zbiornika Wyrównawczego czy jego zasilania jest oczywiście możliwe ale (z powodów których nie chce mi się opisywać) nie chciałbym, tego robić

Wymiennik na rysunku zasilany jest z rury powrotnej grzejnika co oczywiście jest nieprawidłowe :)

Jeśli nie chcesz przeróbki - Twój wybór. Jednak ilość kombinacji, które trzeba poczynić żeby nie montować tego jednego odpowietrznika jest duża i w standardowym trybie nieopłacalna :)

Witam;

[ATTACH=CONFIG]352241[/ATTACH]

dziękuje i pozdrawiam

Wypieprz ten zbiornik wyrównawczy i zrób instalację ciśnieniową ze zbiornikiem przeponowym. Wymienniki płytowe mają małą sprawność a przez to duże straty. Taka jest moja wizja.

Wypieprz ten zbiornik wyrównawczy i zrób instalację ciśnieniową ze zbiornikiem przeponowym. Wymienniki płytowe mają małą sprawność a przez to duże straty. Taka jest moja wizja.

Ja sobie zdaję sprawę, że najlepiej było by to zrobić "po Bożemu". Jednak nie chcę ruszać tego zbiornika - o to w tym wszystkim chodzi i to jest chyba jedyne założenie tej przeróbki. Co do sprawności - jedyne straty z takiego wymiennika to chyba on sam może wypromieniować ciepło które ma przekazać. Więc myślę, że przy naddatku jego mocy w stosunku do mocy kaloryferów na poddaszu i ociepleniu go - powinno być nie tak źle...?

Ja sobie zdaję sprawę, że najlepiej było by to zrobić "po Bożemu". Jednak nie chcę ruszać tego zbiornika - o to w tym wszystkim chodzi i to jest chyba jedyne założenie tej przeróbki.

Co do sprawności - jedyne straty z takiego wymiennika to chyba on sam może wypromieniować ciepło które ma przekazać. Więc myślę, że przy naddatku jego mocy w stosunku do mocy kaloryferów na poddaszu i ociepleniu go - powinno być nie tak źle...?

Zastosujesz wymiennik i zobaczysz jak to ciulowo działa.