ddugi 07.04.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam; Stanąłem przed problemem przedłużenia instalacji CO. Problem w tym, że w obecnej instalacji zbiornik wyrównawczy jest dość nisko, natomiast jego podwyższenie nastręcza sporo kłopotów. Moje pytanie zatem - czy zrobienie tego za pomocą wymiennika ciepła płytowego(W.P.) będę w stanie to rozwiązać i czy będzie to działało(poprzez wprowadzenie 2-go obiegu z własnym zbiornikiem wyrównawczym(Z.W.1))? Pytam bo nigdzie nie znalazłem stricte takiego zastosowania tych wymienników. Jeśli to by zadziałało to jest ktoś w stanie powiedzieć jak dobrać moc takiego wymiennika do kaloryfera na poddaszu?(1:1?) dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 07.04.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam; Stanąłem przed problemem przedłużenia instalacji CO. Problem w tym, że w obecnej instalacji zbiornik wyrównawczy jest dość nisko, natomiast jego podwyższenie nastręcza sporo kłopotów. Moje pytanie zatem - czy zrobienie tego za pomocą wymiennika ciepła płytowego(W.P.) będę w stanie to rozwiązać i czy będzie to działało(poprzez wprowadzenie 2-go obiegu z własnym zbiornikiem wyrównawczym(Z.W.1))? Pytam bo nigdzie nie znalazłem stricte takiego zastosowania tych wymienników. [ATTACH=CONFIG]352241[/ATTACH] Jeśli to by zadziałało to jest ktoś w stanie powiedzieć jak dobrać moc takiego wymiennika do kaloryfera na poddaszu?(1:1?) dziękuje i pozdrawiam Mozesz tez naczynie wyrownacze przeniesc do kotłowni a instalacje całą za pomocą wymienika zamknąc i wtedy dołozysz grzejnik bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddugi 07.04.2016 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Właśnie w tym sęk, że zbiornik został tak zabudowany, że wiązało by się to z poważną przeróbką i chce zostawić go w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.04.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Nie znalazłeś bo standardowo tak się nie robi. W twoim schemacie źle jest podłączony wymiennikhttp://www.ferro.pl/zestaw-wymiennikowo-pompowy-do-instalacji-ogrzewczych-mieszanych.html i brakuje pompy która by pchała wodę do grzejników na poddasze. Lepiej zrobić to w cywilizowany sposób. Kocioł zostawić w układzie otwartym a grzejniki w układzie zamkniętym. Tu w miarę czytelny schemat tylko u Ciebie bez kotła gazowego. http://obrazki.elektroda.net/34_1228681568.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 07.04.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Nie ma możliwości dobrania się do rury "zasilającej" zbiornik? Wtedy tylko wstawiłbyś na końcu odpowietrznik i gotowe. Bez kombinacji z drugim obiegiem, pompą itd... Zastosowanie wymiennika w tym układzie oczywiście zadziała tylko raczej będziesz pierwszym, który stosuje wymiennik żeby dopiąć otwarty układ CO do... otwartego układu CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.04.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A co to da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddugi 07.04.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 @gersik No właśnie zdążyłem się zorientować, że się tak standardowo nie robi(co wg. mnie nie znaczy, że nie można). Co do pompy - od wymiennika szło by odrazu pionowo w górę więc myślę, że grawitacyjnie by dało radę. Chce jak najmniej ingerować w obecną instalację CO. Co dokładnie masz na myśli mówiąc o źle podłączonym wymienniku? @maxb Dostanie się do Zbiornika Wyrównawczego czy jego zasilania jest oczywiście możliwe ale (z powodów których nie chce mi się opisywać) nie chciałbym, tego robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 07.04.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Wymiennik na rysunku zasilany jest z rury powrotnej grzejnika co oczywiście jest nieprawidłowe Jeśli nie chcesz przeróbki - Twój wybór. Jednak ilość kombinacji, które trzeba poczynić żeby nie montować tego jednego odpowietrznika jest duża i w standardowym trybie nieopłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddugi 07.04.2016 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzieki za odp. i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.04.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Wymiennik tak podpięty grzał nie będzie. Podałem Ci schemat gdzie narysowane są wejścia/wyjścia wymiennika. Co do grawitacji to się przekonasz, tylko zostaw sobie trochę miejsca abyś mógł w razie "w" wstawić pompę w obieg na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.04.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam; Stanąłem przed problemem przedłużenia instalacji CO. Problem w tym, że w obecnej instalacji zbiornik wyrównawczy jest dość nisko, natomiast jego podwyższenie nastręcza sporo kłopotów. Moje pytanie zatem - czy zrobienie tego za pomocą wymiennika ciepła płytowego(W.P.) będę w stanie to rozwiązać i czy będzie to działało(poprzez wprowadzenie 2-go obiegu z własnym zbiornikiem wyrównawczym(Z.W.1))? Pytam bo nigdzie nie znalazłem stricte takiego zastosowania tych wymienników. [ATTACH=CONFIG]352241[/ATTACH] Jeśli to by zadziałało to jest ktoś w stanie powiedzieć jak dobrać moc takiego wymiennika do kaloryfera na poddaszu?(1:1?) dziękuje i pozdrawiam Wypieprz ten zbiornik wyrównawczy i zrób instalację ciśnieniową ze zbiornikiem przeponowym. Wymienniki płytowe mają małą sprawność a przez to duże straty. Taka jest moja wizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.04.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 A Twoja wizja nie przewiduje prawidłowego zabezpieczenia instalacji? Jak tak do dopisz koledze czego jeszcze potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddugi 08.04.2016 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Wypieprz ten zbiornik wyrównawczy i zrób instalację ciśnieniową ze zbiornikiem przeponowym. Wymienniki płytowe mają małą sprawność a przez to duże straty. Taka jest moja wizja. Ja sobie zdaję sprawę, że najlepiej było by to zrobić "po Bożemu". Jednak nie chcę ruszać tego zbiornika - o to w tym wszystkim chodzi i to jest chyba jedyne założenie tej przeróbki. Co do sprawności - jedyne straty z takiego wymiennika to chyba on sam może wypromieniować ciepło które ma przekazać. Więc myślę, że przy naddatku jego mocy w stosunku do mocy kaloryferów na poddaszu i ociepleniu go - powinno być nie tak źle...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.04.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A Twoja wizja nie przewiduje prawidłowego zabezpieczenia instalacji? Jak tak do dopisz koledze czego jeszcze potrzebuje. Kazdy "kominkarz" wie jak zabezpieczyć instalcję. Wężownica schładzająca, zawory termiczne itp. A kolega co , sam robi ten kominek? Jeśli tak to powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.04.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Ja sobie zdaję sprawę, że najlepiej było by to zrobić "po Bożemu". Jednak nie chcę ruszać tego zbiornika - o to w tym wszystkim chodzi i to jest chyba jedyne założenie tej przeróbki. Co do sprawności - jedyne straty z takiego wymiennika to chyba on sam może wypromieniować ciepło które ma przekazać. Więc myślę, że przy naddatku jego mocy w stosunku do mocy kaloryferów na poddaszu i ociepleniu go - powinno być nie tak źle...? Zastosujesz wymiennik i zobaczysz jak to ciulowo działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.04.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Kazdy "kominkarz" wie jak zabezpieczyć instalcję. Wężownica schładzająca, zawory termiczne itp. A kolega co , sam robi ten kominek? Jeśli tak to powodzenia. O czym ty piszesz ? Nawąchałeś się czegoś czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts