Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a chlodzenie

coachu13

Recommended Posts

To jeszcze powiedz mi proszę jak tego użyć.

Podłączam ten klimakonwektor z jednej strony do pompy ciepła a z drugiej co ... w główną rurę od wentylacji mechanicznej? Tak to ma działać?

Bo nie bardzo rozumiem :(

Klimakonwektor musi posiadać własny system rur rozprowadzających i czepnych.

Ma swój wentylator o znacznie większej wydajności niż instalacja wentylacyjna.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co jest drogiego (pomijając bufor) w instalacji wody lodowej i jakie błędy można popełnić?

Klimakonwektor kanałowy na wodę lodową pozwalający obsłużyć wiele pomieszczeń jest znacznie tańszy niż klimatyzator, nawet jeśli doliczyć kanały rozprowadzające --> http://allegro.pl/klimakonwektor-kanalowy-dwururowy-chigo-9-1-kw-i5199315436.html (9kW mocy, koszt 2 tys. zł). Prawie (bo mniejszych już chyba nie robią) analogiczny split (a w zasadzie trzeba uwzględniać multisplit, bo chcemy chłodzić cały dom) to koszt znacznie, znacznie wyższy (8 kW, start od 7 tys. zł) --> http://allegro.pl/klimatyzator-gree-multi-split-4x2-6kw-promocja-i6086012189.html (i żeby było ciekawiej to cena z VAT 8%). A przecież przy multisplicie też trzeba rozciągnąć po domu instalację zasilającą i tez za darmo tego nikt nie robi, więc to nie jest ostateczna cena i pewnie ze 3-4 tys. zł za instalację trzeba jeszcze doliczyć.

Spróbuj zrobić to zobaczysz gdzie trzaba uważać .

A porównywanie jednego klimakonwektora bez kanałów z multi to chyba trochę manipulacja. Kanały też trzeba zaizolować przed wykraplaniem wody.

Uważam ,że lepiej mieć w domu kilka pomp ciepła niż jedną . większa niezawodność systemu

Klimakonwektor musi posiadać własny system rur rozprowadzających i czepnych.

Ma swój wentylator o znacznie większej wydajności niż instalacja wentylacyjna.

No dobrze. Rury można położyć (a raczej powiesić). To aż tak dużo nie kosztuje.

Tylko wciąż nie rozumiem do końca idei.

Co ma być na końcu tych rur? Bo chyba nie anemostaty?

Bardzo enigmatycznie podpowiadacie :)

Na marginesie znalazłem fajnego bloga: tutaj.

Wyjaśnia parę rzeczy. Jeśli opisuje prawdę to zabawa klimakonwektorami faktycznie jest średnim pomysłem.

To jeszcze powiedz mi proszę jak tego użyć.

Podłączam ten klimakonwektor z jednej strony do pompy ciepła a z drugiej co ... w główną rurę od wentylacji mechanicznej? Tak to ma działać?

Bo nie bardzo rozumiem :(

PC PW ma jednostkę zewnętrzną, z wymiennikiem lamelowym i wentylatorem, ze sprężarką -- na tym wymienniku następuje wymiana ciepła pomiędzy "ciepłym" powietrzem a zimnym czynnikiem "ze sprężarki". To jest tzw. Dolne Źródło. W domu masz "skrzynkę" w której jest wymiennik płytowy gdzie następuje wymiana ciepła pomiędzy ogrzanym na zewnątrz czynnikiem "ze sprężarki" a wodą. Z tego wymiennika płytowego ogrzana woda idzie do CO albo do zbiornika z CWU. To są tzw. Górne Źródła.

W lato odwracasz obieg pompy i teraz to na zewnątrz wymiennik jest grzany, a w domu na wymienniku płytowym woda jest chłodzona. Musisz zatem odłączyć obieg na CO/CWU i puścić tę zimną wodę na klimakonwektor (link do klimakonwektora podałem, możesz zobaczyć jak to wygląda) albo chłodnicę w WM. Klimakonwekor w stosunku do chłodnicy w WM posiada ogromną już moc (tu 9kW), własny wentylator i co za tym idzie zapewnia spory przewał powietrza.

Spróbuj zrobić to zobaczysz gdzie trzaba uważać .

Jak piszesz, że trzeba uważać, to się rozwiń -- bo inaczej rzucasz puste słowa. I owszem, chcę właśnie zrobić taki system i nadal to rozważam. Jakoś większej ilości problemów przy wodzie lodowej w stosunku do instalacji na czynniku (te chyba też trzeba dokładnie izolować, o ile nie dokładniej?) nie odnajduję. W końcu w instalacji wody lodowej płynie zazwyczaj woda albo jakiś lekki glikol.

A porównywanie jednego klimakonwektora bez kanałów z multi to chyba trochę manipulacja.

Nawet jeśli kanały będą kosztować 2 tys. zł (a można ograniczyć ich ilość instalując klimakonwekror gdzieś centralnie) to i tak nadal jest mniej o połowę niż ten sam system na multisplicie.

Kanały też trzeba zaizolować przed wykraplaniem wody.

I to nastręcza jakieś poważne problemy? Bo technologia jest raczej opracowana -- w końcu kanałowa klimatyzacja jest znana od dawna i powszechnie stosowana. Czym jest zasilana to rzecz wtórna.

Uważam ,że lepiej mieć w domu kilka pomp ciepła niż jedną . większa niezawodność systemu

Ja uważam, że nie warto przepłacać wielokrotnie za kolejne sprężarki. Więcej sprężarek, to więcej do ew. naprawy. Co więcej uważam, że urządzenie pracujące cały czas działa lepiej niż urządzenie taktujące i spoczywające przez dłuższe odcinki czasu (np. klimatyzator wiszący całą zimę, przez pół roku, bez załączenia -- bo jest zbyteczny).

No dobrze. Rury można położyć (a raczej powiesić). To aż tak dużo nie kosztuje.

Tylko wciąż nie rozumiem do końca idei.

Co ma być na końcu tych rur? Bo chyba nie anemostaty?

Możesz zostawić dziurska, anemostaty albo kratki będą wyglądać lepiej. :p

Bardzo enigmatycznie podpowiadacie :)

Ponieważ na temat działania PC jest już trochę napisane. ;)

Na marginesie znalazłem fajnego bloga: tutaj.

Wyjaśnia parę rzeczy. Jeśli opisuje prawdę to zabawa klimakonwektorami faktycznie jest średnim pomysłem.

Ale tu jest właśnie o chłodnicy w wentylacji, a nie o klimakonwektorze. To dwie różne rzeczy. Jeśli zaś chodzi o chłodnicę w WM to jest jasne, że do chłodzenia WM trzeba przewymiarować. Pisze o tym m.in. jasiek. Ja uważam dodatkowo w przeciwieństwie do jaśka, że nie dla wszystkich wystarczy pasywne chłodzenie z wymiennika zwymiarowanego do grzania domu pompą ciepła -- stąd chcę to zrobić aktywnie.

Czyli jest tak:

1 ) odwracamy bieg pompy ciepła ... zaczyna chłodzić wodę do temperatury 7stC

2 ) puszczamy tą wodę na klimakonwektor kanałowy .... gdzie zimna woda chłodzi powietrze

3 ) schłodzone powietrze puszczamy osobnymi kanałami powietrznymi do pomieszczeń ... gdzie np. przez zwykłe anemostaty wydostaje się i chłodzi

Czy o to chodzi?

Jeśli ktoś ma odwracalną pompę ciepła to koszt zamknie się w:

- zakupie klimakonwektora

- kanałów powietrznych

- montażu całości

Dobrze rozumuję?

Edytowane przez Fan*ft

Czy o to chodzi? Jeśli ktoś ma odwracalną pompę ciepła to koszt zamknie się w: - zakupie klimakonwektora - kanałów powietrznych - montażu całości Dobrze rozumuję?

Dobrze, ale to wszystko pod warunkiem, że PC PW potrafi sobie sama odwracać obieg wg programu, a nie tylko przez każdorazową interwencję użytkownika. Potrafi któraś?

Poza tym czekam nadal na wykazanie wspomnianych przez fachman19 problemów przy instalacji wody lodowej i dlaczego ma być to bardziej kosztowna i problematyczna akcja niż rozpięcie instalacji na typowym czynniku jak to się dzieje w przypadku (multi)splitów. Wg mnie wodę lodową łatwiej ogarnąć, bo to zwykła hydraulika, i jest taniej, bo nie dopłaca się za kolejną sprężarkę i wymiennik -- dodatkowo nie wiesza się kolejnego (szpecącego często) grata na elewacji (ale i w środku wszystko jest ukryte i nie wiszą klocki na ścianach)...

Edytowane przez Myjk

Dobrze, ale to wszystko pod warunkiem, że PC PW potrafi sobie sama odwracać obieg wg programu, a nie tylko przez każdorazową interwencję użytkownika. Potrafi któraś?

Każdy Panasonic bez problemu. Z timera lub przez internet. Ustawiasz od której do której ma chłodzić i przełącza się samo.

Podaj jeszcze cenę urządzeń do PC: AC i NC w przypadku Viessmanna. Niestety za taką cenę wole sobie zainstalować klimatyzatory. Wiele firm ma chłodzenie w cenie urządzenia lub za akceptowalną dopłatą.

Co do cen - obecnie cenniki są w opracowaniu - jak pojawią się oficjalne cenniki na 2016 będe mógł powiedzieć nieco wiecej.

Opiszę jak ja załatwiłem chłodzenie PC - może się komuś przyda :rolleyes:

Chciałem klimatyzować za pomocą PC PW (Panasonic SDC 9kW 3f) salon (30m2, dwa okna po prawie 6m2 każde) na parterze i 3 pokoje na piętrze. Ogrzewanie wszędzie podłogówka, większość (120m2) na desce, reszta (30m2) na gresie - w moim wypadku chłodzenie podłogą odpada.

W kotłowni oprócz zasilania i powrotu do rozdzielaczy podłogówki dałem też dodatkowo 4 rury - zasilanie i powrót klimakonwektora (KK) w salonie i zasilanie i powrót rozdzielacza KK na górze. Z rozdzielacza KK (3 obwody) rury poprowadzone już do konkretnych pokoi. Wszystkie rury to Alupexy w izolacji kauczukowej klejonej. W miejsce przygotowane pod KK dodatkowo dociągnięty odpływ skroplin (rura kanalizacyjna 32) i rzucone dwa kable po 5 żył do miejsca gdzie mają być sterowniki. Do tego miejsca doprowadzone zasilanie 230V.

W tej chwili używam jednego KK w salonie na dole - AERMEC kupiony na allegro z przesyłką i oryginalnym sterownikiem za 650 zł. Podłączenie to prosta sprawa - zasilanie i powrót do wymiennika, odpływ z tacy do kanalizacji. Na rurach CO w najwyższym punkcie odpowietrznik. Podłączenie elektryczne to trzy przewody fazowe od sterownika na zaciski poszczególnych biegów silnika KK, neutralny i uziemienie - łącznie 5 żył. Nie dawałem zaworu 3d bo miało być budżetowo - sterownik steruje KK poprzez zwiększenie prędkości wentylatora lub jego wyłączenie. KK mam schowany w suficie podwieszanym w kuchni (płyta dolna zdejmowana w całości, tak aby mieć swobodny dostęp do KK), przez ścianę wybiłem otwór przez który KK wdmuchuje zimne powietrze do salonu (w ścianie kratka wentylacyjna KSV). Plan jest taki, że na lato zamykam zawory na podłogi, cały obieg CO puszczany jest na KK - przy ostatnich cieplejszych dniach (ok 19-20 stopni) pompa w końcu włączyła chłodzenie i puściła w rury wodę lodową - KK działał jak powinien, chociaż jest sam w obiegu (martwiłem się czy nie trzeba dodatkowego bufora - okazuje się, że wszystko działa).

Po lecie stwierdzę, czy potrzebuję również chłodzenia w pokojach an górze - jeżeli tak to kupię kolejne 3 KK na allegro. Początkowo też myślałem o chłodzeniu kanałowym jak piszecie wyżej, ale mój instalator odwiódł mnie od tego pomysłu z prostej przyczyny - ciężko jest wysterować temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach tak, żeby było komfortowo - a tak są każdy pokój ma oddzielny sterownik, który utrzymuje zadaną temperaturę i już :)

Opiszę jak ja załatwiłem chłodzenie PC - może się komuś przyda :rolleyes: (...)

Cacy! Ja chcę zrobić podobnie. Tzn. początkowo chciałem całość na jednym mocnym kanałowym KK, ale takie rozwiązanie ma wg mnie dwa felery. Po pierwsze mieszanie powietrza z różnych pokoi (co za tym idzie zapachów). Po drugie długie rury czerpne, gdzie buntuje się moja wyobraźnia i nakazuje ten element wyeliminować, bo długie rury + zużyte wilgotne powietrze = pasztet. Dlatego na parter plan jest taki:

http://emide.pl/dom/emide-klima.jpg

Czerpnia jak najkrótsza od strony salonu, wpada praktycznie prosto w KK szeroką kratą. Nawiewy, do salonu, w jadalni nad drzwiami tarasowymi (jako forma kurtyn), i coś chłodnego do kuchni. Piętra nie rysowałem, ale tam po prostu każde pomieszczenie ma mieć swój mały KK na podobnej zasadzie (przy czym tylko jeden wyciąg i jeden nawiew). Względnie myślałem o małych chłodnicach i dokupieniu wentylatorów (ale chyba jednak łatwiej kupić dedykowany KK i się nie chrzanić).

Możesz podać konkretny link do tego swojego KK? Jakichś kłopotów doświadczyłeś z prowadzeniem (albo użytkowaniem) instalacji na wodzie lodowej (bo ja nadal nie jestem w stanie ogarnąć w jaki sposób to może powodować jakieś szczególne problemy a większe niż na instalacji "klasycznej").

Czerpnia jak najkrótsza od strony salonu, wpada praktycznie prosto w KK szeroką kratą. Nawiewy, do salonu, w jadalni nad drzwiami tarasowymi (jako forma kurtyn), i coś chłodnego do kuchni. Piętra nie rysowałem, ale tam po prostu każde pomieszczenie ma mieć swój mały KK na podobnej zasadzie (przy czym tylko jeden wyciąg i jeden nawiew). .

1. Krótka czerpnia to również brak możliwości tłumienia.

2. Nawiew na otwartą kuchnię uważam za niepotrzebny, nie będzie przyjemny dla osoby tam przebywającej.

3. Pamiętaj, że od każdego klimakonwektora grawitacyjnie trzeba odprowadzić skropliny.