Myjk 15.04.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 1. Krótka czerpnia to również brak możliwości tłumienia. 2. Nawiew na otwartą kuchnię uważam za niepotrzebny, nie będzie przyjemny dla osoby tam przebywającej. 3. Pamiętaj, że od każdego klimakonwektora grawitacyjnie trzeba odprowadzić skropliny. Ad. 1. Z dwojga złego wolę hałas niż ew. nieprzyjemny zapach. Poza tym zakładam pracę ciągłą na małym wydatku, więc ew. hałas będzie tylko przy dużej ilości osób, czyt. imprezach. Ad. 2. To będzie bardzo delikatny nawiew (większość ma iść na salon i "kurtyny" w jadalni), ale wg mnie bardzo przydatny jak się uruchomi "kuchenkę" czy "piecyk". Ogólnie trochę rozważałem nad tym nawiewem do kuchni zastanawiając się czy go dawać -- aby nie zaburzyć pracy WM i nie wyciągać (a w zasadzie wypychać) zapachów z kuchni na salon. Ad. 3. Oczywiście pamiętam -- ZTCW są też pompki do skroplin, więc nie tylko grawitacyjnie. Dzięki za uwagi -- a może znajdujesz jakieś wady instalacji na wodzie lodowej o których wspominał enigmatycznie fachman19? Czy ta instalacja faktycznie może sprawiać większe problemy niż instalacja rur cieczowo-parowych od "klasycznej" klimatyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.04.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ad. 1. Z dwojga złego wolę hałas niż ew. nieprzyjemny zapach. Poza tym zakładam pracę ciągłą na małym wydatku, więc ew. hałas będzie tylko przy dużej ilości osób, czyt. imprezach. Ad. 2. To będzie bardzo delikatny nawiew (większość ma iść na salon i "kurtyny" w jadalni), ale wg mnie bardzo przydatny jak się uruchomi "kuchenkę" czy "piecyk". Ogólnie trochę rozważałem nad tym nawiewem do kuchni zastanawiając się czy go dawać -- aby nie zaburzyć pracy WM i nie wyciągać (a w zasadzie wypychać) zapachów z kuchni na salon. Ad. 3. Oczywiście pamiętam -- ZTCW są też pompki do skroplin, więc nie tylko grawitacyjnie. Dzięki za uwagi -- a może znajdujesz jakieś wady instalacji na wodzie lodowej o których wspominał enigmatycznie fachman19? Czy ta instalacja faktycznie może sprawiać większe problemy niż instalacja rur cieczowo-parowych od "klasycznej" klimatyzacji? Zapachów, żaden przepływ powietrza nie powstrzyma. Praca ciągła to bezpieczeństwo braku wilgoci, nawet lepiej bo wymiennik będzie zawsze osuszany i nie będzie strachu o "zapachy" Pompek wystrzegaj się jak ognia. Są głośne i awaryjne. Oba systemy mają swoje wady i zalety. Izolacja rurociągów jest droższa - większe średnice. Przy większych instalacjach potrzebna jest regulacja - w domu przy 4 jednostkach problemu nie ma. Ogólnie roboty więcej, a sprzętu mniej. Więc same wady dla instalatora/handlowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.05.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Co do cen - obecnie cenniki są w opracowaniu - jak pojawią się oficjalne cenniki na 2016 będe mógł powiedzieć nieco wiecej. Już prawe 1/2 roku na boku a cenniki nie są jeszcze gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 19.05.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Już prawe 1/2 roku na boku a cenniki nie są jeszcze gotowe? jakieś konkretne wyceny potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.05.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Konultant obiecal ceny AC i NC box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.05.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Już prawe 1/2 roku na boku a cenniki nie są jeszcze gotowe? Są gotowe - podaję link do cennika: TUTAJ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 24.05.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 NC-Box: 12 343 + zestaw podłączający 1 189 + VAT i koszty instalacji a może jeszcze jakieś dodatkowe wyposażenie. Cena małej powietrznej PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 24.05.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Czy możecie wypowiedzieć się jakie rozwiązania Wy zastosoaliscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 W gruntówce możesz mieć chłodzenie pasywne(bez udziału sprężarki) i aktywne(z udziałem sprężarki)To pierwsze jest mało wydajne, aczkolwiek tanie. Można puścić glikol z DZ bezpośrednio na odbiorniki(fancoile, podłogówka) poprzez zawor 3d lub poprzez wymiennik i mieszacz. Jest też słabo sterowalne.Jak chcesz sklimatyzować cały dom, to wybierasz aktywne i fancoile, ale to dość drogie rozwiazanie, lekko licząc kilkanaście tys zł. + fancoile.Tutaj masz to opisane na przykładzie Nibe.Jak planujesz sklimatyzować tylko salon i np. 1 sypialnie, to lepsze i tańsze będę splity, przy czym do sypialni dobrze jak z głośnością zejdziesz do 25dba i niżej. W salonie w ciągu dnia może być 30-35Co do chłodnicy w centrali wentylacyjnej - można z aktywnym ale efekt taki sobie, a z pasywnym - efekt żaden.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.05.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Co do chłodnicy w centrali wentylacyjnej - można z aktywnym ale efekt taki sobie, a z pasywnym - efekt żaden." Trzeba do tego podejść z rękami a nie nogami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.05.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Czy możecie wypowiedzieć się jakie rozwiązania Wy zastosoaliscie ? 1. początkowo: marzyło mi się to (jak wielu) połączyć z kanałami rekuperacji by nimi dostarczać zimno , ale jak się okazało te kanały są na to za małe. 2. pasywnie odpadało bo nie miałem PC gruntowej i wg. wielu jest to bardzo słabe w działaniu (może się sprawdzi w domu pasywnym z żaluzjami na oknach). 3. zostało aktywne chłodzenie (u mnie na PC PW): a. jak masz dom z klimakonwektorem to wiadomo, że nim chłodzisz, ale niewiele osób ma z tym nowe domy, b. jak masz podłogówkę to możesz tam pościć chłód pod warunkiem zabezpieczenia się na punkt rosy czujnikiem dla spokoju lub lepiej C c. splity montujesz na etapie budowy domu i nimi chłodzisz szybko, albo np; mi na pietrze marzył się 1 duży klimakonwektor sufitowy plus 1 split na salon parteru Chyba B i C są najczęstszymi rozwiązaniami. Osobiście stosuję odmianę wersji B czyli chłodzenie ale "podłogówką" w ścianie, czyli ścienne. Lepiej się sprawdza niż tą w podłodze, a podłoga do chodzenia jest ciepła. Sprawdza się bardzo bo w ostatnie upały w roku 2015 - za 50zł utrzymałem na pietrze około 24,7st C.Jak sądzę podłogówka to samo by zrobiła nieco dłużej działając bo na wyższej temp. zasilania i pewnie nie drożej niż o kilkanaście złotych. Kluczowe tutaj jest by nie napalać się na efekt po 1-2h a dać temu podziałać spokojnie 1 dzień; chłodzić równo i wyższymi temperaturami by nie wystąpił punkt rosy i nadmierna wilgoć w domu, rekuperator wtedy włączam (tym bardziej, że okna cały dzień są zamknięte) a system na podłogówce czy ściennym spokojnie w upały 33 st C utrzyma w domu 24 st C (co podobno i tak nie jest zdrowe -za zimno względem temp. zewnętrznej). Owy system nie jest na pstryk jak kolimakonwektor, ale działa i to bardzo przyjemnie nie emitując hałasu, podmuchu itp. a jest w cenie praktycznie zakupu PC i podłogówki (bez dodatkowej inwestycji). Tak ja to odbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.05.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Co do chłodnicy w centrali wentylacyjnej - można z aktywnym ale efekt taki sobie, a z pasywnym - efekt żaden." Trzeba do tego podejść z rękami a nie nogami... rozwiń temat, chętnie się dowiem co i jak a szczególnie inni co sa na etapie budowy, Mi FM ten pomysł 3 lata temu z głowy wybiło a może źle znalazłam info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.05.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 A czy ktoś ma zamontowane chłodzenie po podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.05.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Jak chcesz sklimatyzować cały dom, to wybierasz aktywne i fancoile, ale to dość drogie rozwiazanie, lekko licząc kilkanaście tys zł. + fancoile. Ile wyjdą (multi)splity żeby schłodzić cały dom? Liczyłem to i jakoś wcale taniej mi nie wyszło, rzekłbym nawet, że 2x drożej. Tutaj masz to opisane na przykładzie Nibe. Da się to zrobić dużo taniej niż tutaj widać opierając system na hydraulice. Jak planujesz sklimatyzować tylko salon i np. 1 sypialnie, to lepsze i tańsze będę splity, przy czym do sypialni dobrze jak z głośnością zejdziesz do 25dba i niżej. W salonie w ciągu dnia może być 30-35 Nie będą lepsze i nie będą tańsze, bo będzie dodatkowa sprężarka do zakupienia -- a przecież jedna już jest w kotłowni, wystarczy ją wykorzystać. Co do chłodnicy w centrali wentylacyjnej - można z aktywnym ale efekt taki sobie, a z pasywnym - efekt żaden. pzdr. Przecież wszystko zależy od domu, pojemności cieplnej, zysków słonecznych i bytowych, oraz tego jak zostanie przygotowana sama instalacja wentylacyjna -- którą można przewymiarować na potrzeby chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.05.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Jeśli jesteśmy przed budową i wybieramy pompę ciepła PW, to klimatyzację najlepiej wykonać w oparciu o klimakonwektory (zasilane wodą lodową z pompy ciepła)Klimakonwektory kanałowe, bo takie rozwiązanie jest elastyczne i najcichsze. Jeśli nie mamy PC PW, to wybrał bym klimatyzator kanałowy. Wentylacji z klimatyzacją nie ma sensu łączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.05.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Z tego co się zorientowałem spory klimakonwektor będzie wart tyle co split, który jak sądzę będzie wydajniejszy i nie koniecznie dużo ekonomiczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.05.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Gruntówkę też można oprzeć na wodzie lodowej, nawet lepiej niż powietrzną... W wentylacji o tyle nie warto, przez co także odpuściłem takie rozwiązanie, że nie ma tego jak sensownie wysterować. Ale poza tym to najtańsze rozwiązanie nawet uwzględniając jej przewymiarowanie aby nadążała za zapotrzebowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 28.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Ktoś kojarzy jakiś tani klimakonwektor, taki naścienny czy tam kasetonowy, najlepiej wyglądający jak jednostka wewnętrzna klimatyzacji. Szukam czegoś taniego żeby sobie podpiąć pod pompę p/w, na chłodzenie salonu. Z tego co patrzę to wszystko dość drogie, prawie w cenie kompletnej klimatyzacaji:/ Najtańszy jaki znalazłem na razie to Daikin FWT02CT w cenie 1150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 30.05.2016 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 NC-Box: 12 343 + zestaw podłączający 1 189 + VAT i koszty instalacji a może jeszcze jakieś dodatkowe wyposażenie. Cena małej powietrznej PC Aż z ciekawości zapytałem u mojego dostawcy PC. Ogarnięcie tematu pasywnego chłodzenia - na gotowo 2 800 V - brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.05.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Tak to już jest z tymi "dobrymi" firmami i instalatorami. Rąbią inwestora na czym się da. Z tego co widzę większość instalatorów PC sobie średnio zarabia od 10 do 20 tys. zł za instalację systemu PC (gdzie większość to marża na podzespołach i towarach), stąd nic dziwnego że w tym naszym chorym kraju nadal część ludzi decyduje się na wyngiel, pelet czy kotłowanie drewnem w kominku. I to jeszcze "rozumiem" w dawnych czasach, gdy cen nie można było sprawdzić. Ale jak dostaję na wycenę na konkretne podzespoły i ja jako detalista mogę je kupić taniej z VAT 23% niż mi wciska instalator z VAT 8% (jako osoba która teoretycznie powinna mieć zniżki ze względu na większe zakupy) to o czym to świadczy? Jak natomiast te nadmierne koszty wykazuje, to instalator co mi odpisuje? Żebym se zrobił to sam, to będę miał jeszcze satysfakcję. To samo jest z firmami budowlanymi. Robocizna 40-50 tys. zł -- git, powiedzmy akceptowalne koszty. Liczę materiał (w porywach!) 180 tys. zł (z VAT 23%!) a firma to samo liczy 250 (z VAT 8%!). To tylko stan surowy, o wykończeniu pod klucz nawet nie piszę, bo to w ogóle herezje wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts