basior122 07.04.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Mam pytanie odnośnie sposobu montażu okien. Dokładnie chodzi mi czy takie rozwiązanie jest akceptowalne. Okna PCV Gealan S9000 + montaż na taśmy rozprężne. Dom z reku, na isomurze i 20cm izolacji na ścianach i podłodze. Na parterze mam 20cm styro na podłodze + 6 posadzki + około 2 cm podłoga. Przy takiej różnicy poziomów musiałem podjąć decyzję dot. w jaki sposób zamontować okna które zaczynają się od podłogi. Z racji że okna są dość duże 1x 320cm (fix + 105cm uchylne), 1x 320cm (HS), 1x 155cm (ale 380cm wys.), 1x 160cm ekipa montująca zasugerowała że podniesienie okien na poszerzeniach na wys. 26cm może wpłynąć na stabilność okien. Zaproponował aby podmurować około 15-16cm + poszerzenie 10cm. Wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach. Co myślicie jest to akceptowalne rozwiązanie? Isomur praktycznie odziela ściany osłonowe od cegły. Na cegle będzie jeszcze styro. Okna wysunięte około 1 cm poza ścianę osłonową. Może dodać jakieś nakładki z płyty PIR lub coś innego na cegłe? Z góry dziękuję za opinie. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez basior122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.04.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Pomysł ogólnie poprawny. Jednak ważne jest wykonanie. Murek z cegły na słabej zaprawie może nie wytrzymać stawiania okien na krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.04.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam Tak robi się często, ale podmurówka musi być trwale związana ze ścianami z powodów jakie podał bwojtek.Dodatkowo należy dobrze zakotwić poszerzenia/okna dołem i będzie działać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 26.04.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Panowie Mam jeszcze 2 pytania. Na piętrze okazało się że mam 2 problemy: 1. Wzdłuż kilku okien idzie po podstawie otworu okiennego belka betonowa (tak jak był podmurował). Niestety ma ona wysokość 16 cm i przez to zostawia mało miejsca na jakiekolwiek poszerzenia czy ciepły parapety. Musiałem na żywo improwizować bo z natłoku wszystkich spraw nie byłem w stanie wszystkiego przestudiować i gdzieś mi to umknęło Na budowie był wykonawca hydroizolacji i zaproponował żeby na belkę rozłożyć folię Aluthermo (podwójna). Monterzy zaproponowali żeby okno wesprzeć na wąskich klockach podporowych a na całej długości zastosować taśmę rozprężną. Brzmiało sensownie... gdy jednak przyjechałem zacząłem mieć pewne obawy. Zdjęcie w załączniku. Koledzy docieli taśmę ale niestety nie domknęła ona całości bo w miejscach klocków ją ucieli (i będzie tamtędy wiało). Wydaje mi się że to chyba nie jest ok. Zastanawiam się co tu zrobić bo nie ma za dużo miejsca na cokolwiek (poszerzenia, ciepły parapet). Jakieś rady? 2. Dwa okna natomiast nie mają belki ale wykonawcy to umknęło i są ciepłe parapety ale niestety nie ma poszerzenia i po montażu jednego okna (szer. 55cm) zostało puste miejsce (prześwit) na zewnątrz (około 12cm). Panowie twierdzą że dotną i wstawią tam styrodur. Niestety to do mnie też nie przemawia bo cały montaż na taśmę rozprężną mija się z celem gdy nagle pozostawiamy takie miejsca niezabezpieczone i wstawiamy tam styrodur i uszczelniamy pianką. Wysokość podłogi to 12cm styro/6wylewki/2podłogi. Co byście tu zaproponowali? Proszę o w miarę pilną pomoc bo jutro mogę zablokować całość montażu aby domówili poszerzenia systemowe lub ponownie wykonali niektóre instalacje. Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 27.04.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Taśmy rozprężnej nie stosuje się w dolnej części okien własnie z powodu potrzeby ich podparcia w odpowiednich miejscach i powstających przez to nieszczelności. Klocki drewniane zastosowane do podparcia okien przez większość producentów nie są dopuszczalne. Powinny być tam podkładki lub kliny z PCW.Nie znam całkowitej szerokości tego elementu ale jeżeli to okno służy to wychodzenia przez nie to ja bym je podparł jeszcze na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.04.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam A ja, jako że jestem coraz bardziej zdegustowany tym co się wyrabia powiem tak - to, że jakaś firma zaproponuje, albo zgodzi się wykonać montaż z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań to jeszcze MAŁO - firmy a dokładniej ich ludzie MUSZĄ mieć o tym jeszcze pojęcie !!!To co niektórzy za przeproszeniem odpierd....ją z moim systemem to strach mnie bierze, jak bym miał tylko możliwość to bym zabronił im wykonywania takich montaży !!!Twój przypadek basior122 jest zbliżony - materiały to nie wszystko TRZEBA znać zasady ich stosowanie - o czym napisał już CINEK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.04.2016 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 przez to zostawia mało miejsca na jakiekolwiek poszerzenia czy ciepły parapety Ile tam jest tego miejsca? Może da się zastosować coś takiego: Pkt. 2 - zamów poszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 01.05.2016 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Głównie zastanawiam się nad tym patentem z foli aluminiowej czy to ma sens i nie będzie w przyszłości przyczyną jakiś poważnych problemów. Co do taśmy rozprężyła się w całości i nie ma żadnych szczelin więc chyba trzeba było chwilę odczekać. Dodatkowo chciałem zapytać jeszcze o 2 rzeczy: 1. Na co zamocować styrodur w puste miejsce pomiędzy ciepłym parapetem a stropem? 2. Co myślicie o takim patencie aby okna z tymi foliami dodatkowo uszczelnić? 3. Czy może uszczelnić je dodając taśme rozprężną pomiędzy ramę i węgarek ze styropianu przy robieniu elewacji? 4. Czy można dokleić folię paraizolacyjną wew. jeżeli nie jest wklejona do wew okna? Thx Edytowane 1 Maja 2016 przez basior122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 01.05.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Patrze i nie wierze choć już dużo widziałem pod tym oknem jest XPS oparty na 2 małych klockach drewnianych ? Niezły artysta to wykombinował Zła kolejność montażu. Najpierw trzeba było się zastanowić co dać pod XPS a potem go na mim osadzić i na końcu okno. Tu było chyba troszkę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.05.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam Ja piernicze co za lipa, nie każdy który złapie do łapy skalpel jest chirurgiem i może operować.Panowie, którzy odstawili takie coś to lepiej może do cyrku za klauna by się nadawali bo na 100 o montażu stolarki pojęcia nie mają. Co do taśmy rozprężnej - masz pewność, że była odpowiednia odnoście luzu ??? to, że wypełniła całość wcale nie znaczy, że jest szczelnie - wiele razy widziałem taśmy przeznaczone do szczeliny np. MAKS 20mm, a faktycznie było 35mm - rozprężyć się rozprężyła ale szczelność takiego czegoś bardzo mizerna. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 01.05.2016 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Panowie fajnie jest krytykować ale to jest najprostsze. Proponuje podejście konstruktywne czyli "solution". To że mogło by być lepiej to ja sam wiem... Ktoś coś bo nie ma odpowiedzi nawet na jedno z moich pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 01.05.2016 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 To wlasnie pisałem ze belka gdzieś umknęła ale to tez moja wina ze tego nie dopilnowałem. Teraz jest pytanie jak najlepiej to rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 01.05.2016 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Ogólnie pytanie to co moge poprawić na tym etapie? Jeszcze nie zapłaciłem wiec moge wezwać magików z cyrku i dogadywać bo jest jeszcze jedno okno do montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.05.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Witam OK niech będzie skoro nie chciało Ci się - i nadal nie chce poczytać choć 1-2 tematów na FM odnośnie montażu. Chcesz reanimować trupa - próbuj ja nie wiem jak - dla mnie trup już zawsze będzie zimnym trupem. Co bym zrobił na Twoim miejscu ? Zlecił montaż raz jeszcze i obciążył kosztami pierwszego papudraka pierwszej wody i tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.05.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Michal. Takich odpowiedzi nikt sie nie spodziewa. Reanimacja jest potrzebna tylko ze chyba nie ten numer ktos wygrał Na pogotowie to chyba 999 czy 112 A na serio Wymontowac i zamontowac poprawnie. Jak? Cofnac sie do poczatku watku i przeczytac dokladnie zawartosc jak i tresc podana w linkach. Miejcie litosc nad nami. 1000 razy nie sposób powtarzac ciagle tego samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 03.05.2016 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Czytałem i to dużo więc nie idę na skróty. Pytam czy jest sens nakleić folie zew w zaprezentowany sposób i na co wkleić styrodur. Mogę im obniżyć koszty o kwotę na zakup foli zewnętrznych i robociznę.Jeżeli chodzi o okna gdzie jest folia można ją usunąć i wstawić je ponownie ale tam nie ma miejsca poszerzenie bo musiało by mieć 1,5 cm. Cały błąd przy instalacji polega na użyciu kołków drewnianych czy folii bo ja już sam nie wiem a muszę przecież jakoś zaargumentować że jest źle i nie płacę. Powiedzenie że na forum powiedzieli że to "zimny trup" jak dla mnie może nie być wystarczające. Ewentualnie kto może zaopiniować montaż i rzeczowo opisać błędy bo ja powiem że źle a ktoś powie - dobrze. I można się kłócić... PS.1. O jakich linkach mówicie bo w wątku nie ma żadnych.2. Czy macie jakąś firmę która robi profesjonalnie instalacje w Mazowieckim (na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 03.05.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Co do wątku o użyciu takiej folii to nie znalazłem nic na FM więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.05.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Witam basior122 - podstawowe błędy jakie popełniłeś - lub bardziej popełnił Twój montażysta - bo Ty wszak znać się na tym nie musisz.TOTALNY brak przygotowania otworów - łącznie z błędami wymiarowymi - i ten fakt pociąga kolejne."Ciepłe parapety" nie mogą być tak montowane - http://klinar.pl/pdf/montaz.pdf - poczytaj i porównaj z tym co masz u Siebie. Pytasz o folie ALU, którą otulono podwalinę z betonu - to nie ma większego związku z montażem okien - zaizoluje Ci ten kawałek betonu i tyle. Wiesz chyba KTO jest gwarantem Twoich okien prawda ? Poproś ich o INSTRUKCJĘ MONTAŻU i to ona odpowie na Twoje pytania. Po zdjęciach nie oceniam budowy bo one sporo potrafią przekłamać, ale wygląda to bardzo źle dlatego twierdzę, że to reanimowanie trupa i z uporem maniaka podtrzymuje co powiedziałem - montaż należy wykonać ponownie ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.05.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 W wujka googla wrzuc: instrukcja montażu okien ITB lub aluplast.To dwie najpopularniejsze instrukcje i wyskakują juz na pierwszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basior122 03.05.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Ok. 1. Te okna które nie mają pod parapetem wypełnienia są tylko 2. Proponujecie je ponownie zamontować tak? A jakby wyciąć klocek z styroduru i go zakleić a następnie uszczelnić foliami z zew. i wew. 2. Co jest nieprawidłowego w montażu okna na belce? Taśma Greenteq VARIO 3 jest na około ramy okna i po rozprężeniu dokładnie wypełniła obszar (co do jej szerokości zakładam że była dobrze dobrana). Na stronie producenta jest filmik instruktażowy i tam taśma jest użyta na spodzie okna (http://www.greenteq.info/vb/opencms/greenteQ/PL/Videos/Montagevideos/index.html). Nadmieniam że nie są to okna do wychodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts