Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o takim montażu

Recommended Posts

Witam

No ja passsssuje, basior122 co Cię tak zaślepia ? sam to montowałeś i teraz szukasz pozytywów ??? wklejasz link - który NIC nie ma do Twojego montażu, masz u siebie konsole ? TAKIE lub podobne jak na filmie ???

Ja ich jakoś nie widzę.

Nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że masz to źle zrobione i trzeba to zrobić raz jeszcze to Twoja sprawa.

pozdrawiam

Więc punktujemy

zdjęcie 1 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352280&d=1460063998 - podparcie na murku. Można, oczywiście jest to prawidłowe ale... ale podmurówka powinna być przewiązana z murem, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami murowania (nagminnie popełniany błąd przy tego typu "pracach") Tak się zastanawiam dlaczego nie zamówiłeś od razu odpowiedniej wysokości poszerzenia ? kasa ? Raaaany faktycznie zbankrutowałbyś z tego powodu

zdjęcie 2 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=354155&d=1461701175 - nie podpiera się na materiałach mogących zmienić swoją grubość, nawet papę termozgrzewalną w miejscu podparcia się wycina. Dlaczego ? Bo w sposób niekontrolowany okno osiądzie, Osiada w 99% wypadków po stronie zawiasów, bo tam nacisk na podłoże jest największy. I czasem wystarczy 1 mm by okno było już nie do wyregulowania

zdjęcie 3 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=354585&d=1462101442 - ty to nazywasz ciepłym parapetem ? To ? naprawdę "to" co pokazałeś na zdjęciu podparte w dwu miejscach klockami ? Tu już nie ma jak tego wytłumaczyć i pomóc w Twych pomysłach. Bo to chyba Twoje "patenty" ? Do zdemontowania, wykonania podmurówki, prawidłowego zamontowania parapetu na stabilnym podłożu

Co do twojego pytania dlaczego -chciałbym być przygotowany rzetelnie przed rozmowa z wykonawca. Przeczytałem instrukcje ITB i niewynika z niej wprost ze czego takiego nie wolno.
Naprawdę ? A czy to jest instrukcja montażu czy tez wykaz nagminnie popełnianych błędów - jak u Ciebie ?

To spis zaleceń JAK NALEŻY MONTOWAĆ STOLARKĘ OKIENNĄ

Więc punktujemy

zdjęcie 1 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352280&d=1460063998 - podparcie na murku. Można, oczywiście jest to prawidłowe ale... ale podmurówka powinna być przewiązana z murem, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami murowania (nagminnie popełniany błąd przy tego typu "pracach") Tak się zastanawiam dlaczego nie zamówiłeś od razu odpowiedniej wysokości poszerzenia ? kasa ? Raaaany faktycznie zbankrutowałbyś z tego powodu

Dziwne bo na początku tego postu potwierdzono że jest to w miarę ok więc nie rozumiem czemu teraz jest źle? Kolego nie martw się o moje finanse nie płaciłbym 6 tys. za montaż jakbym kierował się tylko aspektem ceny. Poszerzenie jest zamontowane tylko podmurówka dodana ze względów opisanych na początku wątku.

zdjęcie 2 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=354155&d=1461701175 - nie podpiera się na materiałach mogących zmienić swoją grubość, nawet papę termozgrzewalną w miejscu podparcia się wycina. Dlaczego ? Bo w sposób niekontrolowany okno osiądzie, Osiada w 99% wypadków po stronie zawiasów, bo tam nacisk na podłoże jest największy. I czasem wystarczy 1 mm by okno było już nie do wyregulowania

Ok czyli do jest główny problem? Myślałem że fakt ustawienia okna na klinach i zastosowaniu taśmy VARIO 3 łącznie. Patrzyłem z zewnątrz taśma się rozprężyła i wypełniła wszystko na około. Pytanie tylko czy nie da się zminimalizować potencjalnego opadania okna teraz bo folia to był niestety mój pomysł i raczej wykonawca się nie będzie poczuwał? Więcej śrub, jakieś kotwy,...? Nie wierzę że tylko reinstalacja. Sprawa dotyczy dwóch okien - okno 1: fix (105cm) + małe (55cm) otwieralne a okno 2: małe (55cm) otwieralne.

zdjęcie 3 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=354585&d=1462101442 - ty to nazywasz ciepłym parapetem ? To ? naprawdę "to" co pokazałeś na zdjęciu podparte w dwu miejscach klockami ? Tu już nie ma jak tego wytłumaczyć i pomóc w Twych pomysłach. Bo to chyba Twoje "patenty" ? Do zdemontowania, wykonania podmurówki, prawidłowego zamontowania parapetu na stabilnym podłożu

Parapet to nie mój patent tylko błąd który dla odmiany popełnił wykonawca i nie zamówił poszerzeń bo myślał że idzie belka. Okna zdemontuje założy poszerzenia i zainstaluje ponownie.

Reasumując Wy jesteście specjaliści ja tylko kolejnym (głupim) inwestorem. Sorry że dupe zawracam ale nie widzi mi się demontaż wszystkich okien i wojna z wykonawcą więc szukam po prostu rozwiązania, które byłoby akceptowalne dla obu stron. To nie jest kwestia zaślepienia ale ja mam naprawdę dużo spraw poza budową domu i nie mogę nagle rzucić wszystkiego aby zająć się tylko tym. Jak widać rzetelnych monterów jest jak na lekarstwo (a po waszych odpowiedziach mam wrażenie że to moja wina że wybrałem takiego który okazał się nie profesjonalny).

Witam

No ja passsssuje, basior122 co Cię tak zaślepia ? sam to montowałeś i teraz szukasz pozytywów ??? wklejasz link - który NIC nie ma do Twojego montażu, masz u siebie konsole ? TAKIE lub podobne jak na filmie ???

Ja ich jakoś nie widzę.

Nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że masz to źle zrobione i trzeba to zrobić raz jeszcze to Twoja sprawa.

pozdrawiam

Na pierwszym filmie jest montaż normalnymi śrubami bez konsol i jest zastosowana taśma rozprężna + folia na zewnątrz więc w sumie podobne rozwiązanie.

Szukam pozytywów bo nie mam czasu iść na wojnę o ponowne zamontowanie wszystkich okien i szukam tzw. "work around" które dały by w niektórych oknach akceptowalny efekt końcowy. Nie jestem zaślepiony bo w przeciwieństwie do innych nie zapłaciłem 90% tylko 10% i chcę znaleźć dobre wyjście dla oby stron. Mógłbym powiedzieć do wykonawcy, że ja mam wyjeb... i nie płacę, ale nie chcę bo szukam sensownego kompromisu oni popełnili jakieś błędy i ja zapewne też).

Myślę że wielu z was zajmuje się montażem okien i chciałoby mieć po drugiej stronie (w razie fakapu a taki może się każdemu zawsze zdarzyć - ludzie są tylko ludźmi) partnera, z którym da się rozmawiać a nie blokuje płatności za 90% materiału, robocizny, rolet i usługi... Może złe podejście ale taki jestem. Jak chcesz mi pojechać raz jeszcze luz, biorę to na klatę. Jak chcesz coś doradzić czekam...

Podsumowalem to co ujrzalem.

Ukazalem Ci bledy jakie wytknalby rzeczoznawca

Co z tymi informacjami zrobisz to juz twoja decyzja.

I bynajmniej nigdzie nie nazwalem cie glupim inwestorem.

Niestety

Niestety błędów popełnianych przez montażystów jest taki ogrom.....tak samo jak i btak sily przeciwstawienia sie pomysłom inwestorów.

...

Dodatkowo chciałem zapytać jeszcze o 2 rzeczy:

1. Na co zamocować styrodur w puste miejsce pomiędzy ciepłym parapetem a stropem?

2. Co myślicie o takim patencie aby okna z tymi foliami dodatkowo uszczelnić?

[ATTACH=CONFIG]354585[/ATTACH]

...x

Koledzy już wyżej napisali niemal wszystko. Ja jeszcze raz zwrócę uwagę na to zdjęcie. Ciepły parapet czy też jego forma podbalkonowa wg zaleceń producenta montuje się na zaprawę (tu musiałbyś wcześniej zrobić podmurówkę) lub na klej do styropianu (też wymaga podmurówki tyle że jeszcze dokładniej wykonanej). Standardowy podkład pod balkon ma chyba 11cm - z tego co wiem można zamówić wykonane pod wymiar, ale poziomy lanych ław mało kiedy są ok, dlatego pod balkony proponuję zawsze klasyczne poszerzenia z PCW.

Więc punktujemy

Znowu robisz technologię kosmiczną z montażu okien, cóże się stanie z tym murkiem nawet jeżeli się lekko zarysuje na styku (choć tam nie ma takich sił żeby się zarysował), jak dodatkowo ten styk będzie niewidoczny bo będzie w wylewce???

Najwiekszy problem z tym murkiem to jest to ze jest mostkliem termicznym

zdjęcie 2 - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=354155&d=1461701175 - nie podpiera się na materiałach mogących zmienić swoją grubość, nawet papę termozgrzewalną w miejscu podparcia się wycina. Dlaczego ? Bo w sposób niekontrolowany okno osiądzie,

Osiada w 99% wypadków po stronie zawiasów, bo tam nacisk na podłoże jest największy. I czasem wystarczy 1 mm by okno było już nie do wyregulowania

Ty czytasz czasem co piszesz? Każdy materiał zmienia swoją grubość - używając Twoich słów tylko wszystko zależy ile i przy jakiej sile vel naprężeniu. I nawet na papie można położyć okno tylko trzeba odpowiednio rozłożyć naprężenia a nie kantem ryć w papie.

No tak 1 mm toż to niebywałe osiadanie ......

Znowu robisz technologię kosmiczną z montażu okien, cóże się stanie z tym murkiem nawet jeżeli się lekko zarysuje na styku (choć tam nie ma takich sił żeby się zarysował), jak dodatkowo ten styk będzie niewidoczny bo będzie w wylewce???

Najwiekszy problem z tym murkiem to jest to ze jest mostkliem termicznym

Murek będzie w całości przykryty styropianem bo jest go 20 cm (kończy się na poszerzeniu). Natomiast z boku styka się Isomurem więc też nie bezpośrednio ze ścianą. Takie było założenie.

Ty czytasz czasem co piszesz? Każdy materiał zmienia swoją grubość - używając Twoich słów tylko wszystko zależy ile i przy jakiej sile vel naprężeniu. I nawet na papie można położyć okno tylko trzeba odpowiednio rozłożyć naprężenia a nie kantem ryć w papie.

No tak 1 mm toż to niebywałe osiadanie ......

Ja tu się głównie martwiłem tym, że folia nie będzie dobrym materiałem izolacyjnym pomiędzy wylewkę a taśmę rozprężną. Z zew. planuje docisnąć taśmę styrodurem do ościeża okna (wystaje 2 cm poza obrys budynku) co docisnęłoby ją i uszczelniło (styrodur na klej do styro). Coś takiego:

WARSTWY.jpg

Myślę jedynie czy nie dodać foli paroizolacyjnej na dole okna...

Edytowane przez basior122

..Z zew. planuje docisnąć taśmę styrodurem do ościeża okna (wystaje 2 cm poza obrys budynku) co docisnęłoby ją i uszczelniło (styrodur na klej do styro). Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]354993[/ATTACH]

Myślę jedynie czy nie dodać foli paroizolacyjnej na dole okna...

Ja bym dał. Po pierwsze - zastosowanie w tym miejscu (dol okna) tasmy Vario jest dyskusyjne. Jak wg Ciebie "owija" sie ona wokol klockow podporowych? Moim zdaniem tam mogą*pojawić się braki w ciągłości uszczelnienia.

ta tasma przy wysunietym oknie jest rozprezona zbyt mocno. Sam jestem ciekaw jak to rozwiazuja bardziej doswiadczeni koledzy? Dobieraja węższą taśmę?