Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w kontroli skarbowej - koniec firm krzaków?

fighter1983

Recommended Posts

Dostawca mojego oprogramowania sprzedazowo-magazynowego (Asseco -Wapro/ WFMAG) na swojej stronie internetowej informuje o zmianach w przepisach dotyczacych sposobu przeprowadzenia kontroli skarbowej w firmach.

Juz niedlugo bedziemy mieli sytuacje, kiedy zostanie wdrozony system polegajacy na elektronicznej kontroli skarbowej. JPK czyli Jednolity Plik Kontrolny generowany z oprogramowania dostarczony do US zostanie wczytany w ich oprogramowanie.

Wykonanie kontroli skarbowej przez US a zasadzie "krzyzowki" zajmie teraz US kilka sekund.

Wprawdzie informacja mowi o tym, ze

od lipa 2016r beda to wielkie firmy

od lipca 2018r beda to male i srednie przedsiebiorstwa (obrot >2mln eur lub 9+ pracowników)

nie mniej jednak, widzac jak sie przepycha ustawy, moze sie okazac ze jutro rano bedziemy wszyscy podlegac pod JPK w 2018r

Przypominam, ze US moze kontrolowac 5lat wstecz + 1 rok tak na prawde. czyli JPK moze siegnac do 2012/2013 roku.

Ciekawe....

Tak patrzac na to co sie dzieje na rynku i jakie telefony sie odbiera od klientow z tekstami:

- a mozna po netto

- a mozna na 8%

i jak sie czyta watki na tym forum o zakupie bez vat itd... to mysle ze za 2-3 lata bedzie baaaardzo ciekawie :)

JPK ma obejmowac kontrole magazynu, rozrachunkow, faktur i kilku innych rzeczy.

Oczywiscie pojawia sie glosy ze to problem przedsiebiuorcow, nie mniej jednak namawianie do popelnienia wykroczenia/przestepstwa jest rowniez karalne.

WIec szanowni Inwestorzy i Przedsiebiorcy na FM - sugerowalbym dla wlasnego bezpieczenstwa przestac uprawiac taka polityke i darowac sobie tego typu teksty bo za chwile moze sie okazac ze nowo wybudowany dom za 2 lata przejdzie na rzecz Skarbu Panstwa bo sie braknie kasy na zaplacenie kar.

info:

https://www.assecobs.pl/pl/rozwiazania/erp/jednolity-plik-kontrolny

http://ksiegowosc.infor.pl/rachunkowosc/zasady-ogolne/736074,Jednolity-Plik-Kontrolny-JPK-od-1-lipca-2016-r.html

Wprowadzany system pozwoli na zrównanie podmiotów i rzeczywistą konkurencję na rynku.

Firma stosująca się do przepisów w starciu z lewymi płatnościami z góry jest skazana na klęskę lub .... dostosowanie się do warunków rynkowych

Różnica w ofercie na poziomie 23 czy nawet 8% VAT minus podatek jest kolosalna i znacznie wyższa od uzyskiwanych marż.

Co prawda dalej będzie nierówna konkurencja z małymi podmiotami, a o panu Zenku nie wspomnę.

Podobny temat poruszyłem w 2013 r. Patrz sygnatura.

Niestety z zerowym odzewem.

Może w końcu będzie normalnie :)

zgadza sie... skoncza sie "fykonawcy" elewacji za 30zl :)

btw mam jakies zdjecia po takim :p tylko to pozniej bo w tel i nie mam jak teraz zalaczyc :) perełka :p

• 1 month później...

update:) jednak mowilem ze patrzac jak to przechodzi i jak potrzebny jest hajsik w budzecie na 500+ mamy newsa

[h=2]Rewolucja w kontroli podatkowej![/h]

Już od 1 lipca 2016 roku polskie przedsiębiorstwa będą musiały udostępniać Urzędowi Skarbowemu szczegółowe dane finansowo-księgowe oraz handlowe w formie elektronicznej.

Przygotuj się na zmiany!

Od dnia 1 lipca 2016 roku wszystkie duże przedsiębiorstwa będą musiały udostępniać Urzędowi Skarbowemu szczegółowe dane finansowo-księgowe oraz handlowe w formie elektronicznej.

W tym celu firmy będą zobowiązane generować dane pochodzące z własnych ksiąg podatkowych w formie Jednolitego Pliku Kontrolnego (JPK). Dzięki temu Urzędy Skarbowe będą mogły analizować wszelkie informacje dotyczące działalności danej organizacji w sposób elektroniczny. Celem przedsięwzięcia jest ułatwienie i usprawnienie kontroli polskich przedsiębiorstw, a także uszczelnienie systemu podatkowego i większe wpływy do budżetu z podatku VAT.

[h=2]Kto i kiedy musi wdrożyć Jednolity Plik Kontrolny?[/h]Obowiązek wdrożenie Jednolitego Pliku Kontrolnego dotyczy:

• Od 1 lipca 2016 roku dużych firm zatrudniających więcej niż 250 pracowników lub osiągających powyżej 50 mln euro obrotu rocznie
  • Od 1 stycznia 2017 roku - małych i średnich firm zatrudniających od 9 do 250 pracowników lub osiągających od 2 do 50 mln euro obrotu rocznie (w zakresie ewidencji VAT)
  • Od 1 stycznia 2018 roku.- mikroprzedsiębiorców.

Oczywiscie pojawia sie glosy ze to problem przedsiebiuorcow, nie mniej jednak namawianie do popelnienia wykroczenia/przestepstwa jest rowniez karalne.

Zastanawiam się tylko jak przedsiębiorca ma niby udowodnić kilka lat wstecz, że został do owego przestępstwa namówiony?

wystarczy ze dojda do niego, ze taka transakcje zawarl i wskaze gdzie taki "kwiatek" bez faktury pojechal.

Chalupa stoi za 300k, wykonczona za 200k.... na podjezdzie fura za 100k, bo zostalo wlasnie z nieplacenia podatku przez inwestora...

no i pytanie skad... gdzie jakas fv paragon na to? cokolwiek?

Nie moj problem szczerze mowiac.

wystarczy ze dojda do niego, ze taka transakcje zawarl i wskaze gdzie taki "kwiatek" bez faktury pojechal.

Chalupa stoi za 300k, wykonczona za 200k.... na podjezdzie fura za 100k, bo zostalo wlasnie z nieplacenia podatku przez inwestora...

no i pytanie skad... gdzie jakas fv paragon na to? cokolwiek?

Nie moj problem szczerze mowiac.

Ty naprawdę firmę prowadzisz? Czy tylko udajesz? Bo jeżeli faktycznie prowadzisz, to się do edukuj. Od kiedy to inwestor jest płatnikiem podatku?

ryzykuja obie strony.

wpis bardziej pod katem firm wystepujacych na forum a nie inwestorow.

ale inwestorzy - nie jestescie zupelnie bezkarni, wydaje sie wam ze jestescie.

w przypadku JPK oczywiscie glownie dotyczy to firm. Patrzac na sytuacje na rynku i tego jak dzialaja firmy wykonacze, handlowe etc... glownie w nie uderza, a nawet nie uderza, tylko powoduje unormalnienie rynku i kierunek taki jak powinien byc.

Nie wdaje sie w dyskusje czy macie obowiazek trzymania faktur czy tez nie, bo nie temu jest temat poswiecony.

Natomiast JPK posrednio uderza w pseudo-inwestorkow ktorzy wszysto chca bez VAT-u, bo po prostu nie bedzie za chwile firm ktore taka praktyke prowadza. I bardzo dobrze.

W przypadku firm typowo usługowych i nie wystawiających f-ry JPK nie zadziała. Po prostu US nie wie o transakcji.

Za mało jeszcze wiadomo o działaniu systemu, ale można sobie wyobrazić sytuację:

- hurtownia A /np. Astrobud/ sprzedaje firmie B co miesiąc 200 kg tynków wystawiając f-ę, która automatycznie raportowana jest w JPK

- firma B nie wykazuje zakupu - brak w raportach JPK,

- US w wyniku nałożenia faktur w systemie, pyta po roku firmę B co się stało z 2 tonami tynku.

Jeżeli natomiast tynk kupuje w hurtowni bezpośrednio inwestor US jest bezradny. Zyskuje natomiast 23 % zamiast 8 % VAT, tracąc na podatku od firmy B.

W otaczającej nas rzeczywistości firmy wykonawcze to góra kilka osób zatrudniające pracowników na czarno. Takie firmy i tak podatków nie płacą.

Podsumowując.

JPK w relacjach inwestor - wykonawca w budownictwie jednorodzinnym nic nie zmieni.

Edytowane przez Greengaz
JPK

pod moim.

konsekwencje beda dla wszystkich, wystarczy sie zastanowic jak dziala magiczny zakup bez VAT :) wiec temat dotyczy takze i tych prywatnych ktorzy skladaja propozycje takie wlasnie ze kupiliby po netto.

Mnie ciekawi ile nowych stanowisk "pracy" dla kontrolowania tego strumienia informacji powstanie i... za ile!

Orwell w grobie się przewraca... TEGO by nie wymyślił...

Ale - był blisko.

Mamy XXI wiek.

SAMI założyliśmy sobie obroże, kagańce a teraz - jak czytam, jeszcze kajdanki.

KARAMY się powszechnie za dobrze wykonaną pracę. Podatkiem dochodowym.

OKRADAMY SIĘ sami z prywatności na tysiąc sposobów. - Tylko dlatego, że podsunięto nam ładnie wyglądające "smart-gówno-fony" poprzez które mamy ILUZJĘ załatwienia czegoś szybciej, łatwiej, a rzeczywistości - jesteśmy na "smyczy" z możliwością podsłuchiwania i podpatrywania nas bez naszej wiedzy, że o woli nie wspomnę...

ODMÓŻDŻAMY SIĘ ciągle i stale "łykając papkę informacyjną" przygotowaną nam i podaną tak, że "aby się nie zmęczyć myśleniem" bierzemy ją za swoje stanowisko.

Ucieczki od tego nie ma coraz bardziej, bo... WSZYSTKO ma być coraz bardziej załatwiane Internetem, a tam nie ginie NIC!!!

STAŁO SIĘ!!!

Zostaliśmy społeczeństwem konsumentów napędzających koniunkturę wytwórców i handlowców, w dodatku... nie naszych...

Jeżeli wierzycie, ze takie zabiegi, jak dyskutowany tutaj, służą uczciwości, transparentności i dobru społecznemu - jesteście bardziej naiwni jak sześciolatki z przedszkola!

Unia nam DAJE....

Rząd nam DAJE...

Tylko... oni nic nie wytwarzają, to SKĄD mają brać - to co "dają"?

A obiecali wcale nie mało, aby spokojnie móc "dawać" (oczywiście, za godziwym wynagrodzeniem) nie swoje.

Wiadomo, ze nie ma takiej niegodziwości i takiego świństwa, jakiego by nie wyciął rząd, jak mu brakuje pieniędzy...

No to... DBAJĄ o to, aby im kasy nie brakło RABUJĄC każdego, kto wymyśli JAK kilka groszy zarobić!

Palnijcie się jakim gumowym młotem w łeb!

Ja chcę, aby rząd zadbał o bezpieczeństwo wewnętrzne, na ulicach, i DLATEGO zapłacę na Policję, która powinna nam SŁUŻYĆ!!!

Zapłacę chętnie, ale nie wszystko, co zarobię! Sam też chcę się rozwijać...

Ja chcę, aby rzad zadbał o bezpieczeństwo zewnętrzne, ochronę granic, WŁAŚCIWE sojusze, aby to co robię mogło MNIE przynosić zysk i aby odbywało się w atmosferze spokoju i pewności działania.

Na to, na WOJSKO też zapłacę.

- O resztę, z tego co mi zostanie - zadbam SAM!!!

UMIEM I WIEM JAK!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze trochę a dokładnie sprawdzą co się stało z zakupionym przezemnie papierem toaletowym, bo mi licznik na kanalizę założą i "krzyżowo" sprawdzą, czy go do wytarcia łap w warsztacie, przestępczo, nie zastosowałem...

Internetem sprawdzą, bo się da...

Jest jednak mała szansa na normalność...

Prawo szariatu, do którego nam coraz bliżej, na wiele z tych głupot nie pozwala i za ich robienie ucinają łby!

Dziewczyny tylko będą miały "przesrane"...

Ale i w chrześcijaństwie miały, to za kilka wieków może im się poprawi.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk