adam_mk 17.05.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Polak, złota rybka... życzenia...- Mój sąsiad ma taką krowę, co daje najwięcej mleka w województwie...- A Ty chciałbyś mieć lepszą?- NIE! Ja bym chciał, żeby mu ta krowa ZDECHŁA!!!ZNACIE TO?! Cieszycie się, że będzie "powszechnie i uczciwie" bo nawet 50 groszy nikt "nie schowa".(Oczywiście - to iluzja dla "ubogich duchem i rozumem", ale chwytliwa...)A mnie ciekawi kto i jak skontroluje tych, co nas będą sprawdzać...No i kto i jak sprawdzi tych, co będą kontrolowali kontrolerów...Kto ich z tego rozliczy?Jako naród jesteśmy już nieźle podzieleni, więc zaufania jako naród nie mamy do nikogo.Widać - komuś na tym zależy...Widać - ktoś na tym zarabia... nieźle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.05.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 pod moim. konsekwencje beda dla wszystkich, wystarczy sie zastanowic jak dziala magiczny zakup bez VAT wiec temat dotyczy takze i tych prywatnych ktorzy skladaja propozycje takie wlasnie ze kupiliby po netto. Nie wiem jak zakup/sprzedaż bez VAT wygląda w hurtowni budowlanej, ale towar bez podatku VAT zaczyna się od producenta lub pasera. Kranu, wanny, TV, nawet głupiej lampy bez VAT nie kupisz. System jest szczelny. Inaczej w budowlance. Drewno, piach, transport, beton, ... . Myślę, że znaczna część domów przynajmniej we fragmentach została wybudowana "tymi rencami" w razie gdyby US pytał. Obie strony, inwestor i wykonawca, są zainteresowane utrzymaniem takiego stanu rzeczy i JPK nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 18.05.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ani JPK nic nie wykryje. Jak nie będzie dokumentu źródłowego (faktury) to nie będzie co porównać i sprawdzać. JPK w zamyśle twórców ma wykryć "darcie" faktur przez kupującego i transakcje karuzelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.05.2016 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ale JPK oprocz tego ze ma wglad w krzyzowa kontrole faktur "widzi" stan magazynu, rozrachunki kasowe i bankowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.05.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ale JPK oprocz tego ze ma wglad w krzyzowa kontrole faktur "widzi" stan magazynu, rozrachunki kasowe i bankowe... Tylko pod warunkiem, że jest to księgowane. Bo żaden inny podmiot za wyjątkiem tych, które muszą prowadzić tzw. "pełną księgowość" nie musi posiadać programów magazynowych i rozrachunkowych. A wiesz, kto musi mieć pełną księgowość? Na przykład spółki z o.o., akcyjne (bez względu na wysokość obrotów) i... osoby fizyczne, których obroty przekraczają 1,2 mln euro rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.05.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Tylko pod warunkiem, że jest to księgowane. Bo żaden inny podmiot za wyjątkiem tych, które muszą prowadzić tzw. "pełną księgowość" nie musi posiadać programów magazynowych i rozrachunkowych. A wiesz, kto musi mieć pełną księgowość? Na przykład spółki z o.o., akcyjne (bez względu na wysokość obrotów) i... osoby fizyczne, których obroty przekraczają 1,2 mln euro rocznie zgadza sie, ale to nie jest wynik porazajacy na hurtownie mat budowlanych. ustawa mowi o tym, ze JPK bedzie obejmowac firmy, ktore prowadza ewidencje sprzedazowo-magazynowa za pomoca programow sprezedazowo-magazynowych. a nawet w warzywniaku juz jest zazwyczaj komputer+kasa. w hurtowniach chyba w kazdej. nie widzialem od wielu lat faktury z hurtowni wypisywanej recznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.05.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 a nawet w warzywniaku juz jest zazwyczaj komputer+kasaPrzegiąłeś Zapewniam Cię, że komputera w większości warzywniaków nie uświadczysz i zostaniesz powitany gromkim śmiechem na propozycję zaprowadzenia tam pełnej ewidencji magazynowej Nie umniejszam Ci wiedzy w Twojej branży - na pewno dobrze ją znasz. A ja jestem praktykiem w branży księgowo-podatkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.05.2016 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Przegiąłeś Zapewniam Cię, że komputera w większości warzywniaków nie uświadczysz i zostaniesz powitany gromkim śmiechem na propozycję zaprowadzenia tam pełnej ewidencji magazynowej Nie umniejszam Ci wiedzy w Twojej branży - na pewno dobrze ją znasz. A ja jestem praktykiem w branży księgowo-podatkowej no dobra. z warzywniakiem to mnie ponioslo, ale juz w spozywczaku chyba prawie kazdym albo w wiekszosci. no a nawet w sklepach budowlanych juz jest komp+program jakis sprzedazowo magazynowy. a w hurtowniach juz smiem twierdzic ze 99,9% runku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskolożka 26.09.2016 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) U mnie w firmie własnie zapowiedzieli kontrolę skarbową. Zaczęłam o tym czytać i mówiąc szczerze dopiero teraz zaczęłam się bać, że jak się uprą, to coś znajdą... [moderowano] Można zwątpić nawet jak ktoś ma porządek w papierach. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez finlandia link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekLubelski 07.12.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Moim zdaniem jak się ma dobre oprogramowanie to nie ma się czego bać. Ja u siebie w firmie już od dłuższego czasu korzystam z i nigdy nie było z nią problemu. Jest łatwa w obsłudze i bardzo elastyczna. Teraz jest również rozszerzona o formularze jednolitego pliku kontrolnego. Co prawda nie muszę się jeszcze rozliczać w ten sposób, ale lepiej być przygotowanym. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 07.12.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Takie spamowanie raczej szkodzi twojemu programowi a nie reklamuje. Ja np nigdy sie nim juz nie zianteresuje chociaż może jest i dobry, ale spamowania na forum nie trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts