Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w kontroli skarbowej - koniec firm krzaków?

fighter1983

Recommended Posts

Polak, złota rybka... życzenia...

- Mój sąsiad ma taką krowę, co daje najwięcej mleka w województwie...

- A Ty chciałbyś mieć lepszą?

- NIE! Ja bym chciał, żeby mu ta krowa ZDECHŁA!!!

ZNACIE TO?!

Cieszycie się, że będzie "powszechnie i uczciwie" bo nawet 50 groszy nikt "nie schowa".

(Oczywiście - to iluzja dla "ubogich duchem i rozumem", ale chwytliwa...)

A mnie ciekawi kto i jak skontroluje tych, co nas będą sprawdzać...

No i kto i jak sprawdzi tych, co będą kontrolowali kontrolerów...

Kto ich z tego rozliczy?

Jako naród jesteśmy już nieźle podzieleni, więc zaufania jako naród nie mamy do nikogo.

Widać - komuś na tym zależy...

Widać - ktoś na tym zarabia... nieźle...

Adam M.

pod moim.

konsekwencje beda dla wszystkich, wystarczy sie zastanowic jak dziala magiczny zakup bez VAT :) wiec temat dotyczy takze i tych prywatnych ktorzy skladaja propozycje takie wlasnie ze kupiliby po netto.

Nie wiem jak zakup/sprzedaż bez VAT wygląda w hurtowni budowlanej, ale towar bez podatku VAT zaczyna się od producenta lub pasera.

Kranu, wanny, TV, nawet głupiej lampy bez VAT nie kupisz. System jest szczelny.

Inaczej w budowlance.

Drewno, piach, transport, beton, ... .

Myślę, że znaczna część domów przynajmniej we fragmentach została wybudowana "tymi rencami" w razie gdyby US pytał. Obie strony, inwestor i wykonawca, są zainteresowane utrzymaniem takiego stanu rzeczy i JPK nic nie zmieni.

ale JPK oprocz tego ze ma wglad w krzyzowa kontrole faktur "widzi" stan magazynu, rozrachunki kasowe i bankowe...

Tylko pod warunkiem, że jest to księgowane. Bo żaden inny podmiot za wyjątkiem tych, które muszą prowadzić tzw. "pełną księgowość" nie musi posiadać programów magazynowych i rozrachunkowych. A wiesz, kto musi mieć pełną księgowość? Na przykład spółki z o.o., akcyjne (bez względu na wysokość obrotów) i... osoby fizyczne, których obroty przekraczają 1,2 mln euro rocznie :p

Tylko pod warunkiem, że jest to księgowane. Bo żaden inny podmiot za wyjątkiem tych, które muszą prowadzić tzw. "pełną księgowość" nie musi posiadać programów magazynowych i rozrachunkowych. A wiesz, kto musi mieć pełną księgowość? Na przykład spółki z o.o., akcyjne (bez względu na wysokość obrotów) i... osoby fizyczne, których obroty przekraczają 1,2 mln euro rocznie :p

zgadza sie, ale to nie jest wynik porazajacy na hurtownie mat budowlanych.

ustawa mowi o tym, ze JPK bedzie obejmowac firmy, ktore prowadza ewidencje sprzedazowo-magazynowa za pomoca programow sprezedazowo-magazynowych. a nawet w warzywniaku juz jest zazwyczaj komputer+kasa. w hurtowniach chyba w kazdej. nie widzialem od wielu lat faktury z hurtowni wypisywanej recznie.

a nawet w warzywniaku juz jest zazwyczaj komputer+kasa
Przegiąłeś :lol2: Zapewniam Cię, że komputera w większości warzywniaków nie uświadczysz i zostaniesz powitany gromkim śmiechem na propozycję zaprowadzenia tam pełnej ewidencji magazynowej :lol2:

Nie umniejszam Ci wiedzy w Twojej branży - na pewno dobrze ją znasz. A ja jestem praktykiem w branży księgowo-podatkowej :)

Przegiąłeś :lol2: Zapewniam Cię, że komputera w większości warzywniaków nie uświadczysz i zostaniesz powitany gromkim śmiechem na propozycję zaprowadzenia tam pełnej ewidencji magazynowej :lol2:

Nie umniejszam Ci wiedzy w Twojej branży - na pewno dobrze ją znasz. A ja jestem praktykiem w branży księgowo-podatkowej :)

no dobra. z warzywniakiem to mnie ponioslo, ale juz w spozywczaku chyba prawie kazdym albo w wiekszosci. no a nawet w sklepach budowlanych juz jest komp+program jakis sprzedazowo magazynowy.

a w hurtowniach juz smiem twierdzic ze 99,9% runku

• 4 months później...
U mnie w firmie własnie zapowiedzieli kontrolę skarbową. Zaczęłam o tym czytać i mówiąc szczerze dopiero teraz zaczęłam się bać, że jak się uprą, to coś znajdą... [moderowano] Można zwątpić nawet jak ktoś ma porządek w papierach. Edytowane przez finlandia
link reklamowy

• 2 months później...
Moim zdaniem jak się ma dobre oprogramowanie to nie ma się czego bać. Ja u siebie w firmie już od dłuższego czasu korzystam z :spam: i nigdy nie było z nią problemu. Jest łatwa w obsłudze i bardzo elastyczna. Teraz jest również rozszerzona o formularze jednolitego pliku kontrolnego. Co prawda nie muszę się jeszcze rozliczać w ten sposób, ale lepiej być przygotowanym. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum