Maluszek 26.07.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Maluszku - a jak uzasadnili odmowę ? Warunkami gruntowymi czy planami budowy kanalizacji ? Slaw - warunkami gruntowymi tzn. że niby u nas jest za wysoki stan wód i że nikomu w Markach nie wydają takich pozwoleń (pytaliśmy o to w Urzędzie Miasta w 2002 roku). Nie wiem jak to jest teraz bo niby nie trzeba mieć pozwolenia ale... a poza tym mimo, że mamy dużą działkę (kwadrat) to jakoś nam oczyszczalnia się na niej nie mieściła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 12.03.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Podnosze watek. Jak duza musi byc dzialka aby zrobic oczyszczalnie ekologiczna? U mnie bedzie 750m2, ksztalt - kwadrat. Jest zgoda na szambo (nie wiem jeszcze czy na oczyszczalnie tez czy dopiero trzeba zglaszac). Aha- i jak to nie trzeba sie ubiegac o pozwolenie... moze nie trzeba miec takiego papierka ale wydaje mi sie ze przeciez musza byc spelnione odpowiednie warunki gruntowe czy inne (ktorych wlasnie nie znam - czy ktos moglby przytoczyc?) No i ostatecznie - czy ktos ma taka oczyszczalnie i czy to na pewno nie rozsiewa zapaszkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 12.03.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 POwiem tak niwiem jak u Was ale u mnie trosjmiasto gmina Szemud potrzebna jest dzialka 3000m i wtedy mozna zrobic oczyszczalnie ekologoczna ....a wiekszosc ma 1000-2000 fajowo w POlsce jest chyba nie lubia ekologi...no nic tego sie nieprzeskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesnik27 12.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 u nas odmawia się zgody na oczyszczalnie w pośredniiej strefie ochrony ujęć wody w pozostałych przypadkach się wydaje.Obowiącuje tam zakaz wprowadzania ścieków do wód i gruntu.oraz na tetrenach zalewowych.Na przydomową oczyszczalnie nie potrzebne jest teraz pozwolenie na budowę ala nadal jest potrzebne zgłoszenie i starostwo każe przynieść zaświadczenie z gminy o zgodności z planem ochrony środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 12.03.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Hmmm a czy mozna zrobic jedna oczyszczalnie na kilku sasiadow? Jesli tak to chyba i tak jeden 'chetny' musialby sie znalezc ktory by wiekszy zbiornik u siebie postawil? Czy to w ogole nie dziala 'grupowo'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 12.03.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Działa, działa Nawet lepiej działa, jak jest duże i więcej "dostawców", bo wówczas dostawy świeżonki są stabilniejsze. Kwestia tylko dogadania się do ilości osób, no i u kogo to będzie stało i sobie kisło. Należy także pamiętać, że zwiększony napływ, to zwiększony wypływ, więc trzeba przewidzieć też, gdzie to odprowadzić, żeby sobie działki nie zalać. Kolejną sprawą jest to, że od pewnej wartości (sorry, nie pamiętam konkretu) produkcji zrzutu oczyszczonych ścieków konieczne jest pozwolenie wodno-prawne. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Są różne oczyszczalnie. Nawet gdy gmina nie zezwala na oczyszczalnie drenażową ze względu na wysoki poziom wód to mozna zrobić inny typ oczyszczalni. Owszem, te drenażowe są najtańsze ale np. biologiczna i tak wyjdzie taniej niż szambo po kilku latach uzytkowania.My mamy oczyszczalnie drenażową. Sami ją montowaliśmy. Na oczyszczalnie nie uzyskuje się pozwolenia. Trzeba jednak miesiąc wcześniej zgłosić jej budowę, dołączyc do zgłoszenia mapkę z rzutem i narysowaną na niej odręcznie samemu oczyszczalnią oraz kopię dokumentacji od oczyszczalni która będziemy montować. Jeśli starostwo nie wyda sprzeciwu to możemy montować.Najtańsze szamba faktycznei są w okolicach Radomia. Sporo osób je tu kupuje. Mój sąsiad jednak wytrzymał rok na szambie. Kilka tygodni temu zamontoał POŚ a szambo zostawił na deszczówkę. Przez rok wydał tyle kasy na wywóz nieczystości, ze POŚ zwróciłaby mu się w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj80 12.03.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Na oczyszczalnie nie uzyskuje się pozwolenia. . Ale u mnie w MPZP jes zakaz instalacji POŚów na działkach mniejszych niż 2000m2. Więc nie jest to takie wszystko proste. Pozdr DJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 12.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy ktoś zna producenta w okolicach Szczecina zbiorników betonowych na szambo?Linki podane w wątku są obiecujące ale niestety dosyć daleko (koszty transportu:().. --A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Na oczyszczalnie nie uzyskuje się pozwolenia. . Ale u mnie w MPZP jes zakaz instalacji POŚów na działkach mniejszych niż 2000m2. Więc nie jest to takie wszystko proste. Pozdr DJ Dlatego zawiadamia się wcześniej i mozna montować jak nie ma sprzeciwu. I czy to dotyczy wszystkich typów POŚ? Bo jesli tak, to jest to zakaz bezzasadny. Czym to uzasadniają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Również jestem użytkownikiem POŚ drenażowego od 3 lat i potwierdzam że w tym okresie na pewno cała inwestycja względem szamba się zwróci. Po tym okresie zarabia na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 13.03.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dostalismy wycene szamba 3500 za zbiornik 7 m z montażem. Qurde tyle kasy za szambo???? Zgroza. Może macie jakiś pomysł jak to zrobić tanim kosztem, za 5-6 lat bedzie kanalizacja wiec bez sensu jest wywalac tyle kasy!!! Opiszę swój przypadek: mieszkam w Małkowicach (to niedaleko Wrocławia). Szukałem szamba dla siebie i okazało się, że 2 wioski obok (jakieś 15 km) znajduje się firma, co to robi szamba żelbetowe. Pojechałem pytam o cenę, o dowóz, o montaż i co mi wyszło: zbiornik 5 m3 - 2500 zł, dowóz - 500 zł, wrzucenie do dołu uprzednio przygotowanego - 500 zł. Całość - 3500 zł. Myślę sobie - nie mało! Wszedłem z ciekawości na pewien portal aukcyjny, coby sprawdzić, czy ta cena to OK jest, czy może uda się taniej. Znalazłem ofertę: szambo 6 m3 - 1300 zł, ale... spod Radomia. Myślę sobie - jak za 15 km chcieli 500 zł to tutaj będzie kosmos, ale z ciekawości zadzwonię. Zadzwoniłem i ... zamówiłem od razu! Okazało się, że panowie chcą za dowóz i wrzucenie do dołu całe 600 zł!!! Tak więc zbiornik 6 m3 + dowóz i wpakowanie go do dołu wyniosło mnie 1900 zł. Po doliczeniu wykopania dołu, podłączenia i zasypania dołu można się spokojnie zamknąć w 2500 zł tak więc warto poszukać i podzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jedno małe ale .... te 6m3 to trochę mało chyba że mała i oszczędna rodzinka. Standard na 4 osoby to ok 10m3 na miesiąc więc przy takim zużyciu to trochę częściej będziesz wywozić i do tego gruchy są w większości 10m3 więc i tak policzą tak samo jakby zabierali 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 13.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Również jestem użytkownikiem POŚ drenażowego od 3 lat i potwierdzam że w tym okresie na pewno cała inwestycja względem szamba się zwróci. Po tym okresie zarabia na siebie Zarabia, to może za dużo powiedziane Żekłbym, że oszczędza wydatki Nie oszukujmy się - nigdy nie będzie tak, żebyś do POŚ-a, szamba czy innej kanalizacji, nie musiał dokładać. Cały wic polega na tym, aby dokładać jak najmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 13.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Nie chce mi się czytać i pisać ale polecam producenta szamb betonowych:http://www.walbud.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 13.03.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Na oczyszczalnie nie uzyskuje się pozwolenia. . Ale u mnie w MPZP jes zakaz instalacji POŚów na działkach mniejszych niż 2000m2. Więc nie jest to takie wszystko proste. Pozdr DJ Dlatego zawiadamia się wcześniej i mozna montować jak nie ma sprzeciwu. I czy to dotyczy wszystkich typów POŚ? Bo jesli tak, to jest to zakaz bezzasadny. Czym to uzasadniają? Jezeli np. sasiad sie nie zgodzi.. albo geolog wyda negatywna opinie.. albo tereny maja nieodpowiednia ziemie... ..co jak co ale zrobienie POS ma swoje konsekwencje (jak niektorzy przytaczali juz tu - czasem nieprzyjemne) wiec lepiej zeby robic to na terenach na ktorych to odpowiednie. To ze nie trzeba miec papierka nie znaczy ze nie trzeba przestrzegac innych zalecen. Pewnie bede zalowac tych slow bo dzialka ktora mam na oku jest malutka i tez bym chciala POS a z w/w wzgledow pewnie nie bede mogla ale coz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 13.03.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Sąsiad nie musi sie godzić na poś. Nikt go o pozwolenie nei pyta i nie ma obowiazku informowania sąsiada o poś. Geolog nie wydaje opini do poś. Do zgłoszenia nie jest ona konieczna, pisałam to wczesniej.Poza tym są różne typy oczyszczalni. Praktycznie w każdych warunkach glebowych możliwe jest dobranie odpowiedniego typu oczyszczalni przydomowej bez względu na poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 13.03.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Zachecam takze do lektury dziennika Agduś. Ona miała troche urzędowych problemów z poś i przeszła przez to obronną ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 13.03.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Na oczyszczalnie nie uzyskuje się pozwolenia. . Ale u mnie w MPZP jes zakaz instalacji POŚów na działkach mniejszych niż 2000m2. Więc nie jest to takie wszystko proste. Pozdr DJ Dlatego zawiadamia się wcześniej i mozna montować jak nie ma sprzeciwu. I czy to dotyczy wszystkich typów POŚ? Bo jesli tak, to jest to zakaz bezzasadny. Czym to uzasadniają? Jezeli np. sasiad sie nie zgodzi.. albo geolog wyda negatywna opinie.. albo tereny maja nieodpowiednia ziemie... Sąsiada nikt o zdanie nie pyta. Opinia geologa jest niepotrzebna do zgłoszenia poś. Jeśli teren ma wysoki poziom wód gruntowych można zamontować poś bezdrenażową, innego typu. Jest droższa ale z perspektywy lat i tak się opłaca. ..co jak co ale zrobienie POS ma swoje konsekwencje (jak niektorzy przytaczali juz tu - czasem nieprzyjemne) wiec lepiej zeby robic to na terenach na ktorych to odpowiednie. Jakie konsekwencje?Mam pos i nie wiem o czym piszesz To ze nie trzeba miec papierka nie znaczy ze nie trzeba przestrzegac innych zalecen. Papierek się ma-potwierdzenie zgłoszenia budowy poś Pewnie bede zalowac tych slow bo dzialka ktora mam na oku jest malutka i tez bym chciala POS a z w/w wzgledow pewnie nie bede mogla ale coz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Również jestem użytkownikiem POŚ drenażowego od 3 lat i potwierdzam że w tym okresie na pewno cała inwestycja względem szamba się zwróci. Po tym okresie zarabia na siebie Zarabia, to może za dużo powiedziane Żekłbym, że oszczędza wydatki Nie oszukujmy się - nigdy nie będzie tak, żebyś do POŚ-a, szamba czy innej kanalizacji, nie musiał dokładać. Cały wic polega na tym, aby dokładać jak najmniej Owszem, wyraziłem się skrótowo, a miałem na myśli porównanie nakładów i późniejsze koszty eksploatacyjne w przypadku POŚ i szamba. Jak powszechnie wiadomo globalne koszty eksploatacyjne POŚ są ok. dziesięciokrotnie niższe niż szamba dlatego też napisałem że po ok. 3 latach POŚ się zwraca całkowicie a kolejne lata "zarabia na siebie" względem szamba oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts