mayland 18.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Tu jest ciekawy watek o poś i ich doborze na różne działki:http://www.przydomowe-oczyszczalnie.waw.pl/wymagania-techniczne.html http://www.przydomowe-oczyszczalnie.waw.pl/aspekty-prawne.htmlhttp://www.ekofil.eu/Jak_walczyc_o_oczyszczalnie_z_urzedem.htmlhttp://www.ekologia24.biz/oczyszczalnie/index.php?xid=b02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 19.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 usuń z tego rysunku studnie której nie posiadasz i co zostanie ?? Zostanie mi filtr rozmiaru takiego ze zajalby mi pol dzialki a jeszcze ma byc 7.5m od ogrodzenia i trochę od osadnika który ma być 5m od domu. Cieszę się że starasz się mi wpasować tą oczyszczalnię na działkę ale jednak wolałabym coś mniejszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia i Grześ 19.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jakie poś? Jakąkolwiek przydomową oczyszczalnie ścieków. Jestem skłonna wydać kasę nawet na tą droższą, biologiczną. Ale narazie mi nie chcą pozwolić Jest przepis, który zakazuje wprowadzania ścieków do ziem i wód w odległości bliższej niż 1 km od plaż i kąpielisk... Mam nadzieję, że urzędnicy przymkną trochę oko i dadzą mi pozwolenie, tak jak ma to miejsce w wielu regionach Polski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia i Grześ 19.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Mayland, ale macie rewelacyjne hokery!!! Skąd? I super urządzona łazienka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 19.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 nazwijmy rzeczy po imieniu. Zwykłe Oczyszczalnie Przydomowe (takie za 3000PLN) o ile nie mają bilogicznego złoza czynnego (przez co konstrukcja staje sie drozsza o okolo 7000PLN) to wielka ściema i tak naprawde wprowadzanie sciekow do gruntu wiec tyle w nich ekologii co w marketingowym bełkocie na ich temat. Bilogiczna oczyszczalnia kosztujaca okolo 10 000PLN to w zasadzie miniaturowa kopia zwyklych komercyjnych oczyszczalni i tu wybor jest dosc duzy bo sa nawet system o wielkosci 1x1m i 2.5m wysokie. Jest tez o wiele łatwiej wyperswadowac uzednikowi ze II klasa czystosci wod ktora wyplywa z takich oczyszczalni to juz nie sciek a wiec i pozwolenia łatwiej wydają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 20.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 garbus2 na jakiej podstawie twierdzisz że proces oczyszczania w POŚ drenażowym jest gorszy od tego w POŚ biologicznym ?Ścieki po przejściu przez filtr żwirowy w POŚ drenażowym też uzyskują II klasę czystości i ok 9x % oczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 20.03.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 garbus2 na jakiej podstawie twierdzisz że proces oczyszczania w POŚ drenażowym jest gorszy od tego w POŚ biologicznym ? Ścieki po przejściu przez filtr żwirowy w POŚ drenażowym też uzyskują II klasę czystości i ok 9x % oczyszczenia. chocby na takiej ze na zachodzie w zasadzie drenazowe posie bez reaktora biologicznego sa zakazane. U nas czesc gmin rowniez zaczyna w ten spoob reagowac. cos tam sie na w trakcie mojej edukacji o oczyszczaniu sciekow uczylem i procesy jakie wykorzystuje sie w posiach bez reaktora bilogicznego nie sa wystarczajace by oczyscic scieki do stopnia umozliwiajacego bezpieczny zrzut do wod przygruntowych. Pomijam kewestie ze wystarczy aby rodzina sie przeziebila, troche anytbiotykow zaczela brac i wytlukla tym samym bakterie w posiu ktory juz wtedy wogole nie spelnia roli. Nie chce byc oskarzony o fanatyzm ekologiczny ale dla mnie pos drenazowy za 2000PLN to fikcja a nie oczyszczalnia i sciema dla urzednika ktory podpisuje na to zezwolenie zeby miec z glowy (u mnie w gminie choc wiec jest objeta terenem ochrony ujecia wody urzednicy sa tak dalece posunieci w swoejej ignorancji ze wola by ludzie mieli dziurawe szmba niz posie - nawet biologiczne), Jesli chce sie mowic o oczyszczalni to mowmy o takich ze zlozami aktywnymi gdzie jest komora tlenowa z napowietrzaniem scieku ktory po przejsciu przez taka komore ściekiem juz w zasadzie nie jest. Prosty przyklad - po kilku latach funkcjonowania posiu drenazowego bez komory z aktywnym osadem zbierz zwir ktory byl ów filtrem i daj do analizy - gwarantuje ci ze II klasy czystosci to ci nikt na tym nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 20.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nie twierdzę że POŚ drenażowe jest cacy i wylatuje z niego źródlanka, o zachwianiu procesu oczyszczania też mam trochę pojęcia i sądzę gdyby nawet oczyszczanie nie było na poziomie 9x% a 7x% to i tak z tym gleba sobie sama poradzi. Tym bardziej że w okolicy jest wodociąg i ze studni nikt nie korzysta. Poza tym temat był o szambie a POŚ pojawił się w temacie jako tańsza alternatywa. W wielu przypadkach to przetrwanie kilka lat do podłączenia kanalizy więc w takim przypadku uważam że jeśli warunki gruntowe i wielkość działki na POŚ pozwalają to nie ma nic lepszego Jeśli już poruszony został temat ekologi to zdecydowanie gorsze i bardziej dokuczliwe dla wszystkich jest palenie w piecach wszystkim czym się da. u mnie w gminie choc wiec jest objeta terenem ochrony ujecia wody urzednicy sa tak dalece posunieci w swoejej ignorancji ze wola by ludzie mieli dziurawe szmba niz posie - nawet biologiczne... No właśnie nieszczelność ... fakt nagminny i tu stopień oczyszczenia jest praktycznie żaden więc znów argument ZA POŚ. Możliwe że to plotki, ale słyszałem że są mieszkańcy u mnie w gminie którzy nocą wypompowują zawartość rzadką szamba na ulicę. W końcu w czym niby problem, i tak wszystko wsiąknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jakie poś? Jakąkolwiek przydomową oczyszczalnie ścieków. Jestem skłonna wydać kasę nawet na tą droższą, biologiczną. Ale narazie mi nie chcą pozwolić Jest przepis, który zakazuje wprowadzania ścieków do ziem i wód w odległości bliższej niż 1 km od plaż i kąpielisk... Mam nadzieję, że urzędnicy przymkną trochę oko i dadzą mi pozwolenie, tak jak ma to miejsce w wielu regionach Polski! A może masz blisko jakąs rzekę lub rów?? Napisz na priv szczególy postaram Ci się jakoś pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 usuń z tego rysunku studnie której nie posiadasz i co zostanie ?? Zostanie mi filtr rozmiaru takiego ze zajalby mi pol dzialki a jeszcze ma byc 7.5m od ogrodzenia i trochę od osadnika który ma być 5m od domu. Cieszę się że starasz się mi wpasować tą oczyszczalnię na działkę ale jednak wolałabym coś mniejszego... Dobór bardzo prosty, bo wystarczy zrobić biologiczną oczyszczalnię typu BioDuo wraz ze studnią chłonną która zlokalizowana będzie na tyle daleko od wszystkiego żeby nikt się nie mógł czepić. Chętnie pomogę w zakresie doboru, montażu oraz załatwieniu formalności. Więcej info prv Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 No dobra to i ja już w końcu zrozumiałam że nie trzeba pozwolenia choć i w mojej gminie - nie wiem jak - ale czasem się nie zgadzają chyba trzeba ich przycisnąć o uzasadnienie.... ...z innej beczki (bo może się okaże że technicznie rzecz biorąc nie mogę mieć oczyszczalni... ) - takie laickie pytanie: Czy przy zastosowaniu studni chłonnej to lepiej żeby wody gruntowe były płytko czy głęboko? Działka o której myslę jest raczej piaszczysta (czyli chyba dobrze) a wody gruntowe na wysokości 1.5-1.7m (więcej szczegółów nie znam na razie). Czy więc mogę studnię chlonną zastosować? Drenaż niestety odpada bo działka ma tylko 750m2 i jest kwadratowa, więc dom stosunkowo dużo zajmie i nie będzie na drenaż miejsca. Nie ma także żadnego rowu melioracyjnego ani innego miejsca do którego mogłabym wodę odprowadzić. Czy mogę więc mimo to mieć oczyszczalnię ze studnią chlonną, czy muszę się na coś innego zdecydować? Z góry dzięki za odpowiedź! Oczywiście że możesz mieć studnię chłonną nawet przy takich wodach gruntowych, tyle tylko że musi się zająć tym ktoś kto wie jak to zrobić aby nie złamać prawa. W razie czego polecam się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 31.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 To może ja się trochę podepnę do tematu. Mam w projekcie kanalizację, kanalizacja jest w drodze, ale żeby się do niej podłączyć muszę pociągnąć około 50 metrów w drodze prywatnej (mojej) plus około 120 metrów w drodze gminnej. Koszt tego jest ogromny bo pewnie wyjdzie minimum 40 tysięcy zł. Chciał bym założyć POŚ, ale jak to ma się do tego, że w projekcie do którego mam wydane pozwolenie jest podłączenie do kanalizacji? Muszę zmieniać projekt i składać wniosek o zmianę pozwolenia, czy może wystarczy zgłoszenie POŚ? Czy to przejdzie przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 To może ja się trochę podepnę do tematu. Mam w projekcie kanalizację, kanalizacja jest w drodze, ale żeby się do niej podłączyć muszę pociągnąć około 50 metrów w drodze prywatnej (mojej) plus około 120 metrów w drodze gminnej. Koszt tego jest ogromny bo pewnie wyjdzie minimum 40 tysięcy zł. Chciał bym założyć POŚ, ale jak to ma się do tego, że w projekcie do którego mam wydane pozwolenie jest podłączenie do kanalizacji? Muszę zmieniać projekt i składać wniosek o zmianę pozwolenia, czy może wystarczy zgłoszenie POŚ? Czy to przejdzie przy odbiorze? Co oznacza że kanalizacja jest w drodze??? Sądzę że nie będzie najmniejszego problemu z przefrsowaniem POŚ, tylko trzeba to dobrze rozgryźć. W razie czego jestem do usług. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja w pozwoleniu na budowę domu miałam szambo. W czasie budowy zmieniły się plany i wybraliśmy poś. Poprostu zglosiliśmy jego budowę. Nie było sprzeciwu to mamy Nic wiecej nie zmienialiśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 31.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Co oznacza że kanalizacja jest w drodze??? Sądzę że nie będzie najmniejszego problemu z przefrsowaniem POŚ, tylko trzeba to dobrze rozgryźć. W razie czego jestem do usług. Pozdrawiam Kanalizacja biegnie w drodze asfaltowej, do mojej działki trzeba zjechać w boczną drogę gminną i później jeszcze raz skręcić w moją drogę prywatną przy której jest działka. Z kanalizacją muszę się dociągnąć do drogi asfaltowej. W miejscowości większość ludzi (nie wiem, może wszyscy) są podłączeni do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja w pozwoleniu na budowę domu miałam szambo. W czasie budowy zmieniły się plany i wybraliśmy poś. Poprostu zglosiliśmy jego budowę. Nie było sprzeciwu to mamy Nic wiecej nie zmienialiśmy Dokładnie, ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego że nikt nie ma obowiązku pytać o zgodę. Ja osobiście sam wysyłam pismo do właściwej dla mojego klienta gminy (oczywiście w jego imieniu) informujące że będzie na jego terenie oczyszczalnia ... Prawo mówi, że jeżeli gmina widzi jakiś problem (uzasadniony) to musi nam odpowiedzieć że jest "taki i taki" problem i nie możemy zamontować. Jeśli gmina nie odpowie oznacza że nie ma nic przeciw.... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Co oznacza że kanalizacja jest w drodze??? Sądzę że nie będzie najmniejszego problemu z przefrsowaniem POŚ, tylko trzeba to dobrze rozgryźć. W razie czego jestem do usług. Pozdrawiam Kanalizacja biegnie w drodze asfaltowej, do mojej działki trzeba zjechać w boczną drogę gminną i później jeszcze raz skręcić w moją drogę prywatną przy której jest działka. Z kanalizacją muszę się dociągnąć do drogi asfaltowej. W miejscowości większość ludzi (nie wiem, może wszyscy) są podłączeni do kanalizacji. Na wszystko są odpowiedzi ale niestety tu nie jestem pewien... WYDAJE mi się że nie ma problemu z montażem POŚ, ale aby rzetelnie odpowiedzieć na zadane pytanie potrzebuję sprawdzić coś u siebie w biurze. Dziś troszkę za późno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 31.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Na wszystko są odpowiedzi ale niestety tu nie jestem pewien... WYDAJE mi się że nie ma problemu z montażem POŚ, ale aby rzetelnie odpowiedzieć na zadane pytanie potrzebuję sprawdzić coś u siebie w biurze. Dziś troszkę za późno. Pozdrawiam Będę wdzięczny za wszelkie informacje, więc z niecierpliwością czekam na odpowiedź. A jak można wiedzieć, to co budzi twoje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Na wszystko są odpowiedzi ale niestety tu nie jestem pewien... WYDAJE mi się że nie ma problemu z montażem POŚ, ale aby rzetelnie odpowiedzieć na zadane pytanie potrzebuję sprawdzić coś u siebie w biurze. Dziś troszkę za późno. Pozdrawiam Będę wdzięczny za wszelkie informacje, więc z niecierpliwością czekam na odpowiedź. A jak można wiedzieć, to co budzi twoje wątpliwości? Wydaje mi się że położenie Twojej działki od kanalizacji jest na tyle odległe że zasadnym (z punktu widzenia ekonomicznego) jest montaż oczyszczalni, nie jestem tylko pewien czy nie ma przepisu który mówi o odległości od kanalizacji (to że np w Zawierciu jest kanalizacja na osiedlu X to nie znaczy że na osiedlu sąsiednim nie można zamontować oczyszczalni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia i Grześ 08.05.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 ALLELUJA!!! Niektórzy urzędnicy to jednak ludzie! Dostaliśmy pozwolenie na przydomową oczyszczalnię ścieków!!! Ależ jestem dumna z mojej wytrwałości i cierpliwości... A mój Małż jaki szczęśliwy, że w portfelu tyyyle kasiorki zostanie P.S. Dla wszystkich nadal walczących o pozytywną decyzję - bądźcie cierpliwi, chwytajcie się każdego możliwego przepisu, który stanowi na Waszą korzyść i piszcie odwołanie za odwołaniem, wkońcu się Wami znudzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts