Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki klej i grunt pod parkiet dębowy

sokol27je

Recommended Posts

Witam, jak w temacie potrzebuje klej i grunt pod parkiet dębowy wym. 11x70x490 w sklepie zaproponowano mi grunt artelit WB 220 i klej artelit Sb 870, ale to chyba dla tego że taki posiadają w sklepie. Tak wiec mile widziane opinie (nie znam sie na klejach) jedyne co moge jeszcze dodac to to ze wylewka betonowa nie jest idealnie równa wiec bede się ratował klejem z konieczności ale myślę ze i tak 1cm grubosci nie będzie w zadnym miejscu

2016-04-08-1239.jpg

2016-04-08-1240.jpg

2016-04-08-1241.jpg

2016-04-08-1242.jpg

jak wylewka nie jest idealna to już jest źle - klejem do parkietu tego nie nadrobisz - a jak z jej wytrzymałością ktoś sprawdzał ? widziałem parkiet połoóżny na nieprzeszlifowany beton - po pierwsze grunt nie wszedł dobrze ( musisz sprawdzić czy nie ma mleczka cementowego - nie wiem z czego lałeś podłogę) po drugie wytrzymałość jeżeli jest słaba musi zagruntować dobrą żywicą gruntującą inaczej parkiet szybko odejdzie i będą problemy.

U mnie kładziona na klej Sika ale rozmawiałem i parkieciarz powiedział że klej ma mniejsze znaczenie większe przygotowanie podłoża + kład np na marketowy klej 5-10-15 i też się trzyma od kliku dobrych lat ( Artelit polecali nam też w sklepie ale parkieciarz wolał Sika ) -

wylewka jaka jest taka jest standardy z przed 20lat:) młotkiem kilowym trochę się rysuje i delikatnie się sypie, nie ma na niej mleczka to beton, czyli lepsza by dla mnie była żywica gruntująca niż zwykła ( no i własnie nikt w sklepie o to nie pytał ) wygląda to tak

2016-04-08-1244.jpg

Edytowane przez sokol27je