Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica poziomów płytka-panel

jarekFTW

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie, u mnie w domu po serii niefortunnych zdarzeń i złych obliczeń kier-buda, złych obliczeń płytkarza etc, wyszedł bubel, w różnicy między panelami a płytką - ok 6mm. Panel jest wyżej niż płytka.

W takiej sytuacji zostaje tylko listwa progowa. Chyba, że macie jakiś inny pomysł?

Czekam na sugestie.

Może macie polecić jakiś rodzaj, firmę?

Cześć,

Jako świeżak podepnę się do tematu, mam podobny problem tylko w drugą stronę. Płytki z korytarza zakończone listwą anodowaną tzw. zetką. Poziom w sypialni niżej o 16mm, w sypialni ogrzewanie podłogowe. Planowałem dać podkład Arbiton multiprotec 1000 który ma 1,5mm grubości i panele Krono Platinium King Size 12mm. Zostaje mi ok 3mm luzu między krawędzią listwy a panelem.

Czy powstały luz jest w granicach normy czy muszę podnieść nieco panele?

• 1 year później...
Cześć,

Jako świeżak podepnę się do tematu, mam podobny problem tylko w drugą stronę. Płytki z korytarza zakończone listwą anodowaną tzw. zetką. Poziom w sypialni niżej o 16mm, w sypialni ogrzewanie podłogowe. Planowałem dać podkład Arbiton multiprotec 1000 który ma 1,5mm grubości i panele Krono Platinium King Size 12mm. Zostaje mi ok 3mm luzu między krawędzią listwy a panelem.

Czy powstały luz jest w granicach normy czy muszę podnieść nieco panele?

Jeśli w sypialni jest ogrzewanie podłogowe, to wybór podkładu jest świetny bo ten podkład ma najniższy z możliwych opór cieplny. Nie ma sensu niwelować różnicy poziomu przy pomocy grubszego podkładu. Ryzykujesz wtedy straty na wydajności ogrzewania podłogowego. Zakładam, że różnica poziomów wypada w drzwiach. Najlepiej zastosować profil wykończeniowy przeznaczony do niwelowania takich różnic, a że 3 mm to niewiele to dzięki odpowiednio dobranemu profilowi różnica ta będzie niezauważalna.

Przykłady: https://www.arbiton.com/produkty/profile-wykonczeniowe#!/zastosowanie:wyrownujace

Edytowane przez Arbiton FloorExpert