poontos 09.04.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 ]Witam wszystkich! Rozpocząłem budowę już jakiś czas temu, niestety skończyło się na fundamencie. Okazało się, że jest on za długi i za szeroki. Podałem kierownika budowy do sądu. Sprawa trwa już ponad 2 lata o pomału dobiega do końca. Najprawdopodobniej będę musiał rozebrać cały fundament gdyż spora jego część jest nieprawidłowo usytuowana i naprawiać się nie opłaca ale o tym zadecyduje biegły i sąd. Dużym problemem jest rozebranie starej ławy fundamentowej i chciałbym ją zostawić. Na nią chciałbym wylać nową (prawidłową z projektu) lecz mam pewne obawy czy nie zacznie ona pękać na łączeniu ze starą ławą. Możliwe, że naprężenia na łączeniu mogą być zbyt duże i później ława, ściana i całą resztę mógłby szlag trafić. Grunt rodzimy to zwietrzelina. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 09.04.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Najbezpieczniej dla Ciebie będzie rozkuć stare ławy i wylać nowe po właściwym obrysie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.04.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Koparka obrotowa, dzień jej pracy i nie masz starych ław i ptoblemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.04.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 ]Witam wszystkich! Rozpocząłem budowę już jakiś czas temu, niestety skończyło się na fundamencie. Okazało się, że jest on za długi i za szeroki. Podałem kierownika budowy do sądu. Sprawa trwa już ponad 2 lata o pomału dobiega do końca. Najprawdopodobniej będę musiał rozebrać cały fundament gdyż spora jego część jest nieprawidłowo usytuowana i naprawiać się nie opłaca ale o tym zadecyduje biegły i sąd. Dużym problemem jest rozebranie starej ławy fundamentowej i chciałbym ją zostawić. Na nią chciałbym wylać nową (prawidłową z projektu) lecz mam pewne obawy czy nie zacznie ona pękać na łączeniu ze starą ławą. Możliwe, że naprężenia na łączeniu mogą być zbyt duże i później ława, ściana i całą resztę mógłby szlag trafić. Grunt rodzimy to zwietrzelina. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc.[ATTACH=CONFIG]352369[/ATTACH] Jeden geniusz tyczyl dom a drugi to zatwierdzil ja tez rozbieralem fundamenty bo kupilem dziaoke z rozpoczeta budowa a ze projekt byl d d... to musialem dopasowwc do swojego. Sciany fundsmentowe koparka wywiozla a lawy pozaznaczalem gdzie beda sie krzyzowac z moimi i koparka z mlotem porobil przejscia, szersze od moich law po pol metra z obu stron, i nic sie nie laczylo. Murarze mieli troche trudniej bo jednak latwiej sie kopie w czystej ziemi a nie jak sa jakies lawy ale dali rade. Tsk jak kolega wczesniej pisal, dzien pracy koparki z mlotem i masz po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ew-trans 08.09.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam,jestem tego samego zdania. Nie ma sensu ryzykować. Najlepiej skuć nieprawidłowo wykonaną ławę i wylać nową. W końcu fundamenty do podstawa domu, muszą być mocne i nie można pozwolić sobie na błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 23.09.2016 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Właśnie jestem na etapie załatwiania koparki. Usunięcie starej ławy wiąże się z wzruszeniem gruntu pod nią. Myślicie, że zagęszczenie go wystarczy, czy pogłębić fundament, jeśli tak, to o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 18.10.2016 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ławy wyprute 2 dni pracy koparki z młotem załatwiło sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts