Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbiórka fundamentu

poontos

Recommended Posts

]Witam wszystkich!

Rozpocząłem budowę już jakiś czas temu, niestety skończyło się na fundamencie. Okazało się, że jest on za długi i za szeroki. Podałem kierownika budowy do sądu. Sprawa trwa już ponad 2 lata o pomału dobiega do końca. Najprawdopodobniej będę musiał rozebrać cały fundament gdyż spora jego część jest nieprawidłowo usytuowana i naprawiać się nie opłaca ale o tym zadecyduje biegły i sąd.

Dużym problemem jest rozebranie starej ławy fundamentowej i chciałbym ją zostawić. Na nią chciałbym wylać nową (prawidłową z projektu) lecz mam pewne obawy czy nie zacznie ona pękać na łączeniu ze starą ławą. Możliwe, że naprężenia na łączeniu mogą być zbyt duże i później ława, ściana i całą resztę mógłby szlag trafić. Grunt rodzimy to zwietrzelina.

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc.murator forum.jpg

]Witam wszystkich!

Rozpocząłem budowę już jakiś czas temu, niestety skończyło się na fundamencie. Okazało się, że jest on za długi i za szeroki. Podałem kierownika budowy do sądu. Sprawa trwa już ponad 2 lata o pomału dobiega do końca. Najprawdopodobniej będę musiał rozebrać cały fundament gdyż spora jego część jest nieprawidłowo usytuowana i naprawiać się nie opłaca ale o tym zadecyduje biegły i sąd.

Dużym problemem jest rozebranie starej ławy fundamentowej i chciałbym ją zostawić. Na nią chciałbym wylać nową (prawidłową z projektu) lecz mam pewne obawy czy nie zacznie ona pękać na łączeniu ze starą ławą. Możliwe, że naprężenia na łączeniu mogą być zbyt duże i później ława, ściana i całą resztę mógłby szlag trafić. Grunt rodzimy to zwietrzelina.

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc.[ATTACH=CONFIG]352369[/ATTACH]

Jeden geniusz tyczyl dom a drugi to zatwierdzil :) ja tez rozbieralem fundamenty bo kupilem dziaoke z rozpoczeta budowa a ze projekt byl d d... to musialem dopasowwc do swojego. Sciany fundsmentowe koparka wywiozla a lawy pozaznaczalem gdzie beda sie krzyzowac z moimi i koparka z mlotem porobil przejscia, szersze od moich law po pol metra z obu stron, i nic sie nie laczylo. Murarze mieli troche trudniej bo jednak latwiej sie kopie w czystej ziemi a nie jak sa jakies lawy ale dali rade. Tsk jak kolega wczesniej pisal, dzien pracy koparki z mlotem i masz po problemie

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...