Lukasz_lb 09.04.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam. W tym roku planuję rozpocząć budowę domu. Nie zdecydowałem jednak jeszcze w jaki sposób będę ogrzewał dom. Dom po podłogach będzie miał 127 m2. W zasadzie będzie to parterówka z poddaszem do adaptacji. Prosta bryła na bazie prostokąta z małymi wcięciami. Brak garażu w bryle domu. Ściana będzie budowana albo z Porothermu albo z jakiegoś MAXA. Do tego styropian 20cm z jak najniższą lambdą. Fundamenty też chcę ocieplić w miarę porządnie. Na strop też położę ze 20cm styropianu. Ściany wewnętrzne być może z silikatu bo dobrze akumulują ciepło. Ogrzewanie podłogowe po całości z wyłączeniem spiżarni i kotłowni. Dodatkowo drabinka w łazience.Wydaje mi się, że będzie to ciepły dom. Zastanawiam się w jaki sposób go ogrzewać. 1. Gaz płynny z własnej butli (koszty eksploatacji)2. Pompa ciepła P-W (cena inwestycji i wydajność pompy)3. Ekogroszek (brudna kotłownia, uciążliwa eksploatacja) Zależy mi na tym żeby inwestycja nie była bardzo droga, a późniejsza eksploatacja nie wysysała pieniędzy z portfela. Nie mogę zrobić jeszcze OZC, bo nie mam jeszcze gotowego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 09.04.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Pompa ciepła P-W...Twoja reszta to albo koszty lub problemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.04.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Eko groch to smród , trzaski podajnika , bród.gaz z butli ( różna jakość paliwa , koszty eksploatacji . ale w tak małym domu to mały problem ( nie powalają) , dowolna jnstalacja CO ( podłoga grzejniki. PW w cenie ekogrochu , drogie ewentualne naprawy, idealna dla podłogówki , eksploatacja pomiędzy eko a gazem z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 10.04.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Rozumiem, że ogrzewanie gazem będzie drogie nawet w przypadku własnej butli, tak? Ile może wynieść mnie cała inwestycja w pompę i jak się to ma w porównaniu do gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.04.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Zastanawiam się w jaki sposób go ogrzewać. ... 1. Gaz płynny z własnej butli (koszty eksploatacji) ...... Patrz sygnatura ...... gaz z butli ( różna jakość paliwa , koszty eksploatacji ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Zależy mi na tym żeby inwestycja nie była bardzo droga, a późniejsza eksploatacja nie wysysała pieniędzy z portfela. Nie mogę zrobić jeszcze OZC, bo nie mam jeszcze gotowego projektu. W takim razie koniecznie dopisz ogrzewanie czystym prądem (bufor w 2T). Przy takich niewielkich wymiarach domu, 20cm styro o dobrej lambdzie na ścianach, ogrzewanie wyjdzie bardzo znośnie. Zakładając 7MWh/rok, co przy inwestycji około 5 tys. zł na źródło ciepła, będzie oznaczać roczne koszty ogrzewania w wysokości 2500 zł/rok (przy cenie prądu 0,35zł/kWh). Oczywiście projekt i OZC wraz z ew. modyfikacjami konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.04.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jeśli już na tym etapie planujesz ogrzewanie - mając projekt budowy to polecam pompę ciepła, bo kosztowo jako inwestycja wyjdzie podobnie jak kocioł na ekogroszek. A wygoda eksploatacyjna i czystość no i koszty eksploatacyjne nie do porównania. Jeśli będziesz miał już zapotrzebowanie na ciepło wyliczone to napisz i bedziemy polecać konkretne urządzenia. Myślałeś może jakimś producencie? Polecam zapoznać się z pompami ciepła i rodziną pomp ciepła Vitocal! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jeśli już na tym etapie planujesz ogrzewanie - mając projekt budowy to polecam pompę ciepła, bo kosztowo jako inwestycja wyjdzie podobnie jak kocioł na ekogroszek. A wygoda eksploatacyjna i czystość no i koszty eksploatacyjne nie do porównania. Jeśli będziesz miał już zapotrzebowanie na ciepło wyliczone to napisz i bedziemy polecać konkretne urządzenia. Myślałeś może jakimś producencie? Zgoda, PC wyjdzie podobnie jak "eko"groszko-syzyf. Ale ponownie, proszę łaskawie przedstawić wyliczenia po jakim czasie zwróci się Pompa Ciepła w stosunku do inwestycji i grzania samym prądem, przy założeniu rocznego zużycia energii na ogrzanie CO/CWU na poziomie 7MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 11.04.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Zakładając 7MWh/rok, co przy inwestycji około 5 tys. zł na źródło ciepła, będzie oznaczać roczne koszty ogrzewania w wysokości 2500 zł/rok (przy cenie prądu 0,35zł/kWh). Fajna cena energii , tyko gdzie taką można dostać bo rozumiem że za przesył to zapłaci święty . Co do ceny kWh w Polsce to średnio wynosi mam na myśli cenę energii + przesył który to i tak trzeba zapłacić " komuś " więc łącznie to 0,56zł/kWh i tu mamy kwotę za ogrzewanie 3920zł. Aktualne ceny energii. http://www.cenapradu.strefa.pl/ Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez kukuku2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Fajna cena energii , tyko gdzie taką można dostać bo rozumiem że za przesył to zapłaci święty . Co do ceny kWh w Polsce to średnio wynosi mam na myśli cenę energii + przesył który to i tak trzeba zapłacić " komuś " więc łącznie to 0,56zł/kWh i tu mamy kwotę za ogrzewanie 3920zł. Aktualne ceny energii. http://www.cenapradu.strefa.pl/ nieprawda. istnieją tzw. taryfy pozaszczytowe. ja aktualnie płacę poniżej 0,19 zł/ kWh, w tym jest oczywiście przesył. jak mi się skończy promocja, to cena wyniesie około 0,26 zł / kWh (normalna cena w moim regionie za energię z przesyłem poza szczytem). grzeję prądem dom (za pomocą grzałki za kilkaset zł). zapłaciłem za cztery najzimniejsze miesiące (grudzień, styczeń, luty, marzec) 1100 zł w sumie z opłatami stałymi za CAŁY (CO+CWU+bytowy)prąd w domu. sprzęty raczej energooszczędne. warto wiedzieć ile dom będzie potrzebował na grzanie jeszcze przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Fajna cena energii , tyko gdzie taką można dostać bo rozumiem że za przesył to zapłaci święty . Co do ceny kWh w Polsce to średnio wynosi mam na myśli cenę energii + przesył który to i tak trzeba zapłacić " komuś " więc łącznie to 0,56zł/kWh i tu mamy kwotę za ogrzewanie 3920zł. Aktualne ceny energii. http://www.cenapradu.strefa.pl/ A w tym linku jak byk stoi, że to cena za taryfę G11. Ja obecnie jestem na taryfie G12W i dzięki temu jestem na plusie (a nie grzeję prądem!) w stosunku do G11. W 2T mam prąd za 0.33 zł/kWh i 0.55 zł/kWh już z PRZESYŁEM. Ale z tego co wiem to jest i tak drogo, bo są miejsca gdzie można mieć prąd w 2T poniżej 0.28 zł/kWh. I wspomnienie o buforze w tej sytuacji nie było bez przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dane spisane z aktualnie dostępnych publikacji PGE, dot. oddział Rzeszów:PGE Obrót (ceny netto):G11 - 0,2553 złG12: 0,2861 zł/ 0,1917 zł (0,2861 zł w dzień od 6:00 do 13:00 i od 15:00 do 22:00 siedem dni w tygodniu i 0,1917 zł/kWh od 22:00 do 6:00 i od 13:00 do 15:00PGE Dystrybucja (netto):Opłata stała G11 - 4,79/G12 - 7,09zł /mcOpłata zmienna:G11 - 0,2040zł/kWhG12 - 0,2340 / 0,0415zł/kWh Dla taryfy G11 wychodzi 0,4593 nettoDla taryfy G12 w dzień 0,5201 netto Dla taryfy G12 w nocy 0,2332 netto Oczywiście nie doliczam stałych opłat bo te i tak trzeba płacić. Być może gdzieś jest błąd w obliczeniach albo cennikach pge dystrybucja bo ich różnice w cenie kWh dzień/noc robią taką różnicę. W sumie kierunek prawidłowy bo w nocy sieć leci na kilku procentach obciążenia więc czemu na tym nie korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Niestety ludzie wolą wierzyć w to, że prąd jest drogi i potem znajdują się kwiatki co grzeją "tanim" i oczywiście "ekologicznym" węglem zwanym groszkiem albo inną kozą opalaną drewnem. Więc przeliczmy te 7MWh/rok wg stawek podanych powyżej dla grzania prądem z buforem tylko w 2T. Wychodzi 1633 zł. No po prostu nic tylko się pochlastać takie kosmiczne pieniądze dla całkowicie bezobsługowego grzania i ze śmieszną inwestycją startową. I nadal czekam na policzenie czasu zwrotu PC. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 11.04.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jakoś boje się tego ogrzewania czystym prądem. Boję się wysokich kosztów takiego ogrzewania. A tym bardziej ciężko będzie przekonać do tego moją żonę Zainteresował mnie temat w którym greengaz piszę o kosztach ogrzewania gazem, całkiem nieźle się to przedstawia. Chciałabym tą pompę ciepła bo to fajne ekologiczne rozwiązanie ale koszt instalacji jest chyba jednak zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Boję się wysokich kosztów takiego ogrzewania. A tym bardziej ciężko będzie przekonać do tego moją żonę To nie jest kwestia przekonań tylko faktów. Żeby wyliczyć co jest faktycznie drogie a co tanie musisz mieć kilka informacji jak wysokość zapotrzebowania na energię do ogrzewania, koszty kompletnych instalacji określonych źródeł ciepła i jeszcze parę innych. Wtedy można powiedzieć co jest drogie a co tanie. Zainteresował mnie temat w którym greengaz piszę o kosztach ogrzewania gazem, całkiem nieźle się to przedstawia. I tu jest magiczne słowo "przedstawia", zawsze jak coś kupujesz to sprzedający przedstawia wersję dla Ciebie najlepszą Chciałabym tą pompę ciepła bo to fajne ekologiczne rozwiązanie ale koszt instalacji jest chyba jednak zbyt duży.Ekologiczne to jest siedzenie w ziemiance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 11.04.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 OZC będę mógł zrobić dopiero jak będę miał gotowy projekt, chyba że się mylę? To w takim razie jeszcze się wstrzymam z podjęciem decyzji. Ale jak zrobię instalację podłogową wodną to później będę mógł podłączyć do niej każdy z wyżej wymienionych źródeł ciepła, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dom będzie mały, dobrze ocieplony, możesz założyć grzanie prądem, prądem via PC, albo gazem. Dzięki temu wiadomo, że nie musisz mieć wielkiej kotłowni, składu na opał i komina. Uwzględnij to w projekcie, zrób go i we wstępnej wersji możesz już zrobić OZC. Audytor ew. poinformuje Cię czego brakuje i poczynisz założenia. Bez obliczeń ani rusz. Zrób je i wróć, wtedy się przeliczy koszty. I tak, masz rację, do wodnej instalacji podłogowej możesz później podpiąć inne źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.04.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziwi mnie twoje zdziwienie.Ja serwisuję i miewam takie przypadki szczególnie w duże mrozy ( nie odparowuje). Pojawia się tu pytanie " Jak pracuje PC PW w duże mrozy " , A jak pracuję kotłownia na LPG jak w butli jest butan ?? Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.04.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Więc przeliczmy te 7MWh/rok wg stawek podanych powyżej dla grzania prądem z buforem tylko w 2T. Wychodzi 1633 zł. No po prostu nic tylko się pochlastać takie kosmiczne pieniądze dla całkowicie bezobsługowego grzania i ze śmieszną inwestycją startową. . Fajnie policzone , ale ja mam całkiem inne ceny prądu ( 0,53 zł/kWh) . Jak to jest ,że ludzie za samą cwu potrafią płacić 200 zł na miesiąc ?? Przyjmowanie ceny za prąd do grzania w 2T ,powoduje wzrost cen prądu na cele bytowe bo jest 1T. Oczywiście można się pilnować. Prawdą jest ,że dla małych budynków najlepszym źródłem ciepła jest prąd. Przy większych PC PW . A przy jeszcze większych PC gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.04.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 mam pytanie do tych, co eksploatują PC PW jakie są roczne koszty jej utrzymania? jakieś przeglądy, serwisy? jak z awaryjnością? bo czytałam, że dość często są jakieś mniejsze i większe awarie i tak w sumie, to sporo jest kosztów około - ogrzewaniowych :/ Jestem przed kupnem projektu i budową i mocno się zastanawiam nad PC PW no ale przeraża mnie myśl o tych awariach, bo u nas PC to ciągle jeszcze nowość i płacić ponad 20tys za samo źródło ciepła, żeby potem dokładać co chwilę na serwisanta mi się nie uśmiecha. Ktoś może się wypowiedzieć, jak to u niego wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts