Myjk 12.04.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 mam pytanie do tych, co eksploatują PC PW jakie są roczne koszty jej utrzymania? jakieś przeglądy, serwisy? jak z awaryjnością? bo czytałam, że dość często są jakieś mniejsze i większe awarie i tak w sumie, to sporo jest kosztów około - ogrzewaniowych :/ Jestem przed kupnem projektu i budową i mocno się zastanawiam nad PC PW no ale przeraża mnie myśl o tych awariach, bo u nas PC to ciągle jeszcze nowość i płacić ponad 20tys za samo źródło ciepła, żeby potem dokładać co chwilę na serwisanta mi się nie uśmiecha. Ktoś może się wypowiedzieć, jak to u niego wygląda? Raptem wczoraj padło podobne pytanie, i odpowiedzi, tutaj -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7121644&viewfull=1#post7121644 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.04.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Raptem wczoraj padło podobne pytanie, i odpowiedzi, tutaj -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7121644&viewfull=1#post7121644 Dzięi MYJK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Fajnie policzone , ale ja mam całkiem inne ceny prądu ( 0,53 zł/kWh) . Jak to jest ,że ludzie za samą cwu potrafią płacić 200 zł na miesiąc ?? Przyjmowanie ceny za prąd do grzania w 2T ,powoduje wzrost cen prądu na cele bytowe bo jest 1T. Oczywiście można się pilnować. Prawdą jest ,że dla małych budynków najlepszym źródłem ciepła jest prąd. Przy większych PC PW . A przy jeszcze większych PC gruntowa. Jak już napisałem, ja mam prąd w 2T po 0.35 i 1T 0.55 -- to są całkowite koszty prądu. Zużycie, czytam z FVAT za lipiec-wrzesień 2015 wyszło odpowiednio 633 i 402 kWh. Ale podkreślam, ja nie grzeję prądem więc ten stosunek może wygląda mizernie (szczególnie że pracuję w domu, na okrągło chodzi komputer + 3 monitory i klimatyzator żeby nie skiełznąć podczas pracy na poddaszu także dygał głównie w 1T), a i tak oszczędzam na dwu taryfowym planie ze 300 zł rocznie. Jakoś w lipcu przeszedłem na G12W, czyli w weekendy też cały dzień jest 2T i widzę że jeszcze większe zyski z tego tytułu będą -- bo klimatyzator sobie śmiga bez problemu cały weekend, do tego sprzątanie, zmywarka, gotowanie, pralka... Kwestia prądu bytowego nie jest decydująca, szczególnie przy rozważaniu ogrzewania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.04.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jakoś boje się tego ogrzewania czystym prądem. Boję się wysokich kosztów takiego ogrzewania. A tym bardziej ciężko będzie przekonać do tego moją żonę Zainteresował mnie temat w którym greengaz piszę o kosztach ogrzewania gazem, całkiem nieźle się to przedstawia. Chciałabym tą pompę ciepła bo to fajne ekologiczne rozwiązanie ale koszt instalacji jest chyba jednak zbyt duży. Już kiedyś pisałem o tym na innych wątkach, ale może warto tu przytoczyć raz jeszcze wywiad z inwestorem, który postawił na pompę ciepła Viessmann: "Do ogrzewania domu i przygotowania ciepłej wody użytkowej wykorzystuję powietrzną pompę ciepła typu split Vitocal 222S firmy Viessmann. W całym domu mam zamontowane ogrzewanie podłogowe. W sezonie grzewczym utrzymuję temperaturę w budynku na poziomie 21,5oC. Pompa pracuje bardzo cicho, jej praca jest dla nas niezauważalna. " Koszty: "Przez 4 sezony zużyłem 9600 kW prądu. W okresie letnim ciepła woda miesięcznie kosztuje mnie ok. 30 zł. W pierwszy sezonie zapłaciłem 1400 zł, ale tylko dlatego, że robiłem wygrzew jastrychu. W pozostałych latach płaciłem za ogrzewanie i ciepłą wodę około 1300 zł za sezon. Mam taryfę Tauron-Viessmann, gdzie cena końcowa za kilowat wynosi 0,47 zł." I nieco informacji obudynku: "Cały dom ma 300 m2, natomiast powierzchnia użytkowa wynosi 240 m2. Oczywiście spodziewam się, że podczas ciężkich zim rachunek za energię elektryczną może być wyższy, jednak myślę, że wzrośnie o około 30 zł. Nadal to będzie bardzo dobry wynik. Aby go osiągnąć, wszystkie elementy domu musiały być dobrze zaplanowane. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli chcemy wyciągnąć z pompy maksimum, to po pierwsze musimy ją odpowiednio dobrać do domu. Instalator, który będzie dobierał urządzenie powinien wiedzieć, w jaki sposób będzie ocieplony dom. Powiem tak, do tej pory jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Nie miałem sytuacji, żeby pompa mi zamarzła, co więcej nie uruchomiła mi jeszcze ani razu grzałka. Dodam jeszcze jedną ważną rzecz – aby pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe funkcjonowały skutecznie, potrzebna jest odpowiednia wylewka. Musi to być anhydryt, a nie żaden beton. Anhydryt to materiał, który bardzo szybko oddaje ciepło i moim zdaniem taka podłoga doskonale współpracuje z pompą ciepła. " Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Już kiedyś pisałem o tym na innych wątkach, ale może warto tu przytoczyć raz jeszcze wywiad z inwestorem (...) Nie, zdecydowanie nie warto powielać tego (po raz piąty o ile dobrze policzyłem). Warto natomiast podać ile czasu się ta inwestycja będzie zwracać w stosunku do grzania prądem przy przedstawionych wcześniej założeniach i dlaczego nie warto w takim wypadku instalować PC, szczególnie tak drogiej w zakupie i serwisowaniu jak Wasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.04.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 I tu jest magiczne słowo "przedstawia", zawsze jak coś kupujesz to sprzedający przedstawia wersję dla Ciebie najlepszą Proszę o dowód na przekroczenie zaufania Lukasz_Ib. Przedstawiłem tylko alternatywę dla innych źródeł ciepła. Wybór należy do inwestora. Dziwi mnie twoje zdziwienie.Ja serwisuję i miewam takie przypadki szczególnie w duże mrozy ( nie odparowuje). Pojawia się tu pytanie " Jak pracuje PC PW w duże mrozy " , A jak pracuję kotłownia na LPG jak w butli jest butan ?? W zbiorniku przydomowym butan nie powinien się znaleźć, a jeśli już na 99,9 % na życzenie użytkownika zamawiającego mieszankę propan-butan, a nie propan techniczny /temp. parowania - 42 st.C/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 12.04.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Proszę o dowód na przekroczenie zaufania Lukasz_Ib.Nie pisałem ani słowa o przekroczeniu zaufania. Zresztą to nie szkolenie ze sprzedaży wiec bez takich Przedstawiłem tylko alternatywę dla innych źródeł ciepła. Wybór należy do inwestora.Powinien należeć. Często jest tak że pod wpływem sugestii sprzedawcy danego produktu/usługi klient się decyduje na dane rozwiązanie nie wiedząc o wszystkich aspektach danego rozwiązania, jeśli nawet o nich wie, to są przedstawione w takim świetle że wydają się być idealne na tle innych. Jak się jeszcze naczyta takich głupot na forum jak tu, że podgrzanie prądem 300l kosztuje ponad 7zł a kolektorem 10 groszy to już w ogóle nie ma o czym mówić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts