Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłączenie pompy ze zbiornikiem.

_PiotR_

Recommended Posts

Może wybuchnąć brak wiedzy ale jeżeli pytasz więc chcesz ją uzyskać i otrzymałeś wyżej. Regulacja ciśnienia w przeponie znajduje się z drugiej strony, zdejmujesz plastyk i masz końcówkę , gdzie możesz sprawdzić ciśnienie manometrem. Odkręcaj śmiało. Przy ponownym uruchomieniu i tak chyba musisz zalać pompę o ile tak masz w instrukcji.

no widzisz... już dodałeś kolejną informację. Zalać pompę. Nie mam instrukcji uruchomienia. Nie ja uruchamiałem jako pierwszy. Może jeszcze jakieś info?

muszę poszukać informacji o mam taki zestaw

https://sklephypo.pl/zestaw-aj50-60-230v-hydrofor-24l-iboid309.html

Przy okazji już napiszę w ogóle z czym mam problem tzn. od czego się zaczęło

ogólnie się rozchodzi o to, że po zimie chciałem uruchomić hydrofor.

I jakoś długo próbował zaciągnąć wodę. Pomyślałem, że może za niski stan, więc odkręciłem rurę miedzy studnią a filtrem przeciwpiaskowym i chciałem zalać. Wlałem może litr wody i było pełno. Czyli stan ok. Przyłożyłem dłoń do filtra i załączyłem hydrofor. Nie wiem jak było wcześniej, ale wydaje mi się, że jakoś za lekko ssie. Doszedłem do wniosku, że być może filtr przeciwkamieniowy jest zapchany. Chciałem odkręcić pierścień i wyjąć wkład i tutaj pojawił się problem. Nie mogę odkręcić tego plastikowego pierścienia. Nie mam i nie znalazłem żadnego klucza do tego typu filtrów. Doszedłem więc do wniosku, że całkowicie odkręcę ten filtr od hydroforu i wtedy będzie łatwiej odkręcić pierścień. Niestety filtr jest przykręcony bezpośrednio do pompy i przy odkręcaniu go całego przeszkadza ta rura/wężyk o który się pytałem w temacie postu. Stąd całe zamieszanie.

Przy okazji jak już się rozpisałem to zapytam. Czy to ssanie pompy powinno być odczuwalne? Coś jak odkurzacz?

Nie jest odczuwalne gdyż ona nie ssie powietrza.Musisz pewnie po swoich planowanych czynnościach zalać pompę wodę i odpowietrzyć najlepiej i najprościej otwierając jeden kran ( baterię ) w instalacji domku. Ale jeszcze jedno póki nie odpaliłeś hydroforu sprawdź ciśnienie w zbiorniku, powinno być 1,6 atm. Przestroga na przyszłość ... nie jest wskazane a wręcz szkodliwe odpalanie suchej pompy.

Zanim zaczniesz demolować wszystko po kolei, zacznij od zalania samej pompy. Na korpusie jest korek, odkręcasz, zalewasz do pełna, zakręcasz i włączasz. Oczywiście wcześniej dobrze jest powtórzyć operację z zalaniem rury do pełna tak, żeby pompa zassała z niej wodę zaraz po uruchomieniu.

O jejku. Ciśnienie powietrza w zbiorniku przeponowym a ciśnienie wody to dwie różne sprawy. W pustym zbiorniku jak pisałem wcześniej ciśnienie powietrza winno oscylować w granicy 1,6 atm. Odkręcasz czarny dekielek plastykowy . Widzisz wentylek tzw. tam przykładasz manometr i sprawdzasz ciśnienie. Jak za małe dopompuj . Z kolei odpowietrzenie zbiornika , pompy to po zalaniu węża ssącego i pompy odpalasz hydrofor przy otwartym na minutę lub dwie zaworze w baterii ( kranie). Jeżeli nie jesteś w stanie sam tego ogarnąć to weź kogoś kto Ci to zrobi a Ty widząc wszystko na własne oczy stwierdzisz , że to pestka i dalej już sam będziesz to robił w razie potrzeby a może i komuś pomożesz.

Ta pompa się rozleci zanim zassie wodę na pusto.

tzn. 1,6 atm to za dużo?

jeśli chodzi o pompowanie to już wcześniej robiłem takie operacje gdy hydrofor zaczął się za często załączać. Odkręcałem kran, podłączałem kompresor pod zbiornik i ładowałem, ale wydaje mi się że do ok 1,0 bar. Musiałbym spojrzeć na kompresor.

teraz tak.... podsumowując.

1. swobodnie odkręcam, rozłączam ten wężyk pomiędzy pompą a zbiornikiem

2. naprawiam filtr

3. montuje filtr

4. skręcam z powrotem pompę ze zbiornikiem

5. sprawdzam ciśnienie w zbiorniku i ewentualnie dobijam do 1.6 atm przy otwartym kranie

6. zalewam pompę do pełna

7. zalewam rurę ze studni

8. załączam

Przy okazji...

na rysunku z pompą... zalewam otworem 1?

do czego służy otwór 2? do opróżniania?

na rysunku z filtrem.

do spodu filtra podłączony jest zawór kulowy do płukania filtra.

W jaki sposób ma się to odbywać? normalnie podczas działania instalacji czy zakręcam coś?

Rozumiem, że w filtrze trzeba wyciąć tę dziurę wylotową?

filtr z akcesoriami.jpg

aj50.jpg

filtr z akcesoriami.jpg

aj50.jpg

Ciśnienie 1,5 do 1,6 masz w instrukcji obsługi. Jedna atmosfera to za mało, będzie częściej pracował.Tak zalewasz nr 1 spuszczasz nr 2. ja filtra p.piaskowego nie mam , u mnie zbyteczny więc z tym nie pomogę.Mam głębinówkę i nie było takiej potrzeby jego instalacji. Edytowane przez wiesiek6308

• 2 months później...

dobra, jestem o kilka rzeczy mądrzejszy.

teraz już posunąłem się o całkowitą zmianę przyłącza do studni.

Pokusiłem się nawet o zawór ułatwiający zalanie studni :)

Niby ok, ale. Pompa jakoś chyba ma problemy z pobieraniem wody.

Albo słaba wydajność źródła albo za mały przekrój rur. Użyłem 25mm.

Wydaje mi się, że wystarczająco.

Jak otworzę ujście na maxa to pompa wyłącza się.

IMG_20160614_190500.jpg