Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne - oferta . Co o tym myślicie ?

pavesi

Recommended Posts

Witam

Planuję instalację kolektorów, poznałem ofertę pewnej firmy i bardzo proszę o podpowiedź co o tej ofercie myślicie.

Lp. Nazwa Ilość

1 Kolektor słoneczny próżniowy HEVELIUS SCM-15 BIAWAR 2

2 Grupa pompowa UPS 25-40, z rotametrem 2-12 l/min. 1

3 Naczynie przeponowe solarne 24 l 1

4 Naczynie przeponowe CWU 18 l 1

5 Regulator solarny 1

6 Złączki CONEX 1kpl. 1

7 Złączki do rury karbowanej 3/4” kpl. 10 szt. 1

8 Rura karbowana w otulinie DN20, 1m 30

8 Płyn solarny 1

9 Pompa obiegowa 25-40 do C.O. 1

10 Armatura hydrauliczna, zawory, rury PP, izolacja, uchwyty itp.. 1 kpl. 1

11 System montażowy do dachu skośnego, 1 kpl. 1

12 Zasobnik MEGA Solar 300 BIAWAR 1

13 Montaż i uruchomienie instalacji 1

Oferta na wykonanie instalacji kolektorów termicznych z zasobnikiem

300L

12 800,00 zł cena z podatkiem i montażem.

instalacja dla 3-5 osób , interesuje mnie czy zestaw jest godny uwagi jakościowo cenowo oraz wydajność

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam czy zestaw jest godny uwagi jaki mi został zaproponowany, zakładam że znają się tutaj ludzie bardziej niż ja.

To są moje pieniądze i jeżeli mi coś nie pasuje naturalnie mogę wykonawcy to powiedzieć to chyba normalne

Przy okazji będę wiedział czy mi lipe wciskają za wysokie pieniądze ...

link2jack - kolego z całym szacunkiem ale jeżeli nie masz ochoty mi pomóc to nie nabijaj sobie postów , twoja wypowiedź nic mi nie pomaga .

Edytowane przez pavesi

Tzn ten Pan z firmy to też doradzał a kolektory odradzał.. i to samo powiedział.... problem polega na tym że za bardzo nie mam gdzie założyć układu np 3KW bo np 1KW się nie oplaca zwłaszcza że jak się jest rolnikiem ( tzn opłaca się KRUS i trochę pola się ma ) to można się ubiegać o zwrot 50 %...

1,5 kw to jak dobrze pamiętam wystarczyło by tylko na bojler z grzałką

Edytowane przez pavesi

Tzn ten Pan z firmy to też doradzał a kolektory odradzał.. i to samo powiedział.... problem polega na tym że za bardzo nie mam gdzie założyć układu np 3KW bo np 1KW się nie oplaca zwłaszcza że jak się jest rolnikiem ( tzn opłaca się KRUS i trochę pola się ma ) to można się ubiegać o zwrot 50 %...

1,5 kw to jak dobrze pamiętam wystarczyło by tylko na bojler z grzałką

O matko ...

Jaka fotowoltaika ...?

PRĄD Z GNIAZDKA ...!!!

Witam

Zestaw ten znam i jest to dobra firma.Jednak jeżeli chodzi o cenę proponuję się trochę potargować.

Koszt podgrzania 300 l wody za pomocą kolektorów słonecznych to 0,18 zł.

Tą sama ilość wody podgrzejesz też, jak Ci doradzają na forum za pomocą grzałki elektrycznej w bojlerze , ale już za 7.20 zł.

Koszt podgrzania 300 l wody za pomocą kolektorów słonecznych to 0,18 zł.

Tą sama ilość wody podgrzejesz też, jak Ci doradzają na forum za pomocą grzałki elektrycznej w bojlerze , ale już za 7.20 zł.

Właśnie o tym pisałem powyżej, kłamstwa, kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa. Powyższe kwoty są wzięte z powietrza i nijak się mają do rzeczywistości, dlatego właśnie ludziom się wmawia że grzanie prądem jest najdroższe :)

Witam

Planuję instalację kolektorów, poznałem ofertę pewnej firmy i bardzo proszę o podpowiedź co o tej ofercie myślicie.

Lp. Nazwa Ilość

1 Kolektor słoneczny próżniowy HEVELIUS SCM-15 BIAWAR 2

2 Grupa pompowa UPS 25-40, z rotametrem 2-12 l/min. 1

3 Naczynie przeponowe solarne 24 l 1

4 Naczynie przeponowe CWU 18 l 1

5 Regulator solarny 1

6 Złączki CONEX 1kpl. 1

7 Złączki do rury karbowanej 3/4” kpl. 10 szt. 1

8 Rura karbowana w otulinie DN20, 1m 30

8 Płyn solarny 1

9 Pompa obiegowa 25-40 do C.O. 1

10 Armatura hydrauliczna, zawory, rury PP, izolacja, uchwyty itp.. 1 kpl. 1

11 System montażowy do dachu skośnego, 1 kpl. 1

12 Zasobnik MEGA Solar 300 BIAWAR 1

13 Montaż i uruchomienie instalacji 1

Oferta na wykonanie instalacji kolektorów termicznych z zasobnikiem

300L

12 800,00 zł cena z podatkiem i montażem.

instalacja dla 3-5 osób , interesuje mnie czy zestaw jest godny uwagi jakościowo cenowo oraz wydajność

Tu - http://www.dincertco.de/logos/011-7S1783%20R.pdf - masz SolarKeymark tych kolektorów.

Dla 4 osobowej rodziny, powierzchnia dobrych kolektorów próżniowo rurowych powinna wynosić 5mk (+/-25%).

W twoim przypadku zaproponowano 2,82mk... taka powierzchnia dobra jest dla 1...2 osób.

Średnicą DN20 to można podłączyć 20-30mk a nie niecałe 3... wystarczyłoby Cu12.

Jeśli chcesz mieć dobre kolektory, to moim zdaniem tylko Paradigma (Ritter Gruppe).

Zakładając cenę kWh prądu na poziomie 0,65PLN, to ogrzanie 200l c.w.u. będzie kosztować 5,29PLN - przy kolektorach między 0,11PLN a 0,013PLN w zależności od technologii, itd.

Zakładając cenę kWh prądu na poziomie 0,65PLN, to ogrzanie 200l c.w.u. będzie kosztować 5,29PLN - przy kolektorach między 0,11PLN a 0,013PLN w zależności od technologii, itd.

załóżmy 200 litrów ciepłej wody na dobę. pomińmy fakt, że 65 gr za 1 kWh to nieprawda, zwykle jest trochę mniej, z tego względu że na fakturze część kwoty to opłaty stałe, dodatkowo zużyte kWh tylko zmniejszają koszt jednej kWh wynikający z podzielenia kwoty na fakturze przez zużycie (np. w moim rejonie 1 kWh w G11 to około 50 gr z przesyłem, reszta to opłaty stałe). z tego wynika, że jeśli przez 120 dni w roku podgrzejemy wodę kolektorami, to rocznie zaoszczędzimy 600 zł. czyli przy instalacji za 12 tys zł czas zwrotu to 20 lat, zakładając, że nic nie nawali. zakładając dwukrotnie tańszy prąd w drugiej taryfie czas zwrotu wydłuża się do 40 lat...

możesz przy okazji podać ile kosztowałyby proponowane przez Ciebie kolektory ze sterowaniem, instalacją, zasobnikiem z wężownicą (komplet z robocizną)

Witam

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi.. obecnie mam taryfe G12W czyli weekend plus noce i 2godziny w poludnie tańsze.

zaczynam się zastanawiać czy instalacja kolektoròw ma sens.

moze faktycznie lepiej kupic bojler elektryczny i w godzinach taryfy podgrzewac wodę. Bo jeżeli liczac zwrot ma być za okolo 20 lat to te kolektory tyle nie pożyją i tez potrzebują prądu i jakies też zużycie energii będzie plus serwisy...i wygląda ze zestaw jaki został mi przedstawiony nie jest idealny.

Zaproponowano mi zwrot z dofinansowania BOŚ na czysto okolo 2400 z tej kwoty ktòrą podałem .

Sporo ludzi skorzystało z dofinansowania gminnego ( wpłacali 2000zł ) niestety mnie wtedy nie było jak były zapisy. przy takiej kwocie to się opłaca robić...

Edytowane przez pavesi

Witam

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi.. obecnie mam taryfe G12W czyli weekend plus noce i 2godziny w poludnie tańsze.

zaczynam się zastanawiać czy instalacja kolektoròw ma sens.

moze faktycznie lepiej kupic bojler elektryczny i w godzinach taryfy podgrzewac wodę. Bo jeżeli liczac zwrot ma być za okolo 20 lat to te kolektory tyle nie pożyją i tez potrzebują prądu i jakies też zużycie energii będzie plus serwisy...i wygląda ze zestaw jaki został mi przedstawiony nie jest idealny.

Zaproponowano mi zwrot z dofinansowania BOŚ na czysto okolo 2400 z tej kwoty ktòrą podałem .

Sporo ludzi skorzystało z dofinansowania gminnego ( wpłacali 2000zł ) niestety mnie wtedy nie było jak były zapisy. przy takiej kwocie to się opłaca robić...

wg mnie nie ma się nad czym zastanawiać, skoro i tak masz taryfę G12W. tylko bojler elektryczny grzany w taniej taryfie. bez sporego dofinansowania kolektory nie opłacają się przeciętnej rodzinie.

Czyli według obliczeń kolegów wychodzi na to że 12 000 / 30 lat = 400 zł rocznie - tyle będzie mnie kosztować rocznie bojler na prąd ? korzystając w taryfie G12W ?

Czy ja to źle coś przeliczam ?

Za 400zł kupisz sobie ok 1200kWh prądu ...

Czyli po ok 8kWh na dobę przez 150 dni ...( kiedy nie " kotłujesz " ekogrochem ...)

Wystarczy na podgrzanie ok 230L wody dziennie ...

czyli 400 zł wydam na bojler za 150 dni jak będę grzać dziennie 230 L .. i mówimy o taryfie G12W

Jakim cudem zatem ludzie piszą że koszt kolektorów zwróci mi się za około 35 lat ? skoro rocznie jakieś 850 zł wydam za sam bojler x 35 lat = 29750 zł ..

A od kiedy to kolektory grzeją wodę cały rok na okrągło ...?;)