turek86 10.04.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam, planuję wyremontować piwnicę ze względu na bardzo zły stan tynków. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Piwnica nie jest zawilgocona ani zagrzybiona, tynk wystarczy lekko puknąć i wszystko się sypie. Doszedłem do wniosku, że najprościej będzie dać płyty G-K i na to jakieś wykończenie. I teraz moje pytanie, czy lepiej je kleić do ściany, czy dać na stelażu z profili? Jeśli kleić to czym i czy jakoś zabezpieczyć ścianę? Czy jeśli powstanie gdzieś szczelina między ścianą a płytą wypełniać to czymś? Bo ściany są bardzo nierówne. I czym wykończyć żeby było szybko i w miarę tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.04.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Skuj tynki, zobacz co jest pod spodem - w jakim stanie jest ściana (nie wiem z czego) i dopiero wtedy podejmuj decyzję co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turek86 11.04.2016 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Pod spodem są stare cegły, dom mam ponad 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.04.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 To skuj tynki i zobacz czy cegła jest wilgotna czy nie... może się okazać, że skucie tynków (czort wie kiedy położonych) pozwoli doprowadzić ścianę do używalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 18.04.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Do piwnicy nie dawałbym GK nawet tych zielonych ale każdy robi jak chce. Ja bym skuł bo pewnie tynk to juz sam piasek i nie będzie to trudne a może ceglana ściana będzie nawet całkiem stylowa i tak by mogło zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.05.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Szanowny Panie,jeśli stare tynki kruszą się i odspajają od podłoża, trzeba je usunąć mechanicznie, a następnie dokładnie oczyścić cegły. Potem ściany polecam zagruntować i zaaplikować na nie tynk cementowo-wapienny (jako wykończenie można ewentualnie zastosować gładź wapienną). Najtańszym rozwiązaniem będzie nałożenie tynku metodą ręczną. Metoda maszynowa będzie szybsza, lecz również droższa. Konieczne jest także sprawdzenie wilgotności podłoża i jego ewentualne osuszenie oraz zapewnienie prawidłowej wentylacji pomieszczenia. Większość tynków maszynowych można również nakładać ręcznie. Wybrany produkt należy aplikować zgodnie z zaleceniami producenta, przy czym warto pamiętać, że na efekt końcowy ma także wpływ stan podłoża. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamburgx0 09.05.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Najlepiej skuć stare tynki i położyć nowe na cegle. Cegły nie powinny być zniszczone, jedynie tynk może być zniszczony, po jego wymianie powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts