Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach o spadku 19° - robić pełne deskowanie?

idas

Recommended Posts

Witam,

W moim projekcie mam dach wielospadowy o nachyleniu 19°. Zaproponowano mi dachówkę Creaton Domino.

Według producenta dachówki "Creaton" przy większości ich modeli dachówek od 16 stopni spadku wystarczy membrana bez deskowania, poniżej 16 stopni powinno być deskowanie lub membrana sklejana na zakładkach.

Dach ma podobna konstrukcje do czegos takiego

projekt-domu-dom-z-widokiem-3-sytuacja-1418348779.jpg

Czy mozecie doradzić czy w takim przypadku robić pełne deskowanie, czy też nie? Dach ma ~380m2.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.

Edytowane przez idas

Witam,

W moim projekcie mam dach wielospadowy o nachyleniu 19°. Zaproponowano mi dachówkę Creaton Domino.

Według producenta dachówki "Creaton" przy większości ich modeli dachówek od 16 stopni spadku wystarczy membrana bez deskowania, poniżej 16 stopni powinno być deskowanie lub membrana sklejana na zakładkach.

Dach ma podobna konstrukcje do czegos takiego

[ATTACH=CONFIG]352461[/ATTACH]

Czy mozecie doradzić czy w takim przypadku robić pełne deskowanie, czy też nie? Dach ma ~360m2.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.

a do czego Ci deskowanie - czego oczekujesz? To może Ci pomoże. Ja będę mial dach 18 stopni (wstępnie bylo 15) i bede robil deskowanie z pape - mimo wyzszego kosztu - bo dla mnie to bardziej trwale, dach sztywniejszy a i jak kiedys bym chcial panele to na dechy moge wszedzie....

a do czego Ci deskowanie - czego oczekujesz? To może Ci pomoże. Ja będę mial dach 18 stopni (wstępnie bylo 15) i bede robil deskowanie z pape - mimo wyzszego kosztu - bo dla mnie to bardziej trwale, dach sztywniejszy a i jak kiedys bym chcial panele to na dechy moge wszedzie....

Po prostu nie znam nikogo bez deskowania. Ale w hurtowniach jak i projektanci mowia ze nie trzeba robic.

No i jest dylemat.

Dlatego, że krycie wstępne przy tak małym spadku połaci musi być wykonane papą! Pełne deskowanie lub płyta OSB wystarczy grubość 12 mm lub inna płyta stanowią podparcie dla tej papy a przy okazji dodatkowo sztywnią więźbę. Pozdrawiam.

Ja nie jestem zwolennikiem folii dachowej więc zalecam wykonywanie krycia wstępnego papą na pełnym deskowaniu lub płycie OSB bądź innej płycie czy sklejce. Natomiast każdy może budując swój dom stosować inne ogólnie dostępne materiały na własne ryzyko. Jeżeli już folię to od kąta 30*. Pozdrawiam.

Dzięki Andrzej za poradę.

Mam jeszcze jedno pytanie - tym razem dotyczy sposobu montazu wiazarow. Widzialem twoje wypowiedzi i zalecenia aby montowac je bezposrednio do wienca, a nie murolaty. Zarzucilem ten temat firmie ktora ma mi robic wiazary (wiazar system) i dostalem informacje, ze dla dachow dwuspadowych owszem tez tak zalecaja, ale przy kopertowych juz nie. I probuja wybic mi ten pomysl z glowy z uwagi na problemy wynikajace z nierownosci wienca, mozliwosci potrzeby przesuniecia wiazarow itd.

Jak w koncu do tego podejsc?

Bez względu na rodzaj dachu wieniec ma być wylany równo i za to odpowiada murarz. Wiem że z wieńcami nie jest najlepiej. Montaż bez murłaty jest trudniejszy. Ostateczna decyzja należy do wykonawcy albo do Ciebie (możesz zmienić wykonawcę). Gdy jest murłata są problemy z jej osłonięciem od środka albo trzeba opuścić sufit o jej grubość. Pozdrawiam.