idas 10.04.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, W moim projekcie mam dach wielospadowy o nachyleniu 19°. Zaproponowano mi dachówkę Creaton Domino. Według producenta dachówki "Creaton" przy większości ich modeli dachówek od 16 stopni spadku wystarczy membrana bez deskowania, poniżej 16 stopni powinno być deskowanie lub membrana sklejana na zakładkach. Dach ma podobna konstrukcje do czegos takiego Czy mozecie doradzić czy w takim przypadku robić pełne deskowanie, czy też nie? Dach ma ~380m2. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez idas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Zrób deskowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 10.04.2016 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Nawet przy fakcie braku poddasza uzytkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.04.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jeżeli możesz finansowo, to zrób deskowanie i daj papę jako wstępne pokrycie. Ma wiele zalet. Ma jedną wadę - dodatkowy koszt. Po szczegóły odsyłam do wątków tematycznych o deskowaniu lub o dachach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 11.04.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam, W moim projekcie mam dach wielospadowy o nachyleniu 19°. Zaproponowano mi dachówkę Creaton Domino. Według producenta dachówki "Creaton" przy większości ich modeli dachówek od 16 stopni spadku wystarczy membrana bez deskowania, poniżej 16 stopni powinno być deskowanie lub membrana sklejana na zakładkach. Dach ma podobna konstrukcje do czegos takiego [ATTACH=CONFIG]352461[/ATTACH] Czy mozecie doradzić czy w takim przypadku robić pełne deskowanie, czy też nie? Dach ma ~360m2. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady. a do czego Ci deskowanie - czego oczekujesz? To może Ci pomoże. Ja będę mial dach 18 stopni (wstępnie bylo 15) i bede robil deskowanie z pape - mimo wyzszego kosztu - bo dla mnie to bardziej trwale, dach sztywniejszy a i jak kiedys bym chcial panele to na dechy moge wszedzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 11.04.2016 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 a do czego Ci deskowanie - czego oczekujesz? To może Ci pomoże. Ja będę mial dach 18 stopni (wstępnie bylo 15) i bede robil deskowanie z pape - mimo wyzszego kosztu - bo dla mnie to bardziej trwale, dach sztywniejszy a i jak kiedys bym chcial panele to na dechy moge wszedzie.... Po prostu nie znam nikogo bez deskowania. Ale w hurtowniach jak i projektanci mowia ze nie trzeba robic. No i jest dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Zdecydowanie pełne deskowanie! Lub płyta OSB. Papa podkładowa termozgrzewalna i zgrzane wszystkie połączenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 17.04.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Po prostu nie znam nikogo bez deskowania. Ale w hurtowniach jak i projektanci mowia ze nie trzeba robic. No i jest dylemat. Ci dobrze radzacy projektanci oraz dostawcy nie beda mieszkac w tym domu. Ale Ty tak . . . Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszC4 17.04.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Rób pełne deskowanie i papę.Nigdy nie wiadomo co się stanie w przyszłości i nawet przy porządnym dachu coś może podciekać a membrana szybko się rozlatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 17.04.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Zdecydowanie pełne deskowanie! Lub płyta OSB. Papa podkładowa termozgrzewalna i zgrzane wszystkie połączenia. Pozdrawiam. też tak uważam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 20.04.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dzięki. Będzie pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.04.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Widzę, że wszyscy zgodni co do deskowania. Byłby ktoś uprzejmy i wytłumaczył dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dlatego, że krycie wstępne przy tak małym spadku połaci musi być wykonane papą! Pełne deskowanie lub płyta OSB wystarczy grubość 12 mm lub inna płyta stanowią podparcie dla tej papy a przy okazji dodatkowo sztywnią więźbę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.04.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Dobra, wiem, że musi. Ale dlaczego? Chodzi o to, że przy tak małym kącie nachylenia, dach mógłby być nieszczelny? Woda mogłaby się dostać pod dachówkę, np. z powodu wiatru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Też. Chodzi jednak bardziej o topnienie nawiewanego śniegu pod dachówką. Występuje utrudniony spływ i tzw. kapilarne podciąganie wody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.04.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2016 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Andrzej, A jest jakis kat powyzej ktorego taki problem nie wystepuje, a za tym mozna zrezygnowac z deskowania i papy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ja nie jestem zwolennikiem folii dachowej więc zalecam wykonywanie krycia wstępnego papą na pełnym deskowaniu lub płycie OSB bądź innej płycie czy sklejce. Natomiast każdy może budując swój dom stosować inne ogólnie dostępne materiały na własne ryzyko. Jeżeli już folię to od kąta 30*. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 25.04.2016 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzięki Andrzej za poradę. Mam jeszcze jedno pytanie - tym razem dotyczy sposobu montazu wiazarow. Widzialem twoje wypowiedzi i zalecenia aby montowac je bezposrednio do wienca, a nie murolaty. Zarzucilem ten temat firmie ktora ma mi robic wiazary (wiazar system) i dostalem informacje, ze dla dachow dwuspadowych owszem tez tak zalecaja, ale przy kopertowych juz nie. I probuja wybic mi ten pomysl z glowy z uwagi na problemy wynikajace z nierownosci wienca, mozliwosci potrzeby przesuniecia wiazarow itd.Jak w koncu do tego podejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.04.2016 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Bez względu na rodzaj dachu wieniec ma być wylany równo i za to odpowiada murarz. Wiem że z wieńcami nie jest najlepiej. Montaż bez murłaty jest trudniejszy. Ostateczna decyzja należy do wykonawcy albo do Ciebie (możesz zmienić wykonawcę). Gdy jest murłata są problemy z jej osłonięciem od środka albo trzeba opuścić sufit o jej grubość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts