goshua 10.04.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzień dobry, Chcę odnowić stary dom. Moim głównym dylematem jest jednak strop Kleina, z którym zastanawiam się, co mam zrobić. Czy rozbierać, co wiąże się z dużymi kosztami, czy wzmacniać? Czy ta cegła jest dobrze poukładana i czy strop wytrzyma? Kogo można prosić o poradę w takiej sprawie? Może ktoś miał do czynienia z takim typem stropu? W załączniku zdjęcia. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki (na wszelki wypadek podaję maila: [email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 10.04.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Dlaczego chcesz go wzmacniać? Nie radzę wylewać na górze jakiejkolwiek wylewki aby go nie obciążać. Jeżeli ma być użytkowe poddasze to na gorze połóżcie drewniane legary prostopadle do szyn , płyta osb lub drewniana podłoga a pomiędzy legary można wrzucić ocieplenie. O tych stropach już było na forum, ja również pisałem. Mam taki sam strop między parterem a piętrem. Na piętrze jest drewniana podłoga t.j. deski ułożone na legarach jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.04.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Znajdź kogoś u siebie aby to ocenił. Ze zdjęcia nie powiem czy to typ ciężki czy lekki. W zasadzie jak strop nie był zalewany wodą i cegły nie są zlasowane to nie ma co tam kombinować. Sądząc po lampie i zdjęciu masz tam 3m wysokości to i jakiś podciąg da się wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshua 10.04.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Chciałabym się w takim razie dowiedzieć, w jaki sposób zamocować konstrukcję nośną sufitu gk? Czy mogę wiercić otwory w cegłach, czy powinnam podwiesić sufit na belkach stropowych? Jeśli można w cegle to jak - czy otwory pod wieszaki wiercić częściej niż w typowym stropie żelbetowym? Jakich dybli mocujących użyć? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.04.2016 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jakie kołki to zależy czy tam są cegły pełne czy dziurawki.Wiercisz w żebra z bednarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 11.04.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dzień dobry, Chcę odnowić stary dom. Moim głównym dylematem jest jednak strop Kleina, z którym zastanawiam się, co mam zrobić. Czy rozbierać, co wiąże się z dużymi kosztami, czy wzmacniać? Czy ta cegła jest dobrze poukładana i czy strop wytrzyma? Kogo można prosić o poradę w takiej sprawie? Może ktoś miał do czynienia z takim typem stropu? W załączniku zdjęcia. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki (na wszelki wypadek podaję maila: [email protected]) [ATTACH=CONFIG]352485[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]352486[/ATTACH] Masz strop kleina typu lekkiego (cegły na leżąco). Takie stropy można wzmacniać, udaj się do jakiegoś biura projektowego w okolicy i zapytaj o projekt wzmocnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 11.04.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Głównym pytaniem jest czy w ogóle trzeba wzmacniać? Czy doszły / dojdą jakieś nowe obciążenia? Dwuteowniki w Twoim stropie są wyższe niż płyta. Czasami było to wyrównywane poprzez zasypanie przestrzeni nad płytą nawet gruzem. Jego usunięcie i zastąpienie styropianem pozwoliłoby wykonać nawet wylewkę betonową podłogi bez zwiększania obciążeń. Co więcej obetonowanie górnych półek dwuteowników wzmacnia dość istotnie strop poprzez zabezpieczenie belek przed zwichrzeniem.Nie znajdziesz jednak odpowiedzi na forum - znajdź sobie konstruktora, który Ci strop przeliczy i powie czy możesz zrobić to co tam planujesz ewentualnie zaproponuje sposób wzmocnienie jeżeli okaże się konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts