Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład narożny MBM 10 -Kratki

RAFire

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania wkładu do kominka. Zastosowanie do opalania bardziej "rekreacyjnego". Spodobał mi się wkład MBM 10 z f. Kratki.

Czy ktoś z was jest posiadaczem takiego wkładu i może co nieco powiedzieć na jego temat. Jest sens go brać czy szukać coś innego. Budżet to max. 4000.Wkład narożny przestronny. Nie musi posiadać wyłożenia szamotem lub accumottem).

Z góry dziękuje za pomoc.

To może jeszcze określ co zamierzasz opalać tym wkładem. Choćby i rekreacyjnie.

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania wkładu do kominka. Zastosowanie do opalania bardziej "rekreacyjnego". Spodobał mi się wkład MBM 10 z f. Kratki.

Czy ktoś z was jest posiadaczem takiego wkładu i może co nieco powiedzieć na jego temat. Jest sens go brać czy szukać coś innego. Budżet to max. 4000.Wkład narożny przestronny. Nie musi posiadać wyłożenia szamotem lub accumottem).

Z góry dziękuje za pomoc.

Powierzchnia do grzania łącznie ok 70m2

Należało napisać: będę ogrzewać bardziej rekreacyjnie 70 m2... W Trzebini masz dużą firmę, pewnie coś wiedzą o kominkach. Tyle że Kratkami się chyba nie fascynują.

Ja rozważam MBZ13, to ten sam wkład co MBM10, tylko nieco większa moc. Ogrzewać planuję otwarty parter ok 50 m2 + to co pójdzie grawitacyjnie do góry. Grzanie raczej okolicznościowe i ewentualnie dogrzewanie w okresach przejściowych. Niestety, trudno znaleźć opinie i informacje o tych wkładach. Jak zauważyłem każdy salon preferuje te kominki które sprzedaje, co niby jest oczywiste...

To, że ktoś nie handluje Kratkami, jest bez związku z rzetelnością odpowiedzi. Niepotrzebnie się nabzdyczasz, chciałem pomóc..;)

Tylko na czyje opinie On liczył ?

Tych którzy mają i znają swój jeden JEDYNY kominek ?

Przecież jak ktoś miał pierwszego w życiu 126p to był to super samochód ...same plusy....

Z kominkami jest podobnie.

• 9 months później...
  • 2 months później...
A ja mam problem z szybą wkładu narożnego z kratek.pl - w narożniku mam wyszczerbioną szybę ! Jak szyba jest zimna - to tego nie widać, ale jak się nagrzewa i odkształca, to widać wyszczerbienie. Tak jakby producent zamontował wyszczerbioną szybę ! Jestem w trakcie reklamacji. Zobaczymy jak kratki.pl postąpią?

• 2 weeks później...

Wkład juz mam zamontowany. Wszystko super tylko zauważyłem że z części klamki lakier schodzi UWAGA gołym palcem. Wystarczy potrzeć.... Zareklamowalem do sprzedawcy-zobaczymy co odpowie.Sprawdzcie u siebie jak jest i dajcie znac.

JPEG_20170508_235206_34404403.jpg

CO do samego wkladu to bardzo ladnie sie prezentuje szyba-jest dosc duza. Wszystko sprawiea wrazenie dobrze wykonanego. WKlad posiada lekkie zaglebienie w ktorym zbiera sie popiół.

Minus wkladu naroznego to to ze podczas otwierania drzwiczek czesc powietrza jest wyciagana z wkladu razem z małą ilością popiołu.

Po montazu pamietajcie aby wyjąć płytę szamotowa która znajduje sie nad paleniskiem i zdjąć z niej folie a nastepnie włożyć na miejsce.

Edytowane przez tommi3737

Wkład juz mam zamontowany. Wszystko super tylko zauważyłem że z części klamki lakier schodzi UWAGA gołym palcem. Wystarczy potrzeć.... Zareklamowalem do sprzedawcy-zobaczymy co odpowie.Sprawdzcie u siebie jak jest i dajcie znac.

[ATTACH=CONFIG]388663[/ATTACH]

.

Mam tak samo, będę szykował reklamację.

1)Mam pytanie o kratki narożne wentylacyjne do tego wkłądu-jakiej wieljkosci zastosowaliscie kratki? Mi dostarczono kratke 600x400 czyli mniejszą od kominka przez co nie bedize to dobrze wyglądało. Wymiar szyby kominka to okolo 69 x 43.

2)czy ktos moze udostepnic projekt/wymiary obudowy marmurowej wykonanej do tego kominka?

• 2 weeks później...
A ja mam problem z szybą wkładu narożnego z kratek.pl - w narożniku mam wyszczerbioną szybę ! Jak szyba jest zimna - to tego nie widać, ale jak się nagrzewa i odkształca, to widać wyszczerbienie. Tak jakby producent zamontował wyszczerbioną szybę ! Jestem w trakcie reklamacji. Zobaczymy jak kratki.pl postąpią?

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chyba masz na myśli mikroszczelinę, która może powstawać na łączeniu szyb?

w jaki inny sposób mogłoby występować "wyszczerbienie" pod wpływem temperatury ?

Narożna szyba składa się z dwóch niezależnych szyb złożonych ze sobą, nie ma to wpływu na szczelność,sprawność, przydatność do rekuperacji ani bezpieczeńśtwo itp.

[ATTACH=CONFIG]388663[/ATTACH]

CO do samego wkladu to bardzo ladnie sie prezentuje szyba-jest dosc duza. Wszystko sprawiea wrazenie dobrze wykonanego. WKlad posiada lekkie zaglebienie w ktorym zbiera sie popiół.

Minus wkladu naroznego to to ze podczas otwierania drzwiczek czesc powietrza jest wyciagana z wkladu razem z małą ilością popiołu.

Po montazu pamietajcie aby wyjąć płytę szamotowa która znajduje sie nad paleniskiem i zdjąć z niej folie a nastepnie włożyć na miejsce.

moze zdarzyć się taka sytuacja, możesz to reklamować, producent nie staje okoniem do tego typu spraw mimo, że prawdopodobne jest również, ze farba zeszła w trakcie pierwszego palenia.

farba wtedy się utwardza pod wpływem temperatury i możliwe jest jej zdrapanie szczególnie z klamki, mimo , ze wkład ma farbę wstępnie utwardzoną w fabryce.

ja zalecam pierwsze palenie robić jednym załadunkiem i poczekać na utwardzenie farby,

co do otwierania drzwiczek, również brak wyjaśnienia sprzedawcy, drzwiczki trzeba uchylić na 1 sekundę , aby wyrównać ciśnienie i dopiero potem dość powoli otwierać.

Można zamówić wkład u kogoś kto zna się na montażu, lub zamówić wkład z montażem na 8%, nawet jeśli chcesz wykonać obudowę samodzielnie.

Raz - masz prawidłowo podłączony wkład (może zakładam to zbyt optymistycznie, ale zwykle dany producent ma listę sprawdzonych wykonawców)

Dwa - koszty identyczne często jak przy montażu samodzielnym (różnica Vat)

Trzy - merytoryczną pomoc jak nie spieprzyć obudowy i jakie dobrać materiały itp. itd.