Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wokół domu z kostki brukowej-jaką dać podbudowe

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników.

Mam do zrobienia opaskę wokół domu z kostki brukowej 4 cm, która będzie też służyła jako chodnik,

i teraz mam pytanie dla doświadczonych bo co sie pytam to każdy mowi inaczej, tak wiec, co dać na podłoże pod kostke?

Od majstrów usłyszałem że nie potrzeba dawać zadnego tłucznia itd, tylko na spód piach/źwir, to zagęścić,następnie cement wymieszany z piachem-znów zagęszczenie i na tym układanie kostki? Jest to poprawnie wykonane? w sumie byłobymi to na reke ponieważ w mojej okolicy nie ma dostepu do tłucznia czy innego kruszywa.

Może ktoś robił z was i może doradzić jak to wykonać.

Pozdrawiam.

10 cm zostawiają na osadzanie kostki, piasek + cement. .

To nie do końca dobry pomysł. Nigdy nie ułożą całości od razu, cement zwiąże z piaskiem pod wpływem wilgoci. Na końcu trzeba ubić bruk i jak myślisz co stanie się z tym cementem ? -> pokruszy się i nie będzie spełniał swojej roli. Szkoda pieniędzy na cement. Podsypkę pod kostkę zamiast piasku niech zrobią z kruszywa 0-10 bo lepiej się zagęszcza niż piasek .

Panie "Kamieniarzu" ... a co sypnąć na podbudowę. Kruszywo 0-32 czy 5-32, a może 8-32 bo też jest dostępne? Obawiam się, że w 0-32 będzie więcej mułu niż kamienia? Ciekawe jak zareagują brukarze jak zasugeruję układać na posypce 0-10 ... czy granit będzie w tym prawidłowo siedział... To dlaczego tak chętnie dają cement ? A czy odstępy między kostkami mają jakieś znaczenie technologiczne czy tylko wizualne ? Edytowane przez piotrek0m

Panie "Kamieniarzu" ... a co sypnąć na podbudowę. Kruszywo 0-32 czy 5-32, a może 8-32 bo też jest dostępne? Obawiam się, że w 0-32 będzie więcej mułu niż kamienia? Ciekawe jak zareagują brukarze jak zasugeruję układać na posypce 0-10 ... czy granit będzie w tym prawidłowo siedział... To dlaczego tak chętnie dają cement ? A czy odstępy między kostkami mają jakieś znaczenie technologiczne czy tylko wizualne ?

W zeszłym roku układałem u siebie, na spód dałem 0-63 (dość cienko bo nie miałem miejsca) i na to 20cm 0-32 , po zawibrowaniu powierzchnia była twarda prawie jak beton ;-) , brukarze chcieli pod samą kostkę kruszywo 0-5 , przywiozłem im 0-10 (ale tak na prawdę było drobniejsze) , podczas układania stwierdzili że kruszywo jest "ok" .

Fugi między kostkami muszą być bo kostki nie są idealnie równe, fugi powinny być max do 1cm, na "zero" nie powinno się układać bo między kostki musi wejść zasypka która zaklinuje kostki.

Witam wszystkich użytkowników.

Mam do zrobienia opaskę wokół domu z kostki brukowej 4 cm, która będzie też służyła jako chodnik,

i teraz mam pytanie dla doświadczonych bo co sie pytam to każdy mowi inaczej, tak wiec, co dać na podłoże pod kostke?

Od majstrów usłyszałem że nie potrzeba dawać zadnego tłucznia itd, tylko na spód piach/źwir, to zagęścić,następnie cement wymieszany z piachem-znów zagęszczenie i na tym układanie kostki? Jest to poprawnie wykonane? w sumie byłobymi to na reke ponieważ w mojej okolicy nie ma dostepu do tłucznia czy innego kruszywa.

Może ktoś robił z was i może doradzić jak to wykonać.

Pozdrawiam.

Jeśli podłoże jest ustabilizowane to takie rozwiązanie jest dobre. Wybrać na sztych łopaty, dać żwir (lepiej niż sam piasek) i tak jak radzili.

Nie pochwalam kładzenia na samej podsypce.

Pod chodnik minimum to podbudowa z kruszywa 0-32mm, na to podsypka w zależności od technologii. Osobiście nie stosuję cementowo-piaskowej, chyba że chodzi o granit.

Jeżeli ma być to chodnik często uczęszczany/główny stosuję podbudowę 0 - 60 mm --> 0 - 30 mm --> podsypka.

Pamiętaj o zagęszczaniu każdej warstwy.

Jeżeli chodzi o fugi dla betonowej kostki brukowej to 1cm jest zdecydowanie zbyt dużą wielkością ;)

Nie pochwalam kładzenia na samej podsypce.

Pod chodnik minimum to podbudowa z kruszywa 0-32mm, na to podsypka w zależności od technologii. Osobiście nie stosuję cementowo-piaskowej, chyba że chodzi o granit.

Jeżeli ma być to chodnik często uczęszczany/główny stosuję podbudowę 0 - 60 mm --> 0 - 30 mm --> podsypka.

Pamiętaj o zagęszczaniu każdej warstwy.

Jeżeli chodzi o fugi dla betonowej kostki brukowej to 1cm jest zdecydowanie zbyt dużą wielkością ;)

Podobne się po pytanie - jaka powinna być odległość kostki betonowej bezfazowej od ściany elewacji przy ułożonej opasce wokół domu?

Czy można zastosować np 5-30 na pierwszą warstwę, dalej normalnie 0-30 i podsypka ???

Dlaczego nie jest powszechne stosowanie tłucznia 5-30 na spodnią warstwę, czy chodzi o nieco wyższą cenę czy inne zjawiska?